Mestis-ennakko osa 6: TUTO ja RoKi

16.09.2015

TUTO – joko nyt?

Viime kevään välieräjoukkue TUTO lähtee tosissaan kamppailemaan Mestiksen mestaruudesta. Materiaaliltaan turkulaisilla on käsissä Jukureiden ohella sarjan paras ryhmä, mutta se ei automaattisesti takaa menestystä, kuten viime vuosina juuri TUTOn kohdalla ollaan nähty.

Valmentajavelho Ismo Lehkosen suojatit pelasivat viime kaudella loistavan runkosarjan. Pudotuspeleissä joukkue hapuili LeKi-sarjassa, mutta pisti Liigaan nousseen KooKoon todella koville välierätrillerissä. 

TUTOn edellisestä mestaruudesta on kulunut jo seitsemän vuotta ja paljon on ehtinyt vettä virrata Aurajoessa sillä välin. Joukkue on käynyt pohjalla, mutta noussut sittemmin takaisin kestomenestyjien joukkoon. 

TUTOn äärimmäisen terävä kärki on pysynyt hyvin kasassa ja heidän ympärille on kasattu nälkäisiä sekä lahjakkaita nuoria pelaajia. 

Turkulaisten ainut pieni kysymysmerkki saattaa olla maalivahtiosasto. SaPKosta saapuneen Petteri Similän otteet Mestis-kaukaloissa ovat ailahdelleet. Isokokoinen veräjänvartija on parhaimmillaan sarjan parhaimpia maalivahteja, mutta hyvän ja huonon ottelun välinen ero on ollut liian suuri. TPS:n ja Tapparan A-nuoria viime kaudella edustanut Kalle Hokkanen haastaa tosissaan Similän peliajasta.

TUTOn puolustusosasto on sarjan tasaisin ja levein. Alakerrasta löytyy fyysisyyttä ja kiekollista osaamista. Anssi Virkki, Kristian Tuohilampi ja Niko Karhu raatavat isoja minuutteja avainpelaajina. Lainapakit Jere Sneck ja Matias Pulli tuovat kiekollista taitoa.

TUTOn hyökkäysosasto ei juurikaan kalpene ennakkosuosikki Jukurien vastaavalle. Turkulaiset saavat kasaan ainakin kolme tuloksentekoyksikön kentällistä kauden käynnistyessä. 

Mestiksen parhaimpiin pelaajiin lukeutuva Tuukka Pulliainen taistelee ehjänä pysyessään taatusti pistepörssin voitosta. Kapteeniksi valittu Aki Keinänen, nuorten maailmanmestari Rasmus Kulmala, Mikko Laine, viime kauden komeetta Hannu Kuru, Jasper Lindsten ja harjoitusotteluissa loistanut TPS-laina Oskari Siiki ovat tärkeitä palasia. Bluesista saapunut Kiekko-Vantaan kasvatti Iikka Kangasniemi on kiekollinen taiteilija ja loistava ylivoimapelaaja.

Peliitoista tulleet Anton Ollikainen ja Joona Monto tuovat lisää luistelunopeutta ja pelintekovoimaa. Suomen mestari Aki Juusela lunasti pelipaikan koeajan kautta.  

Ikäluokkansa lahjakkaimpien pelaajien joukkoon Suomessa lukeutuva TPS-laina Patrik Virta on yksi Mestiksen kiinnostavimmista pelaajista. Toisen polven kiekkoilija voitti viime kaudella nuorten SM-liigan mestaruuden sekä pudotuspelien maali –ja pistepörssin. 

Yhteenveto: TUTO kuuluu selkeään kolmen joukkueen kärkiryhmään Jukurien ja Hokin ohella. Vahvan harjoituskauden pelannut turkulaispumppu taistelee varmasti tiukasti runkosarjan voitosta. Toinen asia on sitten se, miten sen rahkeet riittävät pudotuspeleissä. Materiaaliltaan todella laadukas ryhmä ja hyvin valmennettu. Pelisapluuna tuttu jo aikaisemmilta vuosilta. 

