Kiekko-Vantaa | Mestis

21.1. Peliitat - Kiekko-Vantaa: Raportti

21.01.2015

ALEKSI JÄRVINEN SHOW KATKAISI KIEKKO-VANTAAN TAPPIOPUTKEN

Kiekko-Vantaa otti äärimmäisen tärkeät kolme pistettä kaatamalla vieraskaukalossa Heinolan Peliitat maalein 2-1. Lohipaidat katkaisivat seitsemän ottelun mittaisen tappioputkensa tyylikkään ja työteliään taistelun jälkeen. Vantaalaisten sankariksi nousi kaksi maalia iskenyt laitahyökkääjä Aleksi Järvinen.

Kiekko-Vantaan ja Peliittojen kauden viides keskinäinen kamppailu alkoi tasaisissa merkeissä. Molempien joukkueiden parhaat maalipaikat tulivat ylivoimalla. Peliittojen näkyvin hahmo oli avauserässä HPK-laina Eetu-Ville Arkiomaa, joka pääsi muutamaan kertaan liukkaalla liikkeellään hätyytelemään Jani Kauton vartioimaa maalia. Lohipaitojen paras maalipaikka tuli Aleksi Rutaselle, kun ketjukaverit, jokerilaina Severi Sillanpää ja Iikka Kangasniemi sahasivat pienillä syötöillä kulmapelin jälkeen tekopaikan parhaalle maalintekosektorille. Molempien joukkueiden ruuti oli avauserässä märkää ja kumpikin ryhmä puolusti tiivisti keskialuetta, jonka vuoksi laadukkaat maalintekopaikat olivat vähissä.

-Meiltä todella vahvaa puolustamista ja maalivahtipeli oli loistavaa. Vaikka tappioita on tullutkin viime aikoina, niin joukkueen usko ei ole horjunut yhtään, Kiekko-Vantaan päävalmentaja Jami Kauppi kertoi.

Sarjajumbo Peliitat aloitti toisen erän vahvasti ja esimerkiksi Roope Elimäki sekä Eetu-Ville Arkiomaa pääsivät kokeilemaan laatupaikoilta maalintekoa. Kiekko-Vantaa taisteli upeasti läpi ottelun ja puolusti kurinalaisesti omaa maalia. Lohipaitojen parhaat maalintekopaikat lähtivät useasti vastahyökkäyksien kautta, ja tästä hyvänä esimerkkinä toimi muun muassa Joel Lehtisen ja kultakypärä Tomi Tuomiston 2-1-hyökkäys. Vantaalaiset ylittivät siniviivan nopeasti ja pääsivät ylivoimahyökkäykseen, mutta tällä kertaa Tuomiston veto jäi Peliitat-vahti Antti Rautiolan räpylään.

Kiekko-Vantaa onnistui avaamaan ottelussa maalihanat alivoimalla. Alkukaudesta takkuillut alivoima on toiminut viime aikoina hienosti ja sama jatkui myös tärkeässä mittelössä keskiviikkona. Lohipaitojen Aleksi Järvinen taituroi läpiajosta komealla osumalla tilanteeksi 1-0.

Peliitat kuittasi tilanteen kuitenkin nopeasti, kun kotijoukkueen kultakypärä Miika Heikkilä lapioi puolustaja Christian Silfverin lähettämän viivalaukauksesta tulleen irtokiekon sisään ja toi heinolalaiset tasoihin. Tilanne lähti kuitenkin mainion pelintekijän Joona Monton tyylikkäästä yksilösuorituksesta, joka avasi tilaa hyökkäyspäässä.

Keskiviikkoillan kiekkotrillerissä sankarin viitan otti harteilleen Kiekko-Vantaan 21-vuotias laitahyökkääjä Aleksi Järvinen. Jäähongan kasvatti pelasi upean ottelun ja teki töitä ahkerasti molempiin suuntiin. Erikoistilanteissakin paljon vastuuta saava Järvinen napautti toisen erän loppupuoliskolla lohipaidat 2-1-johtoon ja laitahyökkääjän kauden kymmenes täysosuma jäikin lopulta ottelun voittomaaliksi.

Tulikuuma Järvinen on nakuttanut viidessä edellisessä ottelussa tehot 5+2, ja hän on tällä hetkellä neljän ottelun mittaisessa maaliputkessa sekä viiden ottelun mittaisessa pisteputkessa. Viime kaudella Bluesin A-nuorissa kovia tehoja iskenyt  ja Suomen mestaruuden voittanut laitahyökkääjä keräsi ansaitut kehut myös Kiekko-Vantaan päävalmentaja Jami Kaupilta.

