Kiekko-Vantaa | Mestis

Rautanen nuorten MM-kisoista: "Ainutlaatuinen kokemus"

16.01.2017

Kiekko-Vantaassa lainalla pelaava Juho Rautanen on yksi oman ikäluokkansa kirkkaimmista puolustajalupauksista Suomessa. Kuluvan kauden aikana hän on häikäissyt otteillaan niin Mestiksessä kuin KHL-kaukaloissakin.  

Rauhallisuus on valttia. Sulavaliikkeinen Juho Rautanen ei pikkumustan kanssa juurikaan hätäile: oikeat ratkaisut kiekolla, peliä edistävät lsyötöt ja hyvä peliäly paistavat läpi nuorukaisen otteista illasta toiseen. 

Viime kaudella Mika Marttilan alaisuudessa Jokereiden A-nuorissa isoja steppejä ottanut Rautanen on lisäksi osoittanut pystyvänsä kamppailemaan vahvoja hyökkääjiä vastaan puolustusalueella. 

Mäntsälän Jää-Tiikereiden kasvatti pelasi alkukaudesta häkelyttävän kypsästi Jokereiden riveissä KHL-kiekkoa. 

– En olisi ihan heti uskonut, että pääsen jo tällä kaudella pelaamaan KHL:ää jokeripaita päällä. Pelit menivät hyvin alkukaudesta siellä. Näin myös mitä minun täytyy vielä kehittää: täytyy saada voimaa lisää ja kiekolliseen peliin tarvitaan vielä lisää rohkeutta, Jokereissa 14 ottelussa yhden syöttöpisteen kerännyt Rautanen sanoo.

Mestiksen puolella, vasta 19-vuotias Rautanen on saanut paljon vastuuta Kiekko-Vantaan alakerrassa. Peruspuolustaja on saanut pelata paljon niin tasakentällisin että erikoistilanteissakin. 

– Olen viihtynyt Vantaalla hyvin. Joukkueessa on hyvä meininki ja pelitkin on mennyt hyvin. Olen saanut pelata paljon ja päässyt pelaamaan erikoistilanteissa. Itseluottamus on noussut sitä kautta, lohinutussa 16 ottelussa tehot 3+4 saalistanut Rautanen kertoo.

Mäkelänrinteen lukiossa opiskeleva Rautanen pitää Mestistä äärimmäisen kovana sarjana ja sopivana paikkana nuorelle pelaajalle kehittyä.

– Tämä on kovatasoinen sarja. Vauhtia ja fyysisyyttä riittää. Peleissä taklataan paljon. Koen, että olen kehittynyt paljon täällä, KJT:n junioreissa 12-vuotiaana hyökkääjästä puolustajaksi siirtynyt Rautanen tuumii.

Rautanen edusti Suomea alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa vuodenvaihteessa Kanadassa. Hän oli yksi kahdeksasta Nuorten Leijonien pelaajasta, joka on tahkonnut urallaan Mestistä (Karolus Kaarlehto, Markus Ruusu, Veini Vehviläinen, Juho Rautanen, Joona Luoto, Julius Nättinen, Teemu Väyrynen, Janne Kuokkanen).

– Se oli yksi kauden päätavoitteista päästä joukkueeseen. Ihan joka poika ei kuitenkaan niihin kekkereihin pääse. Se oli hieno ja ainutlaatuinen kokemus, kesällä kaksivuotisen sopimuksen Jokereiden kanssa kirjoittanut Rautanen valottaa.

Nuorten Leijonien seitsemäntenä puolustajana läpi kisojen operoinut Rautanen pääsi mittaamaan tasoaan ikäluokkansa valioyksilöitä vastaan. Samassa kaukalossa pörräsivät poikkeuksellisista huipputalenteista muun muassa ensi kesän kärkipään NHL-varaus Nico Hischier, tshekkitimantti Filip Chlapik ja Ruotsin tähdet Joel Eriksson Ek sekä Alexander Nylander.

– Jokainen peli oli kova matsi. Siellä näki missä menen verrattuna oman ikäluokan maailman parhaisiin pelaajiin. Kapeaan kaukaloon tottuminen vei oman aikansa. Aikaa ei juuri ollut, joten seuraava ratkaisu piti tietää ennakkoon, Rautanen muistelee.

Lahjakkaan Suomen joukkueen kisoista tuli kuitenkin katastrofi. Kovin odotuksin, hallitsevana maailmanmestarina kisoihin lähteneet Nuoret Leijonat vaihtoivat kesken turnauksen valmentajaa, ja varmistivat paikkansa ensi vuoden MM-areenoille vasta karsintasarjan kautta.

– Ei siihen ole yhtä syytä, miksi epäonnistuimme. Jonkinlainen kipsi meillä oli päällä, eikä ratkaisut tullut selkäytimestä, Rautanen toteaa.

Yksi asia on varmaa: Rautasen nimi kannattaa painaa mieleen viimeistään nyt. Tästä puolustajalupauksesta kuullaan nimittäin vielä paljon lisää. 

#5 Juho Rautanen

Syntynyt: 25.5.1997 Mäntsälässä.
Pituus: 181 cm.
Paino: 82 kg.
Pelipaikka: Puolustaja.
Kätisyys: Left.
Lempinimi: Rauta.
Saavutukset: C-nuorten SM-pronssi 2013 (HIFK) ja B-nuorten SM-hopea 2015 (HIFK). 
Tilastot 2016–17: Jokerit 14 ottelua 0+1, K-Vantaa 16 ottelua 3+4.

Teksti: Mikko Mannonen
Kuvat: Toni Jaconelli
 

Mestis