Kiekko-Vantaa | Mestis

K-Vantaa voittoputkessa Hermeksen kimppuun

25.11.2016

 Kapteeni Leinonen ennakkohaastattelussa:

Neljän ottelun mittaisessa voittoputkessa porskuttava Kiekko-Vantaa saa lauantaina Trio Areenalle vieraakseen Kokkolan Hermeksen.

Tunteita, taistelua, taitoa ja tappuraa – tätä kaikkea on luvassa, kun Kiekko-Vantaa ja sarjakolmonen Hermes iskevät yhteen toista kertaa tällä kaudella.

– Hermes on kova joukkue. He ovat pelanneet hyvin, kuten sarjataulukkokin osoittaa. Hermeksellä on kypsiä ja taitavia pelaajia. Me lähdetään haastamaan omalla aktiivisella pelillä, Kiekko-Vantaan päävalmentaja Simo Mälkiä kertoo.

Kuntopuntarin kärkijoukkueet kohtasivat edellisen kerran 15. lokakuuta Tikkurilassa. Tuolloin Hermes haki kolme pistettä loppulukemin 1–4. Lohipaidoilla onkin nyt edessä maukas revanssin paikka.

– Viimeksi sössittiin peli kolmannen erän jäähyihin. Hermeksellä on yksi sarjan parhaimmista ylivoimista, joten jäähypenkiltä emme ottelua tule voittamaan, Mälkiä sanoo.

Keskiviikkona Kiekko-Vantaa kaatoi kotikaukalossa KeuPa HT:n maalein 3–1. Lohipaitojen maaleista vastasivat Pekka Niemimaa ja kahdesti osunut Miro Mäkinen

– Pyritään parantamaan siitä ottelusta pykälän verran. Meidän täytyy pystyä pelaamaan 60 minuuttia sitä peliä, jota esitimme parhaimmillaan. Jalan täytyy liikkua energisesti ja joukkueen pitää paiskia tiiviisti hommia yhdessä, Mälkiä toteaa.

Jokaisesta ottelusta marraskuun maajoukkuetauon jälkeen pisteitä kerännyt vantaalaisorkesteri on iskenyt viime aikoina maaleja laajalla rintamalla. Kiekko-Vantaa on noussut peräkkäisten voittojen myötä sarjataulukossa jo kuudenneksi.

Alkukauden syömähammas eli kultakypärä Toni LeinosenPekka Niemimaan ja Julius Rantaeskolan muodostama LNR-ketju on jatkanut tehoiluaan illasta toiseen. Mutta nyt myös Joona Harjaman ja Miro Mäkisen rytmittämät hyökkäystriot ovat kunnostautuneet ratkaisurintamalla.

Erikoistilannepelaaminen on lauantai-illan herkullisessa kiekkonäytelmässä suuressa roolissa. Hermes on tehnyt eniten ylivoimamaaleja koko sarjassa ja sen alivoimakin on toiminut kuin se kuuluisa junan vessa. 

Vantaalaisten ylivoimapeli on puolestaan kulkenut kotikaukalossa parhaimmillaan todella näyttävästi ja tulostakin on tullut. Joukkueen alivoimapeli on toiminut myös äärimmäisen hyvin – vieraskaukalossa se on pelannut Mestiksen parasta alivoimaa.

– Erikoistilannepelaamisella on jokaisessa ottelussa iso merkitys ja se korostuu Mestiksessä. Alivoima on ollut hyvää, mutta viime aikoina on otettu liikaa hyökkäyspään jäähyjä. Ylivoimassa on pelaajat vaihtuneet jonkin verran. Siinä tavoitteena on pelata aloitteellisesti ja nopeasti. Uskaltaa ampua, mennä maalille ja laittaa kakkoskiekot sisään, Mälkiä valottaa.

Kiekko-Vantaan kokoonpanoon on luvassa ainoastaan pieniä viilauksia. Alustavien tietojen mukaan Mestiksen torjuntatilaston kymmenes Jani Kautto jatkaa tolppien välissä. Jokerilainoista mukana ovat myös Juho RautanenMiro MäkinenAtte Mäkinen ja Frank Gymer.

