Kiekko-Vantaa | Mestis

Peltonen palasi kotiin

03.08.2016

Paluumuuttaja Aaro Peltonen on valmis kantamaan torjunnoillaan Kiekko-Vantaan pitkälle kevääseen.

Kiekko-Vantaaseen kahden vuoden tauon jälkeen paluun tehneen Aaro Peltosen tarina on varsin mielenkiintoinen. 26-vuotias maalivahti on ehtinyt voittaa urallaan Mestiksen mestaruuden, haistellut liigaympyröitä, seissyt kiekkosateessa, kokenut Tanskan kiekkokulttuuriin ja onnistunut maalinteossa. 

Ensi kaudella näyttävistä torjunnoistaan tunnettua Peltosta odottaa merkittävä rooli Kiekko-Vantaan tolppien välissä. 

– Tavoite on olla ykkösvahti. Tiedän, että kilpailu on kovaa, mutta haluan olla maalissa joka ilta ja auttaa joukkuetta voittamaan, yhteensä 170 Mestiksen runkosarjaottelua pelannut Aaro Peltonen kertoo.

Peltonen pelasi edellisen kerran lohipaidassa kaudella 2013–14, jolloin luottovahti vei torjunnoillaan vantaalaisseuran pudotuspeleihin. Huippukauden jälkeen 184-senttinen maalivahti lähti kokeilemaan siipiään Tapparan riveihin. Peltonen pääsi pelaamaan vain kolmessa liigaottelussa ja jäi nokkimisjärjestyksessä maajoukkuemaalivahti Juha Metsolan taakse. 

Lahjakas maalivahti teki liigadebyyttinsä 31. tammikuuta 2015 vierasottelussa Rauman Lukkoa vastaan, kun vantaalainen vaihdettiin tolppien väliin kesken kamppailun. Ensimmäisen liigastarttinsa Peltonen teki Vaasan Sportia vastaan – seuraa, jonka riveissä hän vietti kolme kautta ja oli voittamassa Mestis-mestaruutta keväällä 2011.

– Pari päivää ennen sain kuulla, että pelaan ja olihan se hieno päästä aloittamaan ensimmäinen liigapeli juuri siellä. Vaasassa yleisö vihasi minua, kun olen siellä ennen pelannut ja vastustajan paidassa menin sinne. Sain hyvän startin peliin ja otimme tärkeän voiton, kauden päätteeksi hopeaa voittanut, mutta pääosin LeKin miehistössä pikkumustaa pysätyyänyt Peltonen muistelee.

Peltonen kuuluu myös harvinaiseen suoritukseen yltäneiden maalivahtien joukkoon, sillä Tikkurilan Jää-Veikkojen kasvatti onnistui tekemään maalin Sport-paidassa runkosarjaottelussa TUTOa vastaan. Peltonen kävi pysäyttämässä kiekon maalinsa takana ja laukoi kiekon tarkasti tyhjään rysään. 

Viime kesänä Peltonen teki rohkean päätöksen urallaan ja rustasi nimensä Tanskan pääsarjajoukkue Herlev Eaglesin sopimuspaperiin. Uusi ympäristö ja sarja tekivät maalivahdille hyvää.

– Se teki hyvää lähteä ulkomaille pelaamaan. Se paine olla ulkomaalaisena pelaamassa kehitti varmasti. Kun olet ulkomailla sinun täytyy olla johtava pelaaja ja näyttää esimerkkiä. Koen, että handlasin sen hyvin ja annoin joka päivä kaikkeni, Peltonen sanoo.

Tanskan jääkiekkoilu on kehittynyt kovaa vauhtia ja maan kirkkaimmat lupaukset lähtevätkin hakemaan jo varhaisessa vaiheessa kehitystä muualta Euroopasta tai Pohjois-Amerikasta. Kiekkokulttuuri on myöskin kasvanut pikkuhiljaa ja huumaa nostanee myös Tanskassa 2018 pelattavat MM-kisat.

– Aika pientähän se kiekkokulttuuri siellä vielä on. Jalkapallo ja käsipallo ovat selvästi edellä. Paikalliskamppailuissa siellä oli kuitenkin hyvin tunnelmaa ja poliisejakin katsomossa, ettei syttyisi mitään ylimääräistä rähinää, Peltonen valottaa.

Haastajajoukkueiden tolppien välissä Mestiksessäkin päällään seisomaan tottunut Peltonen oli sarjajumboksi jääneen Herlev Eaglesin avainpelaajia ja urakoi 41 ottelua runkosarjassa, mutta torjuntaprosentti jäi kuitenkin vaatimattomaksi (85,5%). 

– Vähän pettynyt maku kaudesta jäi. Kausi ei ollut kovinkaan onnistunut joukkueelta, mutta hieno kokemus se oli. Itsellä oli paljon hyviäkin pelejä joukossa, mutta joukkueena meille tuli paljon kyykkäyksiä ja ne näkyivät sitten tilastoissakin, samassa joukkueessa yhdessä puolustaja Antti Uiton sekä laitahyökkääjien Tuomas Muhosen ja Antti Höllin kanssa pelannut Peltonen toteaa.

Peltonen pelasi kauden aikana useaan otteeseen Herlevin ja Gentofte Starsin välisissä paikallisotteluissa entistä lohipaitojen kapteenia ja Mestis-historiassa toiseksi eniten pisteitä vantaalaisseurassa paukuttanutta maalitykki Artem Iossafovia vastaan – ja joutui kerran myös antautumaan.

– Aika pitkään pystyin pitämään maalin puhtaana Artemia vastaan. Yhden hän taisi kuitenkin tuikata loppukaudesta. Meillä oli hyvät väännöt, Peltonen naureskelee.

Nyt uuteen kauteen valmistautuva maalivahti on uuden haasteen edessä. Kotikaupunkiinsa kahden vuoden tauon jälkeen palannut Peltonen haluaa voittaa jotain suurta tutussa lohinutussa.

– Tämä on iso mahdollisuus minulle. Tänne kasataan nuorta joukkuetta, jolla on hyvät menestymismahdollisuudet. Itse vantaalaisena pelaajana haluaisin menestyä nimenomaan Kiekko-Vantaan paidassa, maalivahdille harvinaisia pelinumeroita urallaan kantanut Peltonen päättää.

Teksti: Mikko Mannonen
Kuva: Janne Tikkaoja

Mestis