Kiekko-Vantaa | Mestis

30 kysymystä: Juho Rautanen

13.07.2017

Juho Rautanen osoitti pystyvänsä pelaamaan vahvuuksillaan KHL-kaukaloissa ja vakuutti otteillaan myös Kiekko-Vantaan paidassa. Ensi kaudella lupaava puolustaja haluaa ottaa seuraavan stepin eteenpäin.

1.  Hyvää kesää, Rauta! Mitä Mäntsälän pojalle kuuluu?

– Kiitoksia! Oikein hyvää kuuluu. Treenit ovat kovassa vauhdissa ja pian pääsee taas joukkueen kanssa hommiin.

2. Omatoiminen harjoittelujakso on käynnissä. Mitä sinun kesäharjoitteluohjelmaan kuuluu ja mihin osa-alueisiin erityisesti keskityt?

– Siihen kuuluu mahdollisimman monipuolista harjoittelua. Pyrin kehittämään nopeutta, voimaa ja kestävyyttä. Tänä kesänä on ehkä painotettu eniten voimapuolta. Sitä on yritetty käydä hakemassa punttisalilta.

3. Pelasit viime kaudella sekä KHL-kiekkoa Jokereissa että Mestistä Kiekko-Vantaassa. Miten kahden eri sarjatason joukkueen välillä hyppiminen toimi sinulle?

– Toimii todella hyvin. Jokereissa oli mukava päästä pelaamaan KHL:ää ja saada mahtavia kokemuksia. Vantaalla taas sai pelata paljon ja erikoistilannevastuutakin. Mielestäni se oli toimiva paketti.

4. Teit KHL-debyyttisi 6. syyskuuta 2016 vierasottelussa Traktor Tsheljabinskiä vastaan. Millaisia muistikuvia sinulla on ensiesiintymisestä ja jännittikö?

– Voin sanoa, että jännitti. Ei ole varmaan yksikään peli jännittänyt niin paljon tähän astisella uralla. Hyvin se debyytti meni.

5. Pelasit kauden aikana 21 ottelua Jokereissa ja siihen vielä neljä pudotuspelikamppailua päälle. Kuinka yllättynyt olit, että pystyit jo heti ensimmäisellä KHL-kaudellasi pelaamaan omilla vahvuuksilla Euroopan kovimmassa kiekkosarjassa?

– Olin aika yllättynyt. En olisi uskonut, että niin paljon tulen pelaamaan KHL-pelejä kauden aikana. Oli mukavaa päästä pelaamaan siellä. Pystyin pelaamaan omilla vahvuuksillani, eikä se ollut mitään selviytymistä.

6. Kiekko-Vantaan kanssa voitit viime keväänä Mestis-hopeaa ja saalistit 23 runkosarjaottelussa tehot 3+7. Miten laittaisit yhteen omia otteitasi?

– Peli kulki todella hienosti. Yleensä oma pelikin luistaa, kun joukkueella menee hyvin. Oli mukava saada vastuuta ja muutama tehopistekin tuli, kun pääsi pelaamaan ylivoimalla.

7. Loukkaannuit Mestiksen välieräsarjan toisessa ottelussa. Vamma päätti kautesi. Kuinka paljon harmitti seurata finaalisarjaa katsomon puolelta?

– Erittäin paljon harmitti. Kyllä sitä olisi aika palavasti halunnut kaukaloon auttamaan joukkuetta. Mutta ei sille voinut mitään, näitä sattuu välillä tässä lajissa.

8. Lohipaidat pelasivat 14 vuoden tauon jälkeen finaaleissa. Mikä teki Kiekko-Vantaasta viime kaudella niin vahvan joukkueen?

– Joukkueen yhtenäisyys oli yksi tärkeimmistä asioista. Meillä oli hyvä henki ryhmässä ja taisteleva joukkue. Kukaan ei antanut periksi.

9. Viime kausi oli sinulle ensimmäinen aikuisten sarjoissa. Miltä hyppäys nuorten peleistä miesten karkeloihin tuntui?

– Olihan se tosi iso hyppy. Tempo kasvoi paljon. Äkkiä huomasi, että voimaa tarvitsee lisää miehiä vastaan pelatessa.

10. Yksi viime kauden päätavoitteistasi oli päästä mukaan Suomen alle 20-vuotiaiden MM-joukkueeseen Kanadaan. Onnistuit tavoitteessasi. Nuorten MM-kisat on iso juttu Pohjois-Amerikassa. Miltä tuntui pelata ikäluokan kovimpia hyökkääjiä vastaan kiekkohullussa Montrealissa?

– Todella hienolta tuntui. Se oli tosiaan yksi kauden päätavoitteista. Se oli todella hieno kokemus päästä sinne mukaan. Siellä näki missä mennään oman ikäluokan huippuja vastaan.

11. Odotuksetkin olivat tietysti äärimmäisen kovat 2016 maailmanmestaruuden vuoksi. Suomen MM-turnaus ei kuitenkaan mennyt nyt nappiin. Valmentaja vaihtui, joukkue jäi ulos jatkopeleistä ja sarjapaikkakin varmistui vasta putoamiskarsinnan kautta. Miksi peli ei kulkenut?

– Ei siihen löydy mitään yhtä syytä. Se ei vain lähtenyt rullaamaan. Jos syy siihen olisi tiedetty, niin varmasti olisimme sen korjanneet.

