Kiekko-Vantaa | Mestis

Nälkäinen Kiekko-Vantaa haastaa sarjakärjen

11.10.2016

Mestiksessä viime viikolla debytoineen hyökkääjä Samu Tuomiston kommentit:

Kaksijakoisesti kauden aloittanut Kiekko-Vantaa matkustaa pisteiden perässä keskiviikkona sarjakärki TUTO Hockeyn vieraaksi. 

Sähköä ja kiimaa ei kahden alkuperäisen Mestis-seuran kauden ensimmäisestä keskinäisestä kohtaamisesta tule puuttumaan.

– Sarjakärki vastassa heidän kotikaukalossaan. Ei sen parempaa haastetta voi oikein enää olla, Kiekko-Vantaan päävalmentaja Simo Mälkiä kertoo.

Lohipaidat porskuttavat kahdeksan ottelun jälkeen 10 pisteellä sarjassa yhdeksäntenä. Kuudesta ensimmäisestä ottelusta vantaalaiset raapivat kasaan kaikista pisteitä, mutta viime viikolla JYP-Akatemiaa ja Peliittoja vastaan pelillisesti kelpo peliesityksistä huolimatta pistetili ei karttunut.

– Perjantain pelin tulos jäi harmittamaan: halvat maalit loppuun ja kaveri sai pisteet. Heinolassa annettiin pari halpaa maalia alkuun, mutta ensimmäinen eräkin oli meidän. Peruspelaaminen on hyvällä tasolla. Pienet jutut ratkaisee, Mälkiä sanoo.

Erikoistilannepelaaminenkin on ollut hyvällä tasolla. Kiekko-Vantaa onnistui viime viikolla vihdoin myös ylivoimapelissään tehojen muodossa. Aktiivisesti pelaavat lohipaidat ovat luoneet järjestäen enemmän maalipaikkoja kuin vastustajat. 

Kiekko-Vantaan tehotriona alkukaudesta on häärännyt LNR-ketju, jossa kultakypärää kantava kapteeni Toni Leinonen (1+6), luottosentteri Pekka Niemimaa (2+3) ja maalinälkäinen Julius Rantaeskola (4+1) ovat pelanneet upeasti yhteen. Taustatukea ovat antaneet niin juonikkaan mailataituri Joona Harjaman johtama kentällinen kuin seuran oman kasvatin Teemu Mielosen orkesteri.

Mestiksen kärkeen viime viikolla noussut TUTO Hockey lähtee keskiviikkoillan kamppailuun peräti viiden ottelun mittaisessa voittoputkessa. Kymmenestä pelaamastaan ottelusta mestarisuosikkeihin lukeutuvat turkulaiset ovat tahmean alun jälkeen saalistaneet yhteensä seitsemän voittoa.

TUTO Hockeyn ylivoima on toiminut erittäin hyvin, mutta alivoimapelaamisessa on ollut toivomisen varaa. 

Turkulaisten materiaali on kiistatta sarjan kovimmasta päästä. Joukkueen ykköstykkinä on alkukaudesta toiminut Mestiksen kaikkien aikojen pisteykkönen Aki Keinänen (6+4), joka lähtee otteluun viiden ottelun mittaisessa pisteputkessa. Myös kuusi osumaa paukuttanut Mikko Laine (6+2) ja lohinutussakin esiintynyt Timi Lahtinen (3+4) ovat aloittaneet vahvasti. 

Joukkueen vaarallisimman duon muodostavat kuitenkin pelintekijä Joonas Toivanen (3+3)  ja snaipperi Tomi Wilenius (2+7). 

Takaisin voittojen tielle janoavalla Kiekko-Vantaalla on selvät sävelet, millä tavalla kolme pistettä lähtee mukaan ryöstöretkeltä.

– Meillä täytyy olla se oma selkeä sapluuna koko ottelun ajan. Me emme saa nöyristellä vastustajaa yhtään. Lähdemme kiusaamaan kotijoukkuetta, sitä kautta lopputuloskin on varmasti hyvä, Mälkiä toteaa.

