Kiekko-Vantaa | Mestis

30 kysymystä: Joona Harjama

21.12.2017

Kiekko-Vantaa taitava keskushyökkääjä Joona Harjama oli yksi viime kevään hopeajoukkueen avainpelaajista. Juonikas pelintekijä pelaa nyt tehokasta kautta lohinutussa ja nauttii pelaamisesta. 

1. Moro Harja ja hyvää joulua! Miten kapteeni aikoo viettää joulua?

– Lähden ensiksi Haminan suunnalle moikkaamaan vanhempia ja kavereita. Sitten lähdetään tyttöystävän perheen kanssa viettämään joulua Liperiin.

2. Runkosarja on puolivälissä ja Kiekko-Vantaa lähti joulutauolle toiselta sijalta. Miten laittaisit joukkueen alkukauden yhteen?

– Voidaan olla tuloksellisesti tyytyväisiä ja olemme pelanneet ajoittain todella hyvää lätkää. Vielä on kuitenkin paljon töitä edessä, eikä tämä kenellekään vielä riitä. Haluamme parantaa ja olla valmiita kevään tosipelejä varten.

3. Olet pelannut tehokasta kautta (3+14=17). Miten niputtaisit omia otteita?

– Hyvin on mennyt ja joulun lähestyessä pystynyt tekemään tulosta. Hyvin on kulkenut, mutta itsekin pystyn vielä parantamaan. Pyrin siihen, ettei peli menisi vain näyttäväksi vaan tehojakin tulisi.

4. Pelaat toista kautta lohipaidassa. Miten olet viihtynyt Vantaalla?

– Todella hyvin olen viihtynyt. Meillä on todella tiivis joukkue ja koppi on hyviä jätkiä täynnä. Kotipeleissä Ruutanat pitää hyvää meteliä ja kotiyleisön edessä on aina nautinnollista pelata. Olosuhteet on Vantaalla kunnossa.

5. Sinulta löytyy tililtä 132 liigaottelua KalPasta. Miten vertailisit SM-liigaa ja Mestistä?

– Mestiksessä mennään enemmän päästä päähän ja peliä käännetään nopeammin. SM-liigassakin trendi on menossa siihen. Liigakaukaukaloissa peli on enemmän taktisempaa ja träppiä pelattiin paljon. Jääkiekko on ylipäätään menossa nopeampaan suuntaan. Mestiksessä pelataan todella luisteluvoimaista lätkää.

6. Oliko siirtyminen SM-liigasta Mestis-kaukaloihin helppoa?

– Vei se kyllä hetken, muttei mitenkään kauaa. SM-liigassa peli oli taktisempaa ja täällä piti tottua menemään täysillä päästä päähän. Hyvin siihen pääsi sisään. Mestis-lätkä on pelaajalle viihdyttävää ja mielyttävää peliä.

7. Viime kevään pudotuspeleissä puolivälieräsarjassa neljännen ottelun ratkettua Joensuussa tuuletit voittomaalia aika villisti. Muistatko mitä oikein tapahtui?

– Se oli hauska tilanne. Meillä oli neljällä kolmea vastaan -hyökkäys. Frank Gymer ampui laidasta maalille, Atte Mäkinen polki keskeltä ja mä tulin vasemmalta sisään. Frank vedettiin pystyyn siniselle ja Atte teki maalin. Kaikki meni tuulettamaan kulmaan, mutta mä hyppäsin ja lähdin ihan eri suuntaan sinne jäässä makaavaa Frankiä kohti. Se oli tv-ruudussa hauska tilanne ja sille on kyllä naurettu paljon jälkeenpäin.

8. Olet saanut Vantaalla lempinimen Maestro juonikkaiden hyökkäyspään suoritusten ja pelintekotaitojesi ansiosta. Mistä näyttävimmät kikat oikein kumpuavat?

– Kyllä ne Haminan ulkojäiltä kumpuaa. Siellä on paljon aikaa vietetty. Patterinkadun pihapeleistä on paljon ammennettu.

9. Millaisia tavoitteita asetit itsellesi tälle kaudelle?

– En ole mitään pistetavoitteita asettanut. Haluan päästä uralla eteenpäin ja kehittyä pelaajana. Se vaatii tylyyttä, jotta tekee voittavia asioita jäällä. itsellä on kiekko paljon lavassa, joten pyrin siihen ettei peli menisi vain kiekon pitämiseksi ja pyörittämiseksi. Lisää suoraviivaisuutta on haettu peliin lisään. Kun joukkue pärjää, niin silloin myös yksilötkin nousevat esiin. Voittaminen kiinnostaa kaikista eniten.