Arvio: 1-3

Seuraa heitä: Iikka Kangasniemi, Joona Monto, Patrik Virta, Tuukka Pulliainen, Jere Sneck, Aki Keinänen.

RoKi – piristysruiske vai heittopussi?

Rovaniemen Kiekon paluu Mestikseen viiden vuoden tauon jälkeen on sarjalle hyvä asia. RoKi tuo uuden tuulahduksen Mestis-kartalle, mutta mitään ihmesuoritusta siltä ei voida ensi kaudella vielä odottaa.

RoKin kilpailukyky pelaajamarkkinoilla ei luonnollisesti ole paras mahdollinen. Pitkät bussimatkat eivät tähtipelaajia houkuttele. Päävalmentaja Petteri Hirvosella on kuitenkin käsissään nälkäinen ja nuori joukkue. RoKi tulee olemaan kova joukkue varsinkin kotijäällään.

Materiaaliltaan RoKi on lähtökohtaisesti Mestiksen pakan pohjimmainen. Rovaniemeläisten joukkueesta ainoastaan kuudella pelaajalla on kokemusta toiseksi korkeimmalta sarjatasolta. Lisäksi joukkueen 22 pelaajasta kymmenen on edelleen koeajalla, kun sarjakausi käynnistyy viikon kuluttua. Viime kauden Suomi-sarjajoukkueen kärki on pysynyt kuitenkin hyvin kasassa ja mukaan on saatu myös mielenkiintoisia täsmähankintoja.

RoKin maalivahtiosasto on täysi kysymysmerkki. SaiPan A-nuorista saapunut Paavo Hölsän ja Italian pääsarjassa viime kaudella torjunut slovakkivahti Dusan Sidorin tasosta Mestiksessä ei ole takeita.

RoKin puolustajista ainoastaan kokeneella alakerran luottopakilla Henri Joki-Erkkilällä ja Joona Tolvaselle on aikaisempaa kokemusta Mestiksestä. Slovakkipuolustaja Marek Hudecista ja itävaltalaisesta Marco Zorecista odotetaan RoKin puolustukseen vahvistuksia, mutta molemmat try-out pelaajat voivat osoittautua myös hutivärväyksiksi. Rovaniemeläisten viime kauden tehopuolustaja Mikko Männistölle on puolestaan tarjolla suuri ruutu ylivoimassa viivapelaajana. Joukkueesta löytyy myös Kiekko-Vantaan junioreissa hyökkääjänä aikoinaan tehopisteillä mässäillyt Nico Vuorijärvi.

RoKin hyökkäysosasto ei juuri hurraahuutoja herätä, mutta harjoitusotteluissa lupaavasti esiintynyt ykköstrio Andris Siksnis-Juhani Tamminen-Henri Fomin on joukkueen syömähammas. Varsinkin Suomi-sarjassa kovia pistemääriä FPS-paidassa takonut Juhani Tamminen on mielenkiintoinen hankinta, jota kannattaa seurata tarkasti.  Heinolasta koeajalle saapunut Vincent Kara voi osoittautua hyväksi pelaajaksi, sillä oikealta laukova hyökkääjä on nakutellut ihan kelpo määrän pisteitä Ranskan pääsarjassa.

Yhteenveto: RoKin kaudesta voi odottaa vaikeaa. Pelaajamateriaali ei ole kovinkaan kilpailukykyinen, mutta juuri kotijäällään sillä on mahdollisuus yllättää. Pitkät vierasmatkat näkyvät talven pimeinä iltoina. KeuPa HT:n kaltaista yllätysnousua pudotuspeleihin lienee turha odottaa. Nuoret pelaajat menevät kuitenkin kauden aikana varmasti eteenpäin. Onko RoKi ensi kaudella piristysruiske vai pisteautomaatti? Todennäköisesti molempia.

Arvio: 8-12.

Seuraa heitä: Nico Vuorijärvi, Juhani Tamminen, Andris Siksnis, Henri Fomin. Juho Joki-Erkkilä.

Teksti: Mikko Mannonen

Mestis-ennakko osa 6 videolla, haastattelussa RoKin päävalmentaja Petteri Hirvonen: