Kiekko-Vantaa | Mestis

30 kysymystä: Joonas Hyttinen

31.08.2017

Kokenut pelimies ei pienestä hätkähdä. Suomen jääkiekkohistorian pisimmän ottelun viime keväänä ratkaissut Joonas Hyttinen tekee kaikkensa joukkueen eteen: iskee tärkeitä maaleja, syö kiekkoja ja pelaa suurella sydämellä illasta toiseen.

1) Terve, Kuju! Suomen Cup käynnistyi Kiekko-Vantaan osalta viime perjantaina hienolla voitolla. Mitä mieltä cup-kilpailun paluusta kiekkokalenteriin?

– Se on mielestäni hyvä lisä. On pelkästään hyvä asia, että saadaan panosta näihin peleihin ennen runkosarjan alkua. En tiennytkään, että tällaista oli joskus ennen pelattu.

2) Suomen Cupin neljännesvälierissä vastustajaksi arvottiin TUTO Hockey. Millaista ottelua odotat?

– Kova kamppailu varmasti siitä tulee. TUTO oli meille viime kaudella hyvä vastustaja. Me lähdemme voittamaan. Hyvä kiekkopeli on luvassa.

3) Kunnostauduit viime keväänä TUTO:n kaatajana. Ratkaisit toisen välierän ja samalla Suomen jääkiekkohistorian pisimmän ottelun viidennessä jatkoerässä ajassa 157.54. Millaisia muistikuvia sinulla on siitä hetkestä, kun sivalsit voittomaalin ohi Karolus Kaarlehdon?

– Meillä taisi olla ylivoima ja jäällä oli paljon väsyneitä miehiä. Irtokiekko pomppi suoraan lapaan ja sain laittaa tyhjiin. Olihan se sanoinkuvaamaton fiilis tehdä se maali, kun oltiin kuitenkin niin kauan jo pelattu. Hyvät muistot on siitä pelistä jäänyt.

4) Sanoit huikean maratonottelun jälkeen, että olo oli kuin junan alle olisi jäänyt. Mitä ihmettä otteluiden erätauoilla oikein tapahtui, jotta jaksoitte tulla kaukaloon yhä uudestaan?

– Parin ensimmäisen jatkoerän tauot meni ihan normaaleilla rutiineilla vielä. Kiinteä ruoka auttoi myöhemmin ja urheilujuomaa siinä meni. Siihen väsymykseen ja lihaskramppeihin siinä kohtaa auttoi eniten ihan kiinteä ruoka.

5) Kuinka paljon olet käynyt kelailemassa Youtubesta kyseistä maalia? Kuinka paljon tulee muisteltua ylipäätään viime kevään tapahtumia.

– Kesällä kotikonnuilla Savonlinnassa tuli vähän mennyttä muisteltua. Emännällä oli joku kopio tietokoneella ratkaisumaalista, niin pitihän se käydä katsomassa ja vähän fiilistelemässä.

6) Voitit viime keväänä Mestis-hopeaa lohipaidassa. Nousit nopeasti isoon rooliin ja teit oman piste-ennätyksesi. Millainen maku kaudesta jäi?

– Tosi hyvä maku jäi. Henkilökohtaisesti ja joukkueellakin kaikki meni eteenpäin. Aina lähden parantamaan edellisestä kaudesta ja pelasinkin paremman kauden kuin se edellinen oli. Oli hienoa, että joukkue pärjäsi ja päästiin pitkälle.

7) Teit Kiekko-Vantaan kanssa yksivuotisen jatkosopimuksen. Oliko jatkaminen lohipaidassa sinulle ykkösvaihtoehto?

– Joo, kyllä se oli. Täällä oli mukava pelata viime kaudella ja koppi on täynnä mahtavia jätkiä. Meillä on hyvä joukkue tulevalle kaudelle ja joka päivä on hienoa tulla hallille.

8) Tämän kauden joukkue on jälleen erittäin kilpailukykyinen. Millaisia tavoitteita sinulla on henkilökohtaisesti?

– Aina haluaa pelata paremman kauden ja mennä eteenpäin pelaajana. Haluan, että tämä joukkue menestyy ja teen kaikkeni sen eteen. Olen sellainen kaveri, että joukkue tulee aina ensin ja sitten vasta ne omat suoritukset. Viime kauden hopeaa lähdetään kirkastamaan.

9) Olet pelannut yhteensä lähes 400 tässä sarjassa. Millaista on Mestis-pelaajan arki?

