Kiekko-Vantaa | Mestis

Seuralegenda Jani Kautto päättää uransa

20.04.2018

Kiekko-Vantaan pitkäaikainen ykkösvahti Jani Kautto lyö räpylän ja kilven naulaan 28-vuotiaana.

Yhteensä 168 Mestis-ottelua lohipaidassa, tärkeitä torjuntoja, näyttäviä pelastuksia ja uskomattomia voittopelejä. Tikkurilan Jää-Veikkojen kasvatti Jani Kautto pelasi tiensä vantaalaisten kiekkofanien sydämiin.

– Kiekko-Vantaalla on iso merkitys minulle. On tuntunut aina kotoisalta pelata Vantaalla. Täällä on ollut hyvät puitteet ja hieno organisaatio, Jani Kautto kertoo.

Seitsemän kauden ajan lohinutussa pelannut Kautto oli voittamassa ykkösvahtina Kiekko-Vantaalle Mestis-hopeaa keväällä 2017. 

– Mestis-hopea ja B-nuorten Suomen mestaruus 2008 Jokereissa ovat olleet ne uran tähtihetket. Kyllä se oli kova pala hävitä Mestis-finaaleissa. Sitä kävi pitkään läpi, että mitä oisi voinut tehdä paremmin. Se oli kuitenkin huikea matka, mutta harmitus oli kova, Kautto sanoo.

Kulttivahdin ja lohilegendan lopettamispäätös kypsyi lopullisesti tänä keväänä. 

– Mietin, että pystynkö antamaan enempää ja pääsemään uralla vielä ylöspäin. Harkitsin jatkamista ja ulkomaitakin, mutta lopettaminen tuntui kuitenkin parhaalta vaihtoehdolta. Vuodet Jokereissa olivat myös aika rankkoja, koska matkustamisen takia ei ollut niin paljon aikaa perheelle kuin olisin halunnut, kahden lapsen isä valottaa. 

– Mikään ei kaduta, eikä minulla ole yhtään hampaankolossa mistään. Olen kiitollinen urasta ja solmituista ystävyyssuhteista, Kautto jatkaa.

Kautto nousi viime vuosien aikana Mestiksen maalivahtieliittiin. 

– Viimeisistä vuosista nautin todella paljon. Peli kulki ja koppi tarttui. Oli hienoa aikaa saada pelata 11 vuotta ammatikseen, Kautto tuumii.

Vantaalaisvahti nostaa uraltaan esiin neljä maalivahtivalmentajaa.

Juha-Matti Kinnunen K-Vantaan ja Petri Helminen HIFK:n junioreissa olivat merkittäviä tekijöitä. Jokereissa Markus Ketterer auttoi paljon niin teknisellä kuin henkisellä puolellakin. Toskalan Vesa oli yhden kauden Vantaalla ja häneltä sai myös hyviä tipsejä, Kautto kiittää.

Kolme kautta Jokerien KHL-joukkueen kolmosvahtina toiminut Kautto ei suinkaan aio jättää jääkiekkoa kokonaan. Hän siirtyy ensi kaudeksi Kiekko-Vantaan A-nuorten maalivahtivalmentajaksi.

– Vielä on vaikea sanoa millainen maalivahtivalmentaja itse olen. Ainakin alkuun pyrin myymään omien kokemusten kautta asioita veskareille, olemaan henkisenä tukena, käymään otteita läpi ja auttamaan tekniikan kanssa. Tämä on minulle luonnollinen siirtymä ja intoa tähän on paljon, Kautto päättää.

 

Mestis