12. Millaisia tavoitteita olet asettanut itsellesi ensi kaudelle?

– Ykköstavoite on ottaa Jokereista vakiopaikan kokoonpanosta. Kova halu on kehittyä pelaajana.

13. Miltä Kiekko-Vantaan ensi kauden joukkue sinusta vaikuttaa?

– Joukkue vaikuttaa hyvältä. Kovia pelimiehiä on tullut joukkueeseen ja kun ehdin olla sen 1,5 viikkoa Kiekko-Vantaan kesäharjoitusryhmän mukana, niin hyvä fiilis jäi jengistä.

14. Kuka on paras puolustaja, jonka kanssa olet pelannut pakkiparina?

– Täytyy laittaa takaisin, kun minutkin on jo kerta mainittu näissä. Eli täytyy sanoa, että Kimi Leppävuori. A-junioreissa peli kulki todella hyvin yhdessä ja ollaan muutenkin hyviä kavereita.

15. Kuka on ollut merkittävin valmentaja urallasi tähän mennessä?

– KJT:n junioriaikoina minulla oli sellainen valmentaja kuin Kaj Järvinen. Hän siirsi minut hyökkääjästä puolustajaksi. Se siirto oli varsin onnistunut. Kiitosta sinne suuntaan!

16. Kuka on maailman paras puolustaja tällä hetkellä ja miksi?

– NHL-pelejä seuranneena täytyy sanoa, että Erik Karlsson. Se oli aika dominoiva pudotuspeleissä. Pystyi yksin ratkaisemaan pelejä ja on ottanut nyt vastuuta myös puolustuspäässä. Blokkailee kuteja ja on todella kokonaisvaltainen pelaaja.

17. Ketä hyökkääjää vastaan on ollut erityisen vaikeaa puolustaa?

– Viime kaudella, kun pelasin Pavel Datsjukia vastaan, niin täytyy sanoa, että siinä on aika näppärä kaveri.

18. Aloitit jääkiekkoilun Mäntsälän Jää-Tiikereissä. Miten kipinä jääkiekkoiluun oikein syttyi?

– Olen todella urheilullisesta perheestä. Isoveli pelasi kanssa lätkää ja itsekin halusin. Meitä kuskattiin aina ulkojäille ja siitä se on sitten alkanut.

19. Harrastitko nuorempana jotain muita lajeja?

– Yleisurheilua ja jalkapalloa tuli pelattua. En mitenkään hirveän kauan niitä harrastanut, mutta tulipahan kokeiltua.

20. Valmistuit tänä keväänä ylioppilaaksi Mäkelänrinteen lukiosta. Onnittelut! Miten kirjoitukset sujuivat ja kuinka haastavaa pelaamisen sekä opintojen yhdistäminen sinulle oli?

– Läpi ne meni. Oli se aika haastavaa yhdistää koulu ja pelaaminen. Varsinkin tämä viimeinen vuosi, kun tuli reissattua aika paljon lätkän takia. Onneksi nyt on hommat saatu hoidettua pois alta.

21. Mustaa vai valkoista erkkaa lapaan?

– Mustaa. Ehdottomasti.

22. Mitä teet vapaa-ajallasi?

– Aika paljon tulee seurailtua muuta urheilua. Jääkiekon lisäksi seuraan jalkapalloa ja yleisurheilua. Urheilu ei jätä rauhaan hetkeksikään.

23. Mikä on bravuriruokasi keittiössä?

– Kyllä sitä on tullut kaikenlaista kokeiltua keittiössä. Sanotaan nyt kuitenkin kanaa ja riisiä.

24. Mikä on ärsyttävin kotityö?

– Imurointi ja lattioiden pesu. Ehdottomasti ne kaksi.

25. Mitä tekisit työksesi jos et pelaisi jääkiekkoa?

– En ole hirveästi tätä ajatellutkaan. Varmaan jotain liikuntaan liittyvää.

26. Miten valmistaudut peleihin?

– Minulla on tietynlaiset rutiinit siinä. Aamulla käydään jäällä hakemassa tuntumaa, himassa syödään lounasta ja otetaan pienet päikkärit. Ennen hallille lähtöä syödään vielä. Hallilla minulla on sitten tietyt alkulämmittelyt, joita teen ennen jokaista peliä.

27. Mikä on viimeisin kirja, jonka olet lukenut?

– Ei ole montaa kirjaa tullut luettua kannesta kanteen, enkä kyllä ole lukemisen ystävä. Zlatanin elämäkerta taitaa olla viimeisin.

28. Pleikkari vai Xbox?

– Ehdottomasti pleikkari.

29. Mikä on paras tapa rentoutua kesällä?

– Aurinkotuoliin, kun käy makoilemaan hyvällä säällä. Siinä se aika kuluu leppoisasti.

30. Millaisia terveisiä haluaisit lähettää vesi kielellä tulevaa kautta odottaville Kiekko-Vantaan faneille ja kannattajille?

–  Nähdään hallilla ja pistäkää ääntä mökkiin!


Kuva: Toni Jaconelli

Juttusarjan aiemmat osat:

30 Kysymystä: Kimi Leppävuori

30 Kysymystä: Roope Niskanen

Mestis