– Itse opiskelen pelaamisen ohella. Peruspäivä on oikeastaan tällainen: herään aamulla aikaisin, tuun hallille, treenit, lounas, koulun penkille ja sitten joko pelaamaan, viettämään vapaa-aikaa tai tekemään kouluhommia. Aika moni pelaaja kuitenkin keskittyy kauden aikana pelkästään jääkiekkoon ja on sitten esimerkiksi kesällä käynyt töissä.

10) Kuinka paljon hyvä ystäväsi ja entinen pelikaverisi Juuso Forsström kuittaili viime kevään finaalitappiosta?

– Hehehee…Oltiin tosiaan Juuson kanssa kesällä samassa paikassa töissä ja siellä kyllä käytiin vähän pelejä läpi. Ei se nyt niinkään kuittaillut mitään. Juuso väitti, että syötti yhden ylivoimamaalin tarkoituksella Savonlinnassa Lepaukselle maalin kulmalle, vaikka oikeasti se pomppi Jani Kauton patjan kautta. Siitä tilanteesta vähän kiisteltiin. Onnittelin häntä mestaruudesta, mutta siinäpä se.

11) Kuinka lähelle Kiekko-Vantaan seurahistorian ensimmäinen mestaruus mielestäsi jäi?

– Tietenkin oltiin aika lähellä, kun finaaleihin saakka päästiin. Mutta kuitenkin sitten loppuottelussa jäätiin vielä kauas. Jäi vähän hampaankoloonkin siitä, koska kolmessa ensimmäisessä SaPKo-sarjan pelissä olimme luokattomia. Neljäs peli oli meiltä oikeasti hyvä peli.

12) Oliko viime kauden lohiparvi paras joukkue missä olet koskaan pelannut?

– Kyllä se varmaan sitä oli. Paljon hyviä pelaajia ja hyvä valmennus. Enkä ole koskaan päässyt minkään joukkueen kanssa noin pitkälle.

13) Olet äärimmäisen monipuolinen pelaaja. Voit pelata laidassa tai keskellä. Pystyt pelaamaan ylivoimaa sekä alivoimaa. Viime kaudella operoit tarvittaessa myös pakkina. Jos pitäisi hypätä maalivahdiksi, niin menisitkö tolppien väliin?

– Siitä ei kyllä tulisi yhtään mitään. Varmaan D-junioreissa kokeilin olla maalivahtina ja silloin lensi varusteita yli laidan. Siihen hommaan ei minulla pääkoppa riitä.

13) Pääkaupunkiseudulla pelaaminen ei ole sinulle mitenkään uusi juttu. Miten Savonlinnan herra on viihtynyt Vantaalla?

– Hyvin olen täällä viihtynyt. Olosuhteet hallilla ovat hyvät. Ei mitään pahaa sanottavaa ole. Vantaa on hieno kaupunki.

14) Mikä on paras hyökkäysketju, jossa olet urasi aikana pelannut?

– SaPKossa pelasin joskus Tero Koposen, ja olisiko ollut Oskar Essénin kanssa samassa ketjussa. Se toimi aika hyvin ja siinä oli mukava pelata.

15) Kun pääset läpiajoon pelissä tai laukomaan rankkaria, niin mistä yrität maalia mieluiten?

– Tähän on kaksi vaihtoehtoa: pikku feikkiveto, kiekko sivuun ja kämmenylös tai sitten samanlainen, mutta feikkiharhautus, kämmenelle ja sitten rystylle ja kattoon siitä.

16) Olet pelannut jo lähes 10 vuotta Mestiksessä. Miten sarja on muuttunut vuosien saatossa?

– On kyllä muuttunut paljonkin. Kun tulin sarjaan, niin silloin pelaajille maksettiin enemmän ja mukana oli isoista joukkueista vielä KooKoo, Sport ja Jukurit. Silloin oli myös enemmän kokeneita pelaajia. Nyt on kuitenkin menty Mestiksessä hyvään suuntaan, sillä homma on urheilullisempaa ja ammattimaisempaakin. Eikä mielestäni sarjan taso ole mitenkään ainakaan tippunut. Peli on nopeutunut, pelaajat ovat huippukunnossa ja nyt sarjassa on enemän nuoria pelaajia kuin ennen.

17) Onko Kiekko-Vantaan pukukoppielämä muuttunut jotenkin uusien kasvojen myötä?

