Mestis-ennakko osa 5: LeKi ja SaPKo

15.09.2015

LeKi – lainapelaajien varassa?

Lempäälän Kisa on jäänyt kahdeksan Mestiksessä vietetyn kauden aikana vain kahdesti pudotuspelien ulkopuolelle. Joukkueen tilanne vaikuttaa jälleen samalta kuin monta kertaa aikaisemminkin. 

LeKillä oli syyskuun alussa ainoastaan 11 pelaajasopimusta ja kaksi pelaajaa on saapunut ryhmään koko kauden mittaisilla lainasopimuksilla, joten lähtökohdat kauteen herättävät monia kysymysmerkkejä. Tapparan ja Ilveksen lainapelaajia nähdään mäyräpaidassa alkavallakin kaudella.

LeKin päävalmentaja Juha Juujärvi on yksi sarjan parhaista valmentajista. Toissa kaudella KooKoon Mestis-mestariksi luotsannut Juha Juujärvi vei lempääläläiset pudotuspeleihin myös viime kaudella.

Harjoitusotteluissa LeKin tolppien välissä on nähty Tappara-laina Dominik Hrachovina ja Ville Nieminen. 

Joukkueen puolustus vaikuttaa vahvalta. Jimi Santala on loistava kiekollinen puolustaja, Mikke Levo tuo fyysisyyttä alakertaan, KeuPa HT:sta tullut Antti Kauppila on hyvä vahvistus, kokenut Juho Mielonen on pelannut urallaan 204 liigaottelua ja HPK-laina Markus Haapaselle Mestis on varmasti oikea paikka kehittyä.

LeKin hyökkäyksen kärki on melko terävä. KooKoosta saapunut Henri Tuominen on yksi sarjan parhaista keskushyökkääjistä. Tuorein vahvistus Antti Hölli tuo maalintekovoimaa. 

SaPKosta tullut Miiko Hintz, Sami Holappa, Antti Mäkilä ja liukasliikkeinen HPK-laina Santeri Vuoti tuovat pelimerkkejä hyökkäykseen. Valtteri Järviluoma, Aleksi Luhtalampi ja seuran oma kasvatti Sami Laakso hakevat läpimurtoa. Jokerikortti voi olla Tappara-laina Anton Levtchi, joka on vakuuttanut harjoitusotteluissa.

Yhteenveto: LeKin tulevaa kautta on vaikea arvioida, koska omia sopimuspelaajia ei ole vielä kovinkaan montaa. Lainapelaajat nostavat mahdollisuuksia, mutta hurja pelaajaralli ei ole koskaan hyvä asia. Harjoitusottelut ovat menneet hyvin. Juha Juujärven poppoo taistelle jälleen pudotuspelipaikasta, mutta suuren lainakarusellin osuessa kohdalle kaudesta voi tulla yhtä hyvin myös pannukakku.

Arvio: 6-10

Seuraa heitä: Jimi Santala, Miiko Hintz, Henri Tuominen, Santeri Vuoti, Anton Levtchi.

SaPKo – musta hevonen

Perinteikäs Savonlinnan Pallokerho on ollut viime vuosien aikana kaukana parhaiden vuosien 2010–2012 tasosta. Nyt pässipaidoilla on kaikki mahdollisuudet yllättää ja nousta mukaan kärkikahinoihin. 

Viime kaudella SaPKon tien nousi pystyyn pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Kausi oli kokonaisuudessaan kuitenkin joukkueelta varsin onnistunut. Paljon on kuitenkin Savonlinnassa muuttunut. 

Loistavaa työtä joukkueen peräsimessä tehnyt Janne Sinkkonen lähti uusien haasteiden pariin ja terävästä kärjestä Mikko Nuutinen, Miika Roine, Petteri Similä ja puolustajien pistepörssin voittanut Teemu Suhonen vaihtoivat maisemaa.

Joukkueen penkin taakse tuli kuitenkin rautaista ammattitaitoa, kun Sportia aikaisemmin Mestiksessä luotsannut Pasi Räsänen palasi pitkän tauon jälkeen valmennushommiin kotikaupunkiinsa. Taustatukea antaa Suomen historian ensimmäisen maailmanmestaruuden takuumies, entinen tähtivahti Jarmo Myllys.

Joukkueen kärki on mennyt uusiksi, mutta viime kauden runko on pysynyt melko hyvin kasassa. Pässipaidassa viilettää tulevalla kaudella paljon eteenpäin urallaan pyrkiviä nälkäisiä nuoria pelaajia täydennettynä Mestiksessä jo läpimurtonsa tehneillä timantin kovilla pelimiehillä. 

SaPKon maalivahtiosasto on pienoinen kysymysmerkki kauden alkaessa. Seuran oma kasvatti Antti Leskinen on ollut Mestiksessä lähinnä kakkosvahdin roolissa. Pohjois-Amerikan visiitiltään takaisin Suomeen palannut Olli Kälkäjä aloittaa ensimmäisen kautensa aikuistensarjoissa. Apuvalmentajana toimivalla Myllyksellä on kuitenkin työkalut kehittää nuoria maalivahteja eteenpäin.

Puolustusosasto on pysynyt savonlinnalaisilla hyvin kasassa, vaikka tehopuolustaja Teemu Suhonen ja Sami Jekunen siirtyivät puolustavan mestarin Jukurien miehistöön. Läpimurtokautensa viime kaudella pelannut Kai Lehtisellä on jälleen suuri rooli pässipaitojen alakerrassa. Puolustuspään erikoisosaaja Iiro Sulin, Lasse Tiilikainen, Nikke Kettukangas ja Paavo Ylipaino ovat osoittaneet pystyvänsä pelaamaan Mestiksessä hyvällä tasolla illasta toiseen. Uudet kasvot Casimir Jürgens ja Sameli Ventelä tuovat kiekollista varmuutta alakertaan.

SaPKon hyökkäys on tulivoimainen. JYP-Akatemiasta saapunut pisterohmu Samu Markkula on joukkueen uusi ykköstykki. Ja Hokissa viime kaudella pelannut Tomi Wilenius on Mestikseen loistava pelaaja. Viime kaudella lopullisen läpimurtonsa kiekollisessa roolissa tehnyt Juuso Forsström on loistava ykkössentteri. Tykinkuula Ville Paalanen, Mikko Lahtela, Keuruulta saapunut Janne Kumpulainen ja Jokerien A-nuorista tullut tulevaisuuden lupaus Viljami Wacklin tuovat jokainen omalla panoksellaan paljon lisää pelimerkkejä päävalmentaja Räsäsen pelikirjaan. 

Mielenkiintoista on nähdä myös SaPKon tulokasosaston tuleminen. Taitava Wacklin, seuran oma kasvatti Toni Henttonen ja harjoitusotteluissa väläytellyt Teemu Lepaus ovat pelaajia, joita kannattaa seurata tarkasti.

Yhteenveto: SaPKolla on eväät yltää runkosarjassa neljän joukkoon ja olla jopa sarjan musta hevonen Perinteikäs seura on vahvistunut hyökkäyksen osalta ja se lupaa savonlinnalaisille hyvää. 

Arvio: 4-8 

Seuraa heitä: Samu Markkula, Kristian Kangas, Kai Lehtinen, Juuso Forsström, Viljami Wacklin, Tomi Wilenius

Teksti: Mikko Mannonen

Mestis-ennakko osa 5 videolla: