Kiekko-Vantaa | Mestis

Kausiennakko: Kiekko-Vantaa lähtee taistelemaan mestaruudesta

26.09.2018

Kiekko-Vantaa lähtee jahtaamaan tosissaan seurahistorian ensimmäistä mestaruutta. Töitä on paljon tehtävänä, mutta menestyspotentiaalia lohipaidoilla kiistatta on olemassa.

Pitkä odotus on päättynyt – Mestis-kausi 2018–19 on täällä. Kiekko-Vantaan penkin taakse paluun tekee Simo Mälkiä. Toissa kaudella lohipaidat hopealle luotsannut valmentajavelho odottaa vesi kielellä runkosarjan alkua.

– Hieno homma, että sarja vihdoin alkaa. Pelaajat, valmentajat ja yleisö ovat odottaneet tätä, viime kaudella KooKoon apuvalmentajana SM-liigassa toiminut Simo Mälkiä kertoo.

Kiekko-Vantaa on noussut viime vuosina Mestiksen kärkiseurojen joukkoon, joten luonnollisesti lohipaitojen tavoitteena on mestaruus.

– Mestaruudesta lähdetään pelaamaan, se on selvä asia. Meillä on kuitenkin paljon töitä edessä, Mälkiä sanoo.

Vantaan kiekkoylpeydellä on kasassa laadukas ja hyvin valmennettu joukkue. Seurajohto halusi vaihtuvuutta joukkueeseen, joten lohipaidassa nähdäänkin paljon uusia kasvoja.

Maalivahtiosastolla nähdään kolme nuorta ja lupaavaa veskaria. Pakistossa löytyy kiekollista taitoa ja vääntövoimaa. Hyökkäyksestä on puolestaan runsaasti maalintekopotentiaalia, kamppailuvoimaa ja yksilötaitoa.

Uusista hankinnoista esimerkiksi viime kauden pistepörssin kutoselta, Miro-Pekka Saarelaiselta, viime kaudella SM-liigassa pelanneelta ja keväällä Mestis-mestaruuden voittaneelta Joel Sundilta ja taiturimaiselta sekä juonikkaalta keskushyökkääjältä Joona Montolta voidaan odottaa tehoja. Pakistossa uusista nimistä Tyko Karjalainen, Eemeli Heikkinen ja pakkilupaus Eetu Torpström ovat isossa roolissa.

Vanhoista tutuista tekijöistä Nico Nurmikanta, Joona Harjama ja Pekka Niemimaa ovat parhaimmillaan sarjan kärkeä pelipaikoillaan.

– Itsellä on sellainen fiilis, että aika näyttää millainen joukkue tästä kasvaa. Toista viikkoa ollaan vasta oikeastaan sillä ryhmällä tehty töitä, jolla olemme suunnitelleetkin. Potentiaalia meillä on valtavasti ja paljon hyviä pelaajia. Viime kaudesta on kova vaihtuvuus, joten se ottaa aikansa saada joukkuetasolla asioita kuntoon, Mälkiä tuumii.

– Meillä on isokokoinen ryhmä. Olemme halunneet maalin edustoille voimaa molempiin päihin. Haluamme olla maalin edustalla vahva nippu ja tehokas joukkue, Mälkiä jatkaa.

Mitä menestyminen sitten tuhansien tarinoiden Mestiksessä oikein vaatii?

– Mestiksessä jos haluat menestyä, niin täytyy pystyä puolustamaan hyvin ja minimoida vastustajan paikat omiin. Tietenkin täytyy olla hyvä erikoistilanteissa ja hyökkäyspäässä tehokas joukkue. Vantaalle olemme halunneet viedä kiekollista peliä eteenpäin vuosi vuodelta ja sen kanssa työskentelemme myös nyt, Mälkiä valottaa.

Mestaruustaistelusta voidaan odottaa tasaista. Kiekko-Vantaan ohella kärkikahinoihin voidaan povata hallitsevaa mestaria KeuPaa, 90-vuotisjuhlakauteen satsaavaa SaPKoa, aina nimekkäällä ryhmällä pelaavaa TUTO:a, HIFK:n kanssa yhteistyötä tekevää Jokipoikia ja viime kauden yllättäjäporukkaa Ketterää.

– Uskon, että ne jotka olivat viime kaudella kovia ovat sitä myös nyt. KeuPa ei ole heikentynyt yhtään, vaan päinvastoin. TUTO:lla on aina hyvä materiaali tähän sarjaan, SaPKolla on hyvä joukkue kasassa ja Ketterä on vahvistunut muun muassa parilla liigapelaajalla, Mälkiä niputtaa.

Kiekko-Vantaa–KeuPa HT perjantaina klo 18.30 Trio Areenalla. Hanki liput huippukamppailuun edullisemmin ennakkoon täältä.

Hermes

Paikkakunta: Kokkola

Kotikaukalo: Kokkolan jäähalli

Päävalmentaja: Janne Tuunanen

Kapteeni: Jussi Nättinen

Sijoitus viime kaudella runkosarjassa: 11. (säilytti sarjapaikkansa karsintojen kautta)

Avainpelaajat: Samuel Jukuri, Sebastian Moberg, Kristian Kangas, Samu Markkula, Jussi Nättinen

Seuraa häntä: Miika Tiihonen

Arvio: vahvistunut paperilla ja valmennus erittäin mielenkiintoinen. Maalivahtikaksikko sarjan parhaita ja hyökkäyksessä laatua riittää.

IPK

Paikkakunta: Iisalmi

Kotikaukalo: Iisalmen jäähalli

Päävalmentaja: Janne Sinkkonen

Kapteeni: Otto Huttunen

Sijoitus viime kaudella runkosarjassa: 7. (eteni ensimmäistä kertaa Mestiksen pudotuspeleihin)

Avainpelaajat: Aleksi Autio, Taneli Siikaluoma, Aatu Hämäläinen, Janne Katosalmi, Tuomas Vartiainen

Seuraa häntä: Julius Rantaeskola

Arvio: Vahvistunut paperilla ja tunnetusti hyvä kotijoukkue. Hyökkäys on iskukykyisempi kuin viime kaudella, vaikka menetti ykkössentterinsä Tatu Kokkolan Joensuuhun.

Jokipojat

Paikkakunta: Joensuu

Kotikaukalo: LVI-Myller Areena

Päävalmentaja: Jouni Varis

Kapteeni: Esa Lehikoinen

Sijoitus viime kaudella runkosarjassa: 6. (hävisi pronssiottelussa SaPKolle)

Avainpelaajat: Niilo Halonen, Joel Olkkonen, Lassi Raitanen, Janne Väyrynen, Lauri Huhdanpää

Seuraa häntä: Eero Teräväinen

Arvio: HIFK:n kanssa yhteistyön aloittanut Jokipojat on paperilla yksi kovimmista. Pakisto todella laadukas ha hyökkäys tulivoimaisempi kuin viime kaudella. Niilo Halosella potentiaalia olla sarjan parhaita veskareita.

Ketterä

Paikkakunta: Imatra

Kotikaukalo: Imatra Spa Areena

Päävalmentaja: Maso Lehtonen

Kapteeni: Jarno Lippojoki

Sijoitus viime kaudella runkosarjassa: 3. (Ensimmäisellä Mestis-kaudella pudotuspeleihin, mutta tippui jo puolivälierissä)

Avainpelaajat: Marlo Koponen, Jarno Lippojoki, Jesse Juntheikki, Aku Kestilä, Ville Vainikainen

Seuraa häntä: Valtteri Lipiäinen

Arvio: Menetti Joona Jääskeläisen ja Santeri Vuotin, mutta tilalle on tullut laadukkaita korvaajia. Pakisto on vahvistunut viime kaudesta Marlo Koposella ja Konsta Mesikämmenellä, mutta laajuutta siinä ei ole liikaa. Varmasti kärkipään joukkueita.