10. Kuinka pitkälle tämän kauden Kiekko-Vantaa voi oikein mennä keväällä?

– Me voidaan mennä ihan päätyyn asti, mutta tärkeää on se ettei haihatella yhtään vaan otetaan ohjat käsiin ja tehdään oikeita asioita niin hyvin kuin mahdollista. 

11. Miltä on tuntunut kantaa kapteenin C-kirjainta paidassa?

– Iso kunnia se on tietenkin. Hieno juttu, että arvostetaan. A-junioreissa olin yhden vuoden kapteenina ja se opetti paljon. Silloin otti siitä enemmän paineita, mutta siitä opin, ettei se peliä muuta vaan pitää vain pelata parasta peliään. Sitä kautta pyrin näyttämään esimerkkiä ja se on paras tapa olla johtava pelaaja isossa roolissa.

12. Olet lähtöisin Haminasta. Mikä on parasta kotikaupungissasi ja kuinka läheinen paikka se on sinulle edelleen?

– Todella läheinen paikka on edelleen. Mies voi lähteä Haminasta, mutta ei se kaupunki minusta koskaan lähde. 

13. Pelasit viime keväänä Suomen jääkiekkohistorian pisimmässä ottelussa yli 44 minuuttia. Kuinka pitkään olisit jaksanut?

– Toisen jatkoerän jälkeen mentiin aika sumussa. Olisi siinä varmaan pidempäänkin kuin viidenteen jatkoerään jaksanut. Varsinaista väsymystä ei tuntunut, mutta jos vielä olisi pari erää väännetty niin olisi siinä varmaan aika loppu ollut. Seuraavana päivänä oli aikaistettu peli Turussa, mutta niin vaan sieltäkin voitto kairattiin. 

14. Mitä teet vapaa-ajallasi?

– Paljon tulee oltua ihan rauhassa kotona luettua ja katsottua telkkaria. Tällä hetkellä käyn myös avoimessa Aalto-yliopistossa kauppatieteiden kursseja, ettei mene ihan pelkäksi pleikkarin pelaamiseksi. Pleikkari on kyllä myös mukava harrastus ja sitäkin tulee paljon pelailtua.

15. Kuinka paljon aikaa kulutat sosiaalisessa mediassa?

– Aika paljon tulee käytettyä aikaa siihen. Se on hyvä kanava uutisten seuraamiseen ja yhteydenpitoväline. Twitter ja Instagram on itsellä kovassa käytössä.

16. Mistä joukkuekaverit piruilevat sinulle eniten?

– Paljon sanotaan, että olen sekaisin kuin Haminan kaupunki. Mutta on minut käännetty tässä savolaiseksikin matkan varrella ja siitäkin tulee kuittia hyvässä hengessä. Suosittu aihe tuntuu olevan, että olen landelta kotoisin.

17. Ketkä ovat olleet urasi parhaat laitahyökkääjät?

– Paljon hyviä ketjukavereita on uralle jo mahtunut. KalPassa oli mukava pelata muutama vuosi sitten Sami ja Kasperi Kapasen välissä. Viime keväänä Atte Mäkisen ja Frank Gymerin kanssa kulki peli myös aika hienosti: pelihuumori oli korkealla, tulosta tuli ja menestyttiin.

18. Jos saisit ostaa kenelle tahansa Kiekko-Vantaan pelaajalle joululahjan, niin kuka sen saisi ja mitä antaisit?

Jani Kautolle ostaisin kuonokopan, jotta olisi välillä vähän hiljempaa. Hyvässä hengessä Kauton kanssa räksytellään toisillemme. 

19. Mitä tekisit, jos joutuisit autiolle saarelle Toni Leinosen ja Joonas Hyttisen kanssa?

– Nyt pistit pahan…Hyttinen ei olisi ainakaan peukalo keskellä kämmentä siellä. Se nikkaroisi kaikkea ja Leinosen kanssa olisi varmaan hyvät korttipelit. 

