Kiekko-Vantaa | Mestis

Atte Mäkiselle yhden ottelun pelikielto

23.12.2021

Kuva: Shaun Duncan

Atte Mäkinen sai tästä vastataklauksesta yhden ottelun pelikiellon. 

Mäkinen huilaa siis Kiekko-Vantaan seuraavan ottelun. 

Kurinpitopäätöksen perustelu

Sääntökirjan 48 kohdan mukaan ei ole olemassa puhdasta taklausta päähän tai niskaan/kaulaan. Samaisen kohdan mukaan taklaavan pelaajan täytyy välttää osumasta vastustajan päähän tai niskaan/kaulaan. Jos osuman tuloksena on kontakti vastustajan päähän ja isku kohdistuu valtaosin päähän sekä tällainen osuma päähän oli vältettävissä, tämä ei ole sallittua. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan/kaulan alueelle kohdistuvat teot. Suomen Jääkiekkoliiton kauden 2021-22 sääntöpoikkeusten mukaan päähän kohdistuneesta taklauksesta voidaan tuomita pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10), iso rangaistus ja pelirangaistus (5+PR) tai ottelurangaistus.

Saadun selvityksen mukaan tilanteessa K-Vantaan Atte Mäkinen kuljettaa vastustajan kenttäpäädyn kulmaukseen. Tilanteeseen tulee myös TUTO Hockeyn pelaaja, jonka pyrkimyksenä on irrottaa Mäkinen kiekosta. Mäkinen vastaa tilanteeseen vastataklauksella, jonka yhteydessä Mäkisen käsi irtoaa vartalosta ja osuu tuntuvalla voimalla vastustajan pelaajaa kasvoihin. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama päähän kohdistunut taklaus ja siten rangaistava teko.

Kurinpitoryhmä katsoo taklaajan olevan lähtökohtaisesti vastuussa siitä, että taklaus suoritetaan sääntöjen sallimissa rajoissa. Tämä koskee myös vastataklauksia, joissa kiekollinen pelaaja pyrkii suojaamaan kiekkoa. Kurinpitoryhmä katsoo, että Mäkisen olisi pitänyt tiedostaa paremmin takaa tuleva vastustaja ja pelata tilanne huolellisemmin. Huomioiden päähän kohdistuneen iskun voima sekä päähän kohdistuneisiin taklauksiin liittyvä seuraamuskäytäntö, katsoo kurinpitoryhmä teon olleen siinä määrin piittaamaton, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus.

Edellä todetuin perustein K-Vantaan Atte Mäkiselle määrätään yhden (1) sarjaottelun lisärangaistus.

Mestis