KeuPa HT

Paikkakunta: Keuruu

Kotikaukalo: Keuruun jäähalli

Päävalmentaja: Niko Härkönen

Kapteeni: Waltteri Lehtonen

Sijoitus viime kaudella runkosarjassa: 1. (Voitti seurahistorian ensimmäisen Mestis-mestaruutensa)

Avainpelaajat: Olli Aitola, Janne Kumpulainen, Juuso Mörsky, Samuel Salonen, Jesse Pelamo

Seuraa häntä: Arttu Likola

Arvio: Puolustava mestari on yksi ennakkosuosikeista. Menetti muun muassa ykköstykkinsä Markus Jokisen, mutta hyökkäysarsenaali on nyt jopa leveämpi. Laadukas pakisto ja hyvä veskarikaksikko. Mielenkiintoista nähdä miten apuvalmentajan roolista päävastuuseen nouseva Niko Härkönen ottaa homman haltuun.

Kiekko-Vantaa

Paikkakunta: Vantaa

Kotikaukalo: Trio Areena

Päävalmentaja: Simo Mälkiä

Kapteeni: Pekka Niemimaa

Sijoitus viime kaudella runkosarjassa: 4. (tippui puolivälierissä)

Avainpelaajat: Nico Nurmikanta, Joona Harjama, Miro-Pekka Saarelainen, Joona Monto, Sami Salminen

Seuraa häntä: Tyko Karjalainen

Arvio: Toissa kaudella lohipaidat hopealle luotsannut Simo Mälkiä tekee paluun päävalmentajaksi. Kasassa on kilpailukykyinen joukkue, jolla potentiaalia menestyä. Mielenkiintoinen nuori veskarikolmikko, parhaimmillaan sarjan parhaita pakistoja ja vaarallinen sekä monipuolinen hyökkäysosasto. Sentteriosasto sarjan absoluuttista kärkeä ellei jopa sarjan paras.

Koovee

Paikkakunta: Tampere

Kotikaukalo: Hakametsän jäähalli (pelaa sekä Hakametsän päähallissa että kakkoshallissa)

Päävalmentaja: Juha Pajuoja

Kapteeni: Ville Lehtonen

Sijoitus viime kaudella runkosarjassa: – (nostettiin Suomi-sarjasta konkurssiin ajautuneen Espoo Unitedin tilalle)

Avainpelaajat: Tomi Risteli, Erno Hopponen, Kristian Tikka, Niki Huovinen, Santeri Sillanpää

Seuraa häntä: Alex Hukki

Arvio: Pelannut edellisen kerran Mestiksessä kaudella 2006–07. Materiaali ei paperilla hurraa-huutoja herätä ja rosteri muistuttaa lähinnä Suomi-sarjanippua. Kukaan ei Kooveelta odota juuri mitään, mutta juuri siksi se onkin haastava vastustaja. Saa apuja Ilveksestä.

LeKi

Paikkakunta: Lempäälä

Kotikaukalo: Kiekkobussi Areena

Päävalmentaja: Miikka Kuusela

Kapteeni: Sami Laakso

Sijoitus viime kaudella runkosarjassa: 8. (tippui puolivälierissä)

Avainpelaajat: Matias Haaranen, Aleksi Mäkelä, Santeri Vuoti, Anton Ollikainen, Niclas Lucenius

Seuraa häntä: Janne Seppänen

Arvio: Tasapainoinen pakisto ja hyökkäyksessä Santeri Vuoti kiistaton ykköstykki. Omia sopimuspelaajia ei kauheasti vielä sarjan kynnyksellä ollut. Saa apuja sekä Tapparasta että HPK:sta.