20. Kuinka iloinen olit kun Haminan Palloilijat nousi syksyllä miesten Superpesikseen 16 vuoden tauon jälkeen?

– Olihan se todella iso asia. Pelasin itsekin 15-vuotiaaksi saakka Haminassa pesäpalloa ja meillä oli todella tiivis porukka. Katsoin Facebookista puhelimen kameralla kuvattuna sitä ratkaisevaa peliä, jossa nousi varmistui. Muutaman pelin kävin katsomassa paikan päällä kesällä ja muutama hyvä kaverikin siellä pelaa. 

21. Millainen mies Joona Harjama on kaukalon ulkopuolella?

– Aika rauhallinen olen ja pyrin ottamaan muut huomioon. Huumorintajuinen olen myös ja tykkään heittää kyllä läpyskää tilaisuuden tullen. Kavereiden ja tyttöystävän kanssa tulee paljon vietettyä aikaa.

22. Etureitesi ovat kuin tukit. Kuinka paljon rautaa nousee?

– Rinnalle sellainen 120 kiloa ja kyykystä ei maksimeja olla tehty, mutta sellainen lähemmäs 200 kiloa menee. Tärkeä osa fysiikka jääkiekkoilijalla ja jalkoihin on haettu viime vuosina lisää voimaa. Sitä on nyt tarttunut ja se rupee näkymään luistelussakin.

23. Millainen tarina pelinumerollasi 29 oikein on?

Teemu Mieloselle täytyy pullakahvit tarjota, että sain sen käyttöön Kiekko-Vantaassa. Ensimmäisen kerran sain numeron 29 Kotkan Titaanien junioreissa ja nuorisomaajoukkueissa sain sen myös ihan sattumalta. KalPan A-junioreissa sitten valitsin sen omakseni. Siitä asti se on minulla ollut.

24. Millaista musiikkia kuuntelet?

– Aika laidasta laitaan menee minun musiikkimaku. Tällä hetkellä tuo JVG:n uusin albumi Popkorni ollut aika hyvä. Kaikki uppoaa rokista räppiin.

25. Kuinka taitava olet keittiössä?

– Kyllä mä voin sen verran itseäni kehua, että aika hyvin taipuu keittiössäkin. Siihen auttaa sekin, että olen aika aikaisin muuttanut kotoa pois ja on joutunut sitten opettelemaan. Viime aikoina on pystynyt laajentamaan repertuaaria ja tykkään kyllä tehdä hyvää ruokaa.

26. Kuinka vakavaksi vieraspelireissuilla korttipelit oikein menevät?

– Kyllä ne aika vakaviksi menee, mutta ei kuitenkaan ihan mene kaverisuhteet poikki. Sopivilla panoksilla pelataan ja se on hyvää ajanvietettä bussissa. 

27. Miten lataudut peleihin?

– Aamulla tarvitsee kupin kahvia ennen jäitä. Hyvä lounas treenin jälkeen ja sitten jakson verran jotain hyvää sarjaa Netflixistä. Viimeisempänä on tainnut olla Black List seurannassa. Pieni välipala ennen hallille lähtöä. Ennen peliä laitetaan kamat kuntoon ja sitten hyppäänkin Joonas Hyttisen tarkkaan lämmittelyrutiiniin mukaan.

28. Mustaa vai valkoista erkkaa lapaan?

– Mustaa. Ehdottomasti.

29. Kuinka hyvin muistat vielä urasi ensimmäisen liigaottelusi?

– Pelicansia vastaan kotona se oli. Edellisenä päivänä oli ylioppilaskirjoitukset ja A-junioreista nostettiin pelaamaan. Nykyinen Pietari SKA:n maalivahti Mikko Koskinen tuli vastaan ja ilmoitti, että huomenna olen askissa. Pian siitä silloinen päävalmentaja Jari ”Papu” Laukkanen soitti ja vahvisti asian. Olihan se unelmien täyttymys ja hieno hetki. Pelissä yllätyin kuinka hyvin pärjäsin heti. Äiti ja isä olivat katsomassa. 

30. Millaisia terveisiä haluaisit lähtää Kiekko-Vantaan faneille?

– Hyvää joulua kaikille ja nauttikaa! Samaa hyvää meteliä katsomoon kuin tähänkin saakka! 

Maestro Joona Harjama pelaa toista kauttaan Kiekko-Vantaan riveissä.

Kuva: Toni Jaconelli

Mestis