1.11. Kiekko-Vantaa - TUTO: Raportti

02.11.2014

Otteluraportti:

Kiekko-Vantaa otti upean voiton 20-vuotisjuhalaottelussaan revanssiviikonlopun huipentaneessa kamppailussa TUTOsta maalein 4-2. Lohipaitojen sankarina toimi 43 kertaa kiekon eteen venynyt Noora Räty, jolle voitto oli ensimmäinen Mestis-tasolla.

Kiekko-Vantaan nuori joukkue sisuuntui perjantain murskatappion jälkeen ja kokosi rivinsä. Lauantai-illan trilleristä muodostui kiihkeä ja vauhdikas taistelu. Kotijoukkueella oli aivan ottelun alussa hyviä maalipaikkoja ja liukas laitahyökkääjä Joel Lehtinen kilauttikin ranteella kiekon tolppaan.

TUTO aloitti maalinteon ensimmäisessä erässä, kun pitkän pyörityksen jälkeen Oula Uski sai laittaa kiekon takatolpalta tyhjään maaliin. Vierailla oli mahdollisuus lisätä johtooan muutamaan otteeseen ylivoimalla, mutta Oskari Lehtisen tolppakutia lähemmäksi turkulaiset eivät päässeet.

Kiekko-Vantaa sai kuitenkin ansaitun tasoitusosuman erän loppupuolella, kun tuttuun tyylin maalipaikkoja taikonut Iikka Kangasniemi pelasi kiekon maalille, josta kokoonpanoon noussut Teemu Mielonen latasi pelivälineen maskissa seisseen puolustaja Jani Honkasen varusteiden kautta ohi 18-vuotiaan huippulupauksen Kaapo Kähkösen.

Toinen erä oli Kiekko-Vantaalle erittäin vaikea ja TUTO hallitsi kenttätapahtumia, mutta lohipaitojen maalilla Noora Räty otti tukun huikeita torjuntoja. Lohipaitojen alivoimapelaaminen ja puolustuspelaaminen olivat lauantaina todella hyvällä tasolla. Kiekko-Vantaa onnistui tappamaan lukuisia jäähyjä ja varsinkin Iiro Mäntylän suihkukomennuksen aikana jokainen silmäpari Trio Areenalla näki nuoren joukkueen uhrautuvaisuuden.

Rädyn tähtihetki koitti toisessa erässä, kun kaudella 2011-12 Mestiksen maalipörssin voittanut Aki Keinänen karkasi läpiajoon, josta tuomittiin Janne Juutisen koukkaamisen jälkeen rangaistuslaukaus. 25-vuotias Räty otti hienon torjunnan ja piti Kiekko-Vantaan pystyssä, vaikka Keinäsen ratkaisu rankkarissa olikin kehno.

Lohipaidat käyttivät maalipaikkansa vierailijaa tehokkaammin ja viime aikoina takkuillut ylivoima sai tärkeän onnistumisen. Vakuuttavasti Kiekko-Vantaan kokoonpanoon murtautunut 20-vuotias kiekollinen puolustaja Sami Mikkonen napautti Jere Laineen lähettämän laukauksen irtokiekon verkon perukoille. Osuma oli Mikkoselle Mestis-uran ensimmäinen ja kyseinen kiekko löytyykin varmasti jatkossa nuoren puolustajalupauksen takan reunalta.

Kolmas erä oli myös TUTOn näennäistä hallintaa, mutta Kiekko-Vantaan nuori joukkue taisteli esimerkillisesti. Turkulaiset saivat kolmannessa erässä tasoituksen ja moni skeptikko ajatteli mielessään TUTOn menevän vasemmalta ja oikealta ohi, mutta tosisin kävi. Vierasjoukkueen tasoitusosumasta vastasi viidet MM-kisat pelannut Timo Pärssinen, joka ohjasi kokemuksen syvällä rintaäänellä puolustaja Roni Viirlaksen viivakudin ohi voimattoman Rädyn.

Kiekko-Vantaa onnistui kuitenkin seuraavasta ylivoimasta iskemään upean 3-2-johtomaalin, joka katkaisi vierasjoukkueen selkärangan. Maestro Iikka Kangasniemi harhautteli TUTO-sentteri Petri Meren rangaistusaitioon ja lohipaidat käyttivät tilaisuutensa tehokkaalla tavalla. Harjoitusotteluissa säväyttanyt keskushyökkääjä Teemu Mielonen ja puolustaja Sami Mikkonen petasivat komean kuvion jälkeen maalipaikan laitahyökkääjä Aleksi Järviselle, joka tinttasi kiekon tarkasti ohi Kaapo Kähköselle. Osuma oli 21-vuotiaalle Jäähongan kasvatille kauden toinen.

TUTO haki tasoitusta ilman maalivahtia, mutta ilman toivottua tulosta. Lohipaidat kaunistelivat loppulukemiksi 4-2 tyhjään rysään, kun turansa toista aikuisten mittelöä pelannut 18-vuotias Perttu Lesch napautti uransa ensimmäisen Mestis-maalinsa Blues-laina Aleksi Rutasen esityöstä.

Kiekko-Vantaa otti upean revanssin TUTOsta ja nousi sarjataulukossa kuudenneksi. Lohipaitojen kausi jatkuu marraskuun maaottelu tauon jälkeen keskiviikkona 12.11.2014 kotiottelulla Heinolan Peliittoja vastaan.

Noora Räty haastattelussa Ravintola Pingviinin jälkipeleissä.

Teksti: Mikko Mannonen
Kuva: Jussi Haapiainen