-On ollut mukava nähdä, kun nuori poika kirmaa jäällä. Aleksi on harjoitellut todella hyvin koko kauden ajan ja hän on valmis tekemään töitä joka päivä kehittymisen eteen. Hän on tehnyt viime aikoina paljon maaleja ja pelannut aivan loistavasti. Aleksilla on paljon potentiaalia ja hänellä on loistava pelisilmä sekä taistelutahto. Hänen kehityskaarensa on ollut juuri sellainen kuin ajattelinkin, sillä hyppäys A-nuorista Mestikseen ei ole helppo ja se läpimurto ei tapahdu hetkessä, Kauppi kehui joukkueensa parasta maalintekijää ja koko sarjan eniten alivoimamaaleja tehnyttä hyökkääjäänsä.

Kolmas erä oli Peliittojen hallintaa. mutta Kiekko-Vantaa pelasi johtoasemassa erittäin fiksusti ja nuori lohiryhmä osoitti kypsyyttä ottelun ratkaisuhetkillä. Jännitysnäytelmä oli erittäin kiihkeä, viihdyttävä sekä vauhdikas päätössummeriin saakka.

Peliittojen paras maalipaikka kolmannessa erässä tuli pakkien pistepörssin kolmoselle Christian Silfverille, joka pääsi kokeilemaan maalintekoa b-pisteen kaarelta. Lohipaitojen maalissa 34 kiekkoa pysäyttänyt Jani Kautto oli maaginen ja hänen loistavan torjuntavireensä saivat kokea vuorollaan niin Felix Westermarck kuin kultakypärä Miika Heikkilä. Kiekko-Vantaan paras maalipaikka päätöserässä tuli uransa ensimmäistä kypärätemppua jahdanneelle Aleksi Järviselle, mutta Antti Rautiola venyi kiekon tielle.

Lohipaidat kestivät kotijoukkueen loppurynnistyksen kuudella viittä vastaan ja näin ollen Kiekko-Vantaa nappasi kauden kolmannen voittonsa Peliitoista tällä kaudella. Vantaalaiset katkaisivat siis peräti seitsemän ottelun mittaisen tappioputkensa ja samalla voitto oli lohipaidoille ensimmäinen vuonna 2015. Pitkän tappioputken katkaiseminen maistui totta kai erittäin hyvältä.

-Tämä voitto tuntuu luonnollisesti todella hyvältä, mutta huomenna aloitamme jo valmistatumisen seuraavaan otteluun. Nautimme voitosta tämän hetken, mutta katseet pitää siirtää nopeasti jo seuraavaan otteluun, Kauppi totesi.

Tiivis viisikkopuolustus, erinomainen maalivahtipeli, työnteko ja asenne olivat voiton takana keskiviikkona. Sen sijaan tehoton ylivoimapelaaminen toi lohipaitojen valmennukselle harmaita hiuksia, vaikka kiekko liikkuikin ajoittain mallikkaasti lavasta lapaan.

-Ykkösylivoimaketju ei ole juurikaan päässyt harjoittelemman yhdessä ja se tietenkin näkyy. Ei ole helppoa, kun pitää käydä asioita läpi taululla ja pelaajat eivät pysty sopimaan asioita jo harjoituksissa keskenään. Peliitat pelasi tänään todella aggressiivista alivoimaa ja sekin tuotti ongelmia. Alkukaudesta ylivoimapelimme ratkaisi otteluita meille ja tiedän, että se osa-alue tulee kehittymään kevättä kohti, Kauppi sanoi.

Lohipaitojen puolustuksessa nähtiin tänään ensimmäistä kertaa tällä kaudella jokerilaina Santeri Saari. KHL-tason puolustaja pelasi eilen vielä Jokerien mukana Venäjällä Severstalia vastaan, mutta jo tänään 20-vuotias St.Louis Bluesin NHL-varaus luuti vantaalaisten takalinjoilla 17.37 minuuttia ja esiintyi vakuuttavasti. 

Kiekko-Vantaan kausi jatkuu lauantaina mielenkiintoisella kotiottelulla Mikkelin Jukureita vastaan.


Aleksi Järvinen on iskenyt tällä kaudella jo kolme alivoimamaalia.

Teksti: Mikko Mannonen
Kuva: Janne Tikkaoja

Mestis