Peliitat

Paikkakunta: Heinola

Kotikaukalo: Versowood Areena

Päävalmentaja: Jani Keinänen

Kapteeni: Ville-Matti Koponen

Sijoitus viime kaudella runkosarjassa: 12. (selvitti sarjapaikkansa karsintojen kautta)

Avainpelaajat: Markus Neva-Aho, Waltteri Hopponen, Niko Kivelä, Henri Ruotsalainen, Roope Mäkitalo

Seuraa häntä: Jonne Jantunen

Arvio: Viime kausi oli Peliitoille todella tuskainen. Materiaaliltaan Peliitat on parempi kuin viime kaudella. Joukkueessa on monta pelaajaa ja jokerikorttia, jolta odotetaan läpimurtoa. Kokemustakin löytyy rutkasti. Saa apuja Pelicansista. Taistelee pudotuspelipaikoista.

RoKi

Paikkakunta: Rovaniemi

Kotikaukalo: Lappi Areena

Päävalmentaja: Santeri Immonen

Kapteeni: Henri Joki-Erkkilä

Sijoitus viime kaudella runkosarjassa: 10. (ei ole vielä koskaan Mestis-historiassa edennyt pudotuspeleihin)

Avainpelaajat: Rasmus Reijola, Henri Joki-Erkkilä, Olli-Matti Järvelä, Julius Hermonen, Kasper Elo

Seuraa häntä: Ville Heikkinen

Arvio: Mielenkiintoinen valmentajavalinta, sillä Santeri Immonen ei Jokerien A-nuorissa onnistunut. Ryhmästä löytyy laatua ja Rasmus Smedbergin, Turkka Pumpasen sekä Olli Iisakan tyylisiä nimiä, joilta odotetaan läpilyöntejä. Taistelee seurahistorian ensimmäisestä pudotuspelipaikasta.

SaPKo

Paikkakunta: Savonlinna

Kotikaukalo: Mediatili Areena

Päävalmentaja: Pasi Räsänen

Kapteeni: Juuso Forsström

Sijoitus viime kaudella runkosarjassa: 2. (Voitti kauden päätteeksi pronssia)

Avainpelaajat: Roope Urpolahti, Jimi Kuronen, Juuso Forsström, Mikko Lahtela, Matias Lainio

Seuraa häntä: Tatu Vihavainen

Arvio: Yksi suurimmista suosikeista. Toissa kauden mestarilla on jälleen laadukas nippu kasassa. Hyvin valmennettu joukkue. Sai hyviä vahvistuksia, kuten Ville Tiitisen sekä paluumuuttajat Juuso Forsströmin, Tatu Vihavaisen ja Joonas Toivasen. Mielenkiintoista nähdä miten A-nuorten SM-liigassa Matias Rauvola ja Atte Karppinen saavat aikaan.

TUTO

Paikkakunta: Turku

Kotikaukalo: Marli Areena

Päävalmentaja: Miika Elomo

Kapteeni: Jere Karlsson

Sijoitus viime kaudella runkosarjassa: 5. (voitti hopeaa kauden päätteeksi)

Avainpelaajat: Julius Pohjanoksa, Jere Rouhiainen, Lassi Kokkala, Matias Lehtonen, Topi Taavitsainen

Seuraa heitä: Mäkisen kaksoisveljekset Atte ja Miro

Arvio: TUTO:lla on jälleen kerran kasassa paperilla nimekäs ryhmä. Kalle Valtola oli iso menetys pakistosta, mutta sen sijaan hyökkäys on jopa vahvistunut Topi Taavitsaisen, Lassi Kokkalan, Mäkisten veljesten ja Eetu Elon myötä. Brändille sopiva palanen on puolestaan nyrkkisankari Matt Nickerson, joka seuran mukaan tulee suojelemaan joukkueensa pelaajia loukkaantumisilta. Jos pysyy pois boksista ja negatiivisistä kohuista, niin ehdottomasti yksi ennakkosuosikeista.

Mestis