Mestis-ennakko osa 3: Jokipojat ja JYP-Akatemia

13.09.2015

Jokipojat – tervetullut paluu 

Perinteikäs Mestis-seura Joensuun Jokipojat palaa vuoden tauon jälkeen Suomen toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Viime kaudella Suomi-sarjan voittanut Jokipojat on kasannut mielenkiintoisen joukkueen, jolla se lähtee taistelemaan paikasta pudotuspeleissä. Joukkuetta luotsaa toisen kautensa Mestiksessä aloittava Ari Aaltonen, jolla on käsissään hyvä sekoitus nuoria potentiaalisia pelaajia ja kokeneempaa kalustoa.

Jokipoikien maalivahtikaksikko on varsin nuori ja kokematon, mutta erittäin kova. Harjoituspelit ovat jo osoittaneet viime kauden luottovahti Mikael Edelmannin ja Kärppien organisaatiosta saapuneen 19-vuotiaan tulevaisuuden lupauksen Samuel Jukurin pystyvän pitämään joukkuetta pystyssä vaikeillakin hetkillä.

Joensuulaisten puolustuksen tukipilarit ovat ehdottomasti Jukureista saapunut Juuso Akkanen ja runsaasti liigakokemusta omaava, kaupungin oma poika Esa Lehikoinen. Heidän takana taso tippuu huomattavasti, mutta niin ikään Mikkelistä Jokipoikiin siirtynyt Elmeri Laamanen ja kokenut Matti Koistinen pärjäävät Mestiksessä mainiosti. Kiekko-Vantaata viime kaudella edustanut kulttipuolustaja Iiro Mäntylä teki myös sopimuksen ärjypaitoihin. Harjoitusotteluissa väkevästi esiintynyt Mäntylä tuo kaivattua jämäkkyyttä maalinedustalle. 

Sarjanousijan hyökkäys ei juuri keskikastin joukkueille kalpene. Liigastakin tuttu Ossi Pellinen, kapteeni Samu Pitkänen, Ruotsista palannut Juuso Kaijomaa ja Jukureista tullut kahden suunnan sentteri Roope Hämäläinen ovat hyökkäyksen avainpelaajat. Loistavan kevään ärjypaidassa pelannut isokokoinen Janne Väyrynen voi hyvinkin tehdä läpimurtonsa nyt myös Mestiksessä. Moni nuori pelaaja on esiintynyt vahvasti harjoitusotteluissa.

Yhteenveto: Jokipoikien paluu tekee hyvää koko Mestikselle. Joukkueen paluu sarjan kärkikahinoihin ei välttämättä tapahdu käden käänteessä. Joensuussa pelataan kuitenkin todennäköisesti pudotuspelikiekkoa tänäkin keväänä. Materiaali on hyvä ja melko laaja. 

Arvio: 6–10

Seuraa heitä: Samuel Jukuri, Esa Lehikoinen, Janne Väyrynen, Ossi Pellinen, Samu Pitkänen.

JYP-Akatemia – mistä uudet ratkaisijat?

Muun muassa viime kauden kapteeni Valtteri Hotakainen, Julius Nättinen, Jose Antonen, Valtteri Kemiläinen, Sami Niku, Joonas Sammalmaa, Henri Kanninen, Samu Markkula ja Topi Nättinen ovat vaihtaneet maisemaa. 

Kesän NHL-varaus Julius Nättinen lähti OHL-sarjaan ja viime kauden paras pistemies Markkula valitsi puolestaan SaPKon ja jo kesken viime kauden TPS:n pelipaitaan vaihtanut Sammalmaa iskee limppua verkkoon Jukureissa.

Loput luetelluista nimistä ovat raivanneet tiensä Akatemian pitkäaikaisen päävalmentajan Jukka Ahvenjärven opissa JYPin liigajoukkueeseen. Se ei tietenkään tarkoita, sitä etteikö esimerkiksi taitavaa nuorten maailmanmestaria Topi Nättistä voitaisi nähdä hakemassa vauhtia Mestiksen puolelta ensi kaudellakin, muttei joukkue voi laske mitään lainapelaajien varaan.

Kokenut valmentajavelho Ahvenjärvi on ollut aikaisemminkin samanlaisen tilanteen äärellä. Nyt on jälleen uusien pelaajien vuoro nousta parrasvaloihin. 

JYP-Akatemian maalia vartioi kauden aikana varmasti useampikin eri maalivahti. Kesän NHL-varaus Markus Ruusu voi olla ensi kauden Veini Vehviläinen

Joukkueen puolustus on pysynyt melko hyvin kasassa., mutta mitään tähtinimiä alakerrasta ei kuitenkaan löydy. Olli Aitola ja Jaakko Jokinen ovat puolustuksen avainpelaajat.

Hyökkäyksestä löytyy paljon JYPin A-nuorista rinkiin nostettuja lupauksia, joiden tasoa Mestis-kaukalossa on vielä toistaiseksi hankala arvioida. Terävimmän kärjen muodostavat kapteeni Mikko Virtanen ja harjoitusottelussa loistanut Samuel Salonen, joka tehnee lopullisen läpimurtonsa. 

Kalle Saramäki, Joel Sund, Patrik Forsberg ja Taavi Tiiala antavat taustatukea. Esimerkiksi JYPin A-nuorten viime kauden paras pistemies Riku Tiainen voi olla ensi kauden yllätysnimi.

Yhteenveto: JYP-Akatemiaa on hankala arvioida, koska lainapelaajat määräävät suunnan. Jukka Ahvenjärvi on ennenkin jalostanut uusia tähtiä ja samalla saanut joukkueensa pelaamaan voittavaa jääkiekkoa. JYP-Akatemia voi parhaimmillaan lainapelaajiensa johdolla taistella kärkikastin sijoituksista, mutta ilman heitä voi olla vaikeampaa.

Arvio: 8-12

Seuraa heitä: Markus Ruusu, Olli Aitola, Jaakko Jokinen, Mikko Virtanen, Samuel Salonen.

Teksti: Mikko Mannonen

Mestis-ennakko osa 3 videolla: