Kiekko-Vantaa | Mestis

Miro-Pekka Saarelainen häikäisee lohipaidassa: ”Olen kokonaisvaltaisempi pelaaja kuin vuosi sitten”

20.12.2018

Kiekko-Vantaan kultakypärä Miro-Pekka Saarelainen tekee hurjaa jälkeä lohipaidassa ja uhkaa maaliennätyksiä. Tähtihyökkääjä haluaa voittaa mestaruuden kasvattajaseurassaan.

Tuttu näky tältä kaudelta, joka saa joka kerta yleisön haukkomaan henkeään. Kiekko-Vantaan numero 8 riistää kiekon, niputtaa vastustajan puolustajat, harhauttelee kiekon pussin pohjalle ja nostaa kädet kohti hallin kattoa maalin merkiksi. Miro-Pekka Saarelainen on aina ollut kova tekemään maaleja, mutta nyt hän on ylivoimaisesti kovin maalintekijä Mestiksessä.

Näyttäviä yksilösuorituksia, komeita maaleja, tarkkoja laukauksia, upeita oivalluksia, huimaa nopeutta. Mestiksen maalipörssiä johtava Saarelainen tekee täydessä vauhdissa sellaisia asioita kiekon kanssa, joihin ei tässä sarjassa ja sen historiassa kovin moni ole pystynyt. Kiekko-Vantaan oman kasvatin pelaaminen on näyttävää, mutta ennen kaikkea tehokasta.

– Heti runkosarjan ensimmäisestä pelistä lähtien pelaaminen on tuntunut hyvältä. Ketjun peli on toiminut heti alusta saakka ja siinä on todella mukava pelata. Meidän täytyy pystyä jatkamaan siitä ja parantaa pieniä juttuja vielä, Miro-Pekka Saarelainen kertoo.

Viime keväänä Mestis-mestaruuden KeuPan riveissä voittanut 24-vuotias Saarelainen on tehtaillut lohipaidassa 27 ottelussa tehot 22+15=37. Kultakypärää oikeastaan läpi kauden kantanut laitahyökkääjä on Mestiksen pistepörssissä toisena ja johtaa maalipörssiä.

– On se maalimäärä yllättänyt itsenikin. Pienestä pitäen olen tykännyt tehdä maaleja ja niitä on hyvin tullutkin, mutta täytyy myöntää, että tämä tahti on ollut yllätys. Heti kauden alusta saakka on tullut onnistumisia ja ne ovat ruokkineet itseluottamusta. Ei ole tarvinnut vaivata päätä sillä, ettei maaleja ja pinnoja tule, Saarelainen sanoo.

Saarelainen uhkaa tällä tahdilla useita ennätyksiä. Markku Takalan ja Julius Rantaeskolan nimissä olevasta Kiekko-Vantaan yhden kauden maaliennätyksestä tähtihyökkääjä on enää neljän maalin päässä. Koko sarjan maaliennätys on Jonatan Tanuksen nimissä (40).

Kaudella 2000–01 Mestiksen pistepörssin voittaneen Markku Takalan nimissä oleva seuran yhden kauden piste-ennätys tässä sarjassa (26+32=58) saattaa olla keväällä paperia.

Saarelainen oli jo viime kaudella 49 tehopistellään pistepörssissä kuudes ja kiistatta yksi sarjan parhaista hyökkääjistä. Moni ajatteli hyökkääjän siirtyvän liigakaukaloihin, mutta Saarelainen päättikin palata kehittymään kasvattajaseuraansa. Eikä päätöstä ole suinkaan tarvinnut katua.

– Kyllä minä koen, että olen kehittynyt viime kaudesta paljonkin. Vielä on tietenkin kehitettävää paljon, enkä varmaan ikinä ole valmis. Tuntuu, että olen kokonaisvaltaisempi pelaaja kuin vuosi sitten, Saarelainen tuumii.

Saarelainen on viihtynyt kotikaupunkinsa kiekkoylpeyden pelipaidassa.

– Pari vuotta mentiin missä mentiin, joten oli mukava palata kotiin ja olen kyllä nauttinut. Perhe, kaverit ja läheiset ovat täällä, mikä on hyvä asia. Organisaatio on mennyt täällä eteenpäin ja yksi vahvuus on se, että aika tiiviillä ryhmällä ollaan menty, eikä pelaajat vierellä vaihdu samalla tavalla kuin joskus aiemmin, hyökkääjävirtuoosi sanoo.

Tähtihyökkääjä on muodostanut Mestiksen tulikuumimman kentällisen yhdessä juonikkaan pelintekijän Joona Monton ja voimalaituri Joel Sundin kanssa. Kaikki kolme pelaajaa mahtuvat sarjan pistepörssissä kuuden parhaan joukkoon ja kolmikko on latonut yhteensä 103 tehopistettä, kun runkosarja on ylittänyt puolivälin.

– Ajatellaan samalla tavalla pelistä ja pelaamme luomulätkää. Tietenkin sieltä löytyy tiettyjä asioita mitä haluamme tehdä, mutta emme ole liikaa sopineet mitään. Reagoimme pelin mukaan ja täydennämme kentällä hyvin toisiamme. Montsa (Joona Monto) on älykäs pelaaja sekä loistava jakelemaan kiekkoa ja Joppe (Joel Sund) on hyvä oikeastaan jokaisella osa-alueella, Saarelainen kehuu ketjukavereitaan.

Kiekko-Vantaa lähti joulutauolle sijalta seitsemän. Se tuskin ketään tyydyttää, mutta lohipaidat ovat parantaneet peliään.

– Sarja-avaus oli loistava, mutta sitten oli hankalaa. Ei meinannut kymmenestä ensimmäisestä ottelusta oikein tulla voittoja ja tehtiin paljon virheitä. Nyt sitten taas kymmenen viimeistä peliä on pelattu aika hyvin ja siitä on hyvä jatkaa, Saarelainen niputtaa.

Mestis on tälläkin kaudella ollut äärimmäisen tasainen sarja. Siitä kertoo muun muassa se, että sijat 3–8 mahtuvat yhdeksän pisteen sisälle toisistaan. Lohipaidoilla matkaa kotietuun oikeuttavaan neljänteen sijaan on nyt viisi pistettä.

– Mestis oli viime vuonnakin todella tasainen sarja ja sama juttu myös nyt. Jokainen peli on todella kova ja yhtään helppoa peliä ei ole. Jos otat jossain pelissä tai tilanteessa vähän löysemmin, niin kaveri kyllä rankaisee, SM-liigassa 64 ottelua HIFK:ssa ja KooKoossa pelannut Saarelainen tietää.

Sarjan paras vierasjoukkue Kiekko-Vantaa on parantanut varsinkin puolustuspeliään. Eniten petrattavaa kolmanneksi eniten maaleja Mestiksessä tehneillä lohipaidoilla löytyy kiekollisesta pelistä.

– Kiekollista peliä pitää saada paremmaksi ja sen eteen tehdään hommia. Liikaa vielä hukataan kiekkoja väärissä paikoissa. Peliä pitää kehittää ja kaikkien on oltava samalla sivulla. Puolustuspeli on tosiaan kehittynyt ja siitä täytyy pitää kiinni. Kiekko on vallan väline ja meidän täytyy pysyä enemmän kiekolla ja pyrkiä saamaan enemmän pitkiä hyökkäyksiä, junioreissa  sekä B-nuorten että A-nuorten SM-kultaa HIFK:ssa voittanut Saarelainen pohtii.

Mitään ennätyksien rikkomisia Mestiksen paras hyökkääjä ei mieti, vaan keskittyminen on laadukkaassa päivittäisessä tekemisessä ja voittamisessa.

– Haluan kehittyä koko ajan ja auttaa joukkuetta voittamaan pelejä. Viime keväänä oli hienoa kokea mestaruus ja sen haluan myös uudelleen voittaa. Kaikki tähtää siihen ja sen eteen tehdään duunia, Saarelainen päättää.

Mestis