Kiekko-Vantaa | Mestis

Mestis-ennakko osa 1: SaPKo ja Jukurit

06.09.2014

Mestis-ennakon 1. osa

SaPKo - matkalla ylöspäin?

Perinteikäs mestisseura SaPKo on tekemässä uutta nousua pienin askelein. Joukkue ei ole päässyt kahtena edellisenä kautena pudotuspeleihin, mutta nyt suunta näyttää ylöspäin.

SaPKon viime kausi oli vaikea, mutta nuori ja kokematon joukkue osoitti kuitenkin pystyvänsä kaatamaan kärkiseuroja. Päävalmentajana jatkaa Janne Sinkkonen, joka on tunnettu vaativana valmentajana. Nyt hänellä on käsissään entistäkin nuorempi ja työteliäämpi joukkue.

SaPKo menetti kesällä viime kauden luottotorjujansa Jani Kauton, joka liittyi Jokerien KHL-miehistöön. Pässipaidat hankkivat uudeksi ykköstorjujakseen isokokoisen ja lupaavan Petteri Similän, joka jäi Jukureissa kakkostorjujan asemaan. Nyt häneltä odotetaan joka ilta huikeita torjuntoja, mikäli Savonlinnan ylpeys mielii ryöstää pisteitä myös kärkijoukkueilta.

Pässipaidat menettivät kesällä kaksi kärkipuolustajaansa, kun puolustus oikealta laukova Santeri Lukka siirtyi Jukureihin, Mestiksen väriläiskä Iiro Vehmanen siirtyi Ranskan kakkossarjaan sekä kapteeni Anssi Virkki jätti kasvattajaseuransa ja lähti TuTon miehistöön.

Puolustukseen joukkue sai takuuvarmoja Mestis-pelureita, kuten Kai Lehtisen, Nikke Kettukankaan ja viime kaudella todellisen läpimurtokautensa HCK:ssa pelanneen Paavo Ylipainon.

SaPKo menetti myös ykköspisterohmunsa Mikko Nuutisen KalPaan ja luottosentteri Ville Eskelinen päätti lähteä uusien kokemuksien perässä Romanian pääsarjaan.

Joukkue hankki HCK:sta työteliäät ja arvokkaat joukkuepelaajat Miiko Hintzin, Juuso Forsströmin ja Joonas Hyttisen. Savonlinnalaisten ykköshankita oli kuitenkin lupaava JYP-kasvatti Miika Roine, josta voi kasvaa kovan luokan pistemies Mestis-tasolle.

Arvio: Haarukassa runkosarjan sijat 5-8. SaPKon raastava ja työteliäs pelitapa tekee siitä äärimmäisen vaikean vastustajan.

Seuraa heitä: Petteri Similä (maalivahti), Paavo Ylipaino (puolustaja), Miiko Hintz (laitahyökkääjä), Miika Roine (hyökkääjä), Joonas Toivanen (keskushyökkääjä).

Maalivahti Jani Kautto siirtyi SaPKosta KHL-joukkue Jokereiden riveihin. Kuva: Akikuvaa.com

Jukurit - Sama trendi jatkuu

Jukurit faktat:

Perustettu: 1970
Jäähalli: Kalevankankaan jäähalli (4 487)
Saavutukset Mestiksessä: Viisi mestaruutta, neljä hopeaa ja yksi pronssi.
Viime kaudella: Eteni finaaliin ja saavutti hopeaa. Runkosarjan seitsemäs.

Mikkelin Jukurit lähti viime kauteen hallitsevana mestarina ja suurien odotuksien saattelemana. Runkosarja ei kuitenkaan mennyt suunnitelmien mukaan, vaan joukkue jäi vasta seitsemänneksi.

Otteet paranivat kuitenkin kevättä kohden, kun Antti Pennanen korvasi penkin takana menestystä niittäneen mestarivalmentaja Jarno Pikkaraisen. Jukurit oli pudotuspeleissä suorastaan ilmiömäinen. Se pudotti vahvimman mestarisuosikin Vaasan Sportin puolivälierissä ja eteni lopulta aina finaaliin asti. Paukut eivät kuitenkaan riittäneet kaatamaan finaalisarjassa KooKoota.

Tulevalla kaudella Jukurit kuuluu jälleen ehdottomasti suurimpien mestarisuosikkien joukkoon. Mikkeliläiset luottavat Pennasen alaisuudessakin neljään tasaiseen kentälliseen. Suuret tähdet ovat vähissä, mutta materiaali on sarjan tasaisin. Jukurit on pelannut Mestiksen olemassaolon aikana kahta kautta lukuun ottamatta aina mitalipeleissä - sama trendi jatkuneen myös tällä kaudella.

Jukurien maalivahtiosasto on sarjan parhaimmistoa, ellei jopa paras. Viime kaudella runkosarjassa vakuuttanut tshekkivahti Tadeas Galansky saa kilpailijakseen Ranskan maajoukkuemaalivahdin Ronan Quemenerin.

Jukurien puolustusosasto on edelleen timanttisen kova ja tasainen. Sen johtohahmoina toimivat edelleen kiekollisesti taitava Jani Forsström, Ilkka Vaarasuo ja Juuso Akkanen.

Jukureiden hyökkäysmateriaali on laaja ja tasaisen laadukas. Mikkeliläiset menettivät ykkössentterinsä, Mestiksen syöttöpörssin voittaneen Toni Jalon ja maaliahneen tehohyökkääjänsä Jesse Rohtlan liigakaukaloihin.

Toisaalta Jukurit kaappasi Mestiksen pistepörssin seitsemänneksi tulleen röyhkeän ranskalaislaiturin Antohy Guttigin Kajaanin Hokista. Lisäksi mikkeliläiset saivat Jokereista lainalle lupaavan ja supertaitavan laitahyökkääjän Teemu Turusen.

Arvio: Sijat 1-4. Jukurit kuuluu jälleen kerran suurimpien mestarisuosikkien joukkoon. Mikkeliläiset ovat olleet aina keväällä kovassa iskussa. Materiaali on sarjan parhaimmistoa.

Seuraa heitä: Ronan Quemener (maalivahti), Jani Forsström (puolustaja), Anthony Guttig (laitahyökkääjä), Teemu Turunen (laitahyökkääjä), Iivo Hokkanen (keskushyökkääjä)
 

Teksti: Mikko Mannonen
Kuvat: Akikuvaa.com

 

Mestis