Lohipaitojen kokoonpanosta sivussa loukkaantumisten vuoksi ovat puolustaja Arttu Savaloja (alavartalovamma, paluu 1–2 viikkoa) sekä laitahyökkääjä Joel Lehtinen (alavartalovamma, paluu day-to-day).

Jokerilainoista maalivahti Jani Kautto sekä hyökkääjät Frank Gymer ja Atte Mäkinen ovat helsinkiläisten mukana Venäjän vieraskiertueella. Jokereiden sopimuspelaajista Miro Mäkinen ja Juho Rautanen ovat sen sijaan sivussa loukkaantumisten takia.

Kiekko-Vantaan kokoonpanoon ja ketjukoostumuksiin tulee pieniä viilauksia. Tolppien välissä aloittaa alustavien tietojen mukaan Aaro Peltonen.

Tulikuuma TUTO Hockey – Kiekko-Vantaa-kamppailu starttaa Kupittaalla Marli Areenalla keskiviikkona klo 18.30.

Tiesitkö?

1) Viime kaudella joukkueet kohtasivat Mestiksen runkosarjassa kuusi kertaa. Voitot menivät tasan 3–3. Pisteet menivät kuitenkin TUTOlle 11–7. Keskinäisten otteluiden tehokkain oli nykyisin TPS:n liigajoukkueessa viilettävä Topi Taavitsainen (4+3). Näiden joukkueiden välillä on nähty tunteita ja tuoksuja niin runkosarjassa kuin pudotuspeleissäkin historian saatossa.

2) TUTO Hockey on yksi sarjan parhaista ylivoimajoukkueista. Se on tehnyt tällä kaudella jo kymmenen ylivoimaosumaa. Kiekko-Vantaan ylivoima on ollut tehojen muodossa tahmeaa, vaikka kiekko onkin liikkunut näyttävästi. Lohipaidat ovat tehneet kolme ylivoimaosumaa ja ne kaikki tulivat viime perjantaina JYP-Akatemian verkkoon.

3) Molemmat joukkueet ovat pelanneet 16 kautta Mestiksessä. Kumpikin seura on yltänyt pudotuspeleihin 13 kertaa. Kiekko-Vantaan paras saavutus hopea kaudelta 2002–03. TUTO Hockey on pelannut finaaleissa kahdesti ja se voitti toistaiseksi ainoan mestaruutensa keväällä 2008. Viime kaudella kumpikin joukkue koki puolivälierissä saman kohtalon: tippui kuuluisassa seiskapelissä kesälomalle.

Seuraa heitä:

#57 Toni Leinonen, Kiekko-Vantaa

Vuosaaren Viikinkien kasvatti on aloittanut kauden väkevästi ja nakuttanut kahdeksassa ottelussa tehot 1+7. Kapteeni johtaa joukkuetta esimerkillään jäällä ja sen ulkopuolella. Äärimmäisen nopea luistelija karkaa puolustajilta useasti. Voittaa kaksinkamppailuita, luo maalipaikkoja ja pystyy myös itse ratkaisemaan. Vikkeläjalkainen laituri lukee peliä hyvin ja taistelee jokaisen tilanteen loppuun asti todellisella lohisydämellä.

#11 Tarmo Reunanen, TUTO Hockey

TPS:n sopimuspelaaja on poikkeuksellisen lahjakas ja tyylikäs kiekollinen puolustaja. New York Rangers varasi 18-vuotiaan pakkilupauksen kesällä neljännellä kierroksella. Lukee peliä todella hyvin, avaa taitavasti, pystyy juonikkaisiin ratkaisuihin hyökkäyspäässä, erinomainen ylivoimalla ja luistelee sulavasti. Ensimmäinen Mestis-maali vielä tekemättä. Kymmeneen otteluun Reunanen on iskenyt tehot 0+4. 

Teksti: Mikko Mannonen

Ville Heikkinen ennakoi ottelua videohaastattelussa:

Mestis