– No vielä ei pysty vertaamaan juurikaan, mutta ainakin Juha Tarkkanen on tuonut elämää koppiin. Jugi on huikea jätkä! Muutkin varmaan heräilee pikkuhiljaa, ja ehkä joku muukin ottaa kopissa vielä enemmän roolia.

18) Mestiksen runkosarja alkaa tällä kaudella poikkeuksellisen myöhään. Kuinka paljon odotat jo aikaa, jolloin pelataan taas pisteistä?

– Kyllä niitä odottaa aika paljon, vaikka ei tässä nyt mitään kiirettä vielä ole. Ensin laitetaan omaa pelaamista kuntoon ja joukkueen pelitapaa hiotaan vielä kohdilleen. Pelin pitää olla hyvissä uomissa ennen sarja-avausta, vaikka tietenkin peli kehittyy aina kauden edetessä. Hienoa päästä kohta pelaamaan taas pisteistä.

19) Millainen persoona olet kaukalon ulkopuolella?

– Aika rauhallinen olen, enkä ole koko ajan äänessä. Mutta tartun kyllä määrättyihin juttuihin, jos joku särähtää korvaan. Saatan sanoa aika suoraankin asioita, enkä aina niitä seurauksia ajattele. Mutta olen varmasti kaveri, jota on aika helppo lähestyä.

20) Miten vietät vapaa-aikaasi?

– Vapaa-aika menee kahvittelun merkeissä ja välillä tulee myös pleikkaria pelattua. Tyttöystävän kanssa tulee myös vietettyä paljon aikaa.

21) Mitä muita urheilulajeja seuraat kuin vain jääkiekkoa?

– En ihan hirveästi muuta urheilua seuraa, ellei veikkausinto sitten iske. Aina tulee isot urheilutapahtumat ja arvokisat seurattua, mutta muuten aika vähän seuraan.

22) Mikä on lempiruokasi?

– Mikökähän voisi olla? Sanotaan, että spagetti ja jauhelihakastike.

23) Mitä ajattelit tehdä sitten kun jonain päivänä jääkiekkoura päättyy?

– Sellaiset asiat kiinnostaa, joissa saa olla tekemisissä muiden ihmisten kanssa ja työstä maksetaan tuntuvaa korvausta.

24) Minkä tyyppisestä musiikista pidät?

– Aika laidasta laitaan. Kaikki Suomiräpistä sellaiseen bassojumputukseen.

25) Mikä on ärsyttävin kotityö?

– Muutimme tyttöystävän kanssa juuri ja uudessa asunnossa on tiskikone. Muuten olisin sanonut, että tiskaaminen. Nyt täytyy sitten heittää tähän, että pölyjen pyyhkiminen.

26) Mitä pelipäivän rutiineihisi kuuluu?

– Ennen oli enemmän rutinneja ja taikauskojakin. Aika samanlaisella kaavalla se menee nykyään. Päiväunet otan aina, vaikka ei nukuttaisikaan.

27) Harva välttämättä tietää, että olet pelaamisen lisäksi selostanut Mestis-pelejä Savonlinnassa. Millainen jääkiekkoselostaja olit, ja miten päädyit tehtävään?

– Kyllä tämä pitää paikkansa. Olisiko ollut muutama kausi sitten, kun toivuin polvileikkauksesta, eikä minulla ollut vielä sopimusta silloin. SaPKon joukkueenjohto kysyi selostamaan ja olisinko joku 10 peliä selostanut. Ihan hyvää palautetta tuli. Alkuun vähän jännitti ja oli hankalaa, mutta kai se ihan hyvin sitten meni.

28) Millaisen kiekkokoulutuksen SaPKo on sinulle tarjonnut?

– Ihan hyviä oppeja sieltä tarttui mukaan, kun on tänne asti päässyt pelaajana. Hyviä ihmisiä siellä oli hommia tekemessä.

29) Millaisella autolla ajat?

– Ihan tuollaisella perus 2001 vuosimallin Opel Astra 1,6:lla. Hyvä käyttöauto ja halvat kilometrit.

30) Millaisia terveisiä haluaisit lähettää Kiekko-Vantaan faneille?

– Pitäkää lippu korkealla ja ääntä halliin!

Juttusarjan aiemmat osat:

30 kysymystä: Sakari Turtiainen
30 kysymystä: Julius Rantaeskola
30 kysymystä: Juho Rautanen
30 kysymystä: Kimi Leppävuori
30 kysymystä: Roope Niskanen

Mestis