Loukkaantumisten vuoksi sivussa ovat edelleen puolustaja Valtteri Lemmetty (ylävartalovamma) ja laitahyökkääjä Joel Lehtinen (alavartalovamma). A-nuorten vahvuudessa jatkavat Markus Leinonen, Emil Leppänen ja Samu Tuomisto. Puolustaja Arttu Savaloja on Suomi-sarjaseura Porvoon Huntersin käytettävissä. 

Kokkolan kiekkoylpeys Hermes lähtee viikonlopun koitoksiin sijalta kolme ja kuuden ottelun mittaisessa pisteputkessa. Viime kevään pudotuspelijoukkue on jäänyt viimeksi kokonaan ilman pisteitä 28.10 kotiottelussa TUTO Hockeyta vastaan.

Alkuperäinen Mestis-seura Hermes on ennen kaikkea äärimmäisen hyökkäysvoimainen joukkue. Antti Karhulan luotsaama ryhmä onkin tehnyt sarjassa eniten maaleja ennen perjantain kierrosta.

Hermes kärsi keskiviikkona kotonaan 1–0-tappion jatkoajan jälkeen ensimmäisen vierasvoittonsa tällä kaudella ottanutta Kajaanin Hokkia vastaan. Perjantaina se kohtaa kotiluolassaan Heinolan Peliitat.

Hermeksen avainpelaajiin lukeutuvat maalivahtikaksikko Mikael Edelmann (loukkaantunut) ja Juraj Holly (alustavien tietojen mukaan pelaa K-Vantaata vastaan), puolustajien pistepörssiä ylivoimaisesti johtava Miika Franssila, kapteeni Jussi Nättinen, luottohyökkääjä Mikko Virtanen, laitahyökkääjä Niklas Appelgren, vauhtikone Samu Markkula ja maaliahne Joonas Huovinen.

Kiekko-Vantaan ja Hermeksen kauden toinen keskinäinen kohtaaminen starttaa lauantaina Tikkurilan Trio Areenalla klo 17.

Tiesitkö?

1) Kiekko-Vantaa voittanut viimeksi viisi ottelua peräkkäin Mestiksessä kaudella 2013–14 (joulukuun ja tammikuun taitteessa viiden ottelun mittainen voittoputki).

2) Kiekko-Vantaa on pelannut ennätystasaista kautta, sillä 20 ottelusta peräti 14 on päättynyt yhden maalin erolla suuntaan tai toiseen. Yhdeksän kertaa ratkaisu on nähty vasta jatkoajalla tai voittolaukauskilpailussa.

3) Kiekko-Vantaan kippari ja kultakypärä Toni Leinonen lähtee lauantai-illan huumaan kolmen ottelun mittaisessa pisteputkessa (0+3). 

4) Kiekko-Vantaa ja Hermes kohtasivat viime kaudella neljä kertaa runkosarjassa. Voitot menivät tasan 2–2. Keskinäisten otteluiden tehokkain oli nykyisin Hokkia edustava Teemu Huttu (3+3). Ottelut olivat maalirikkaita, sillä neljässä kamppailussa mätettiin yhteensä 31 osumaa.

5) Kiekko-Vantaa on tehnyt tällä kaudella 13 ylivoimamaalia. Niistä peräti 10 se on viimeistellyt kotikaukalossa.

Seuraa heitä:

#57 Toni Leinonen, K-Vantaa

Mestiksen nopeimmat jalat. Kapteeni Leinonen näyttää esimerkkiä joka ilta kaukalossa. Pelannut tehokkaan alkukauden ja onnistumiset ovat lisänneet itseluottamusta. Erinomainen joukkuepelaaja. Puolustajien kauhu, kun saa kiekon täyteen vauhtiin. Liukasliikkeinen laitahyökkääjä on tärkeä pelaaja niin tasakentällisin kuin erikoistilanteissakin. Muodostaa yhden sarjan parhaista ketjuista yhdessä Pekka Niemimaan ja Julius Rantaeskolan kanssa.

#15 Samu Markkula, Hermes

Todella nopea luistelija tunnetaan rap-artistipiireissä taiteilijanimellä MC Mara. JYP-kasvatti oli toissa kaudella Mestiksen pistepörssissä kympin joukossa. Rakentaa maalipaikkoja niin itselleen kuin ketjukavereillekin. Ollut myös kohtalaisen tehokas viimeistelijä, mutta tällä kaudella vasta kolme nyyttiä tehtynä – tosin tehopisteitä kasassa 14. 

Teksti: Mikko Mannonen

Mestis