Kiekko-Vantaa | Mestis

K-Vantaa kääntämään kurssia: Ihan hyvä ei vain riitä

18.02.2016

Kiekko-Vantaa matkustaa perjantaina samoista sijoituksista taistelevan TUTO Hockeyn vieraaksi Kupittaalle. Jaossa on molemmille joukkueille äärimmäisen tärkeät pisteet ja asetelmat illan kamppailuun ovat herkulliset. 

Lohipaidat aloittivat härkäviikon kirvelevällä tappiolla, kun JYP-Akatemia haki Vantaalta ensimmäisen vierasvoittonsa Mestiksessä kahteen kuukauteen maalein 1–3. Kiekko-Vantaa kaatui keskiviikkona tehottomuuteen. Hallinnasta huolimatta se onnistui maalinteossa ainoastaan kerran. Vantaalaisten ainokaisen viimeisteli pirteästi läpi illan esiintynyt keskushyökkääjä Teemu Mielonen.

–Paljon pitää ottaa opiksi: meidän täytyy jälleen löytää päättävisyys, suoraviivaisuus ja tekemisen meininki pelaamiseen sekä viimeistelyyn. Ihan hyvä peli ei vain riitä tässä sarjassa. Aina voi laittaa enemmän kroppaa likoon ja yrittää enemmän. JYP-Akatemia näytti, että taistelulla, tiiviillä puolustamisella ja kovalla yrittämisellä voi voittaa pelejä, Kiekko-Vantaan päävalmentaja Simo Mälkiä kertoi.

Kolmen ottelun tappioputkea katkaisemaan lähtevän Kiekko-Vantaan ja valmentajaa kesken kauden vaihtaneen TUTO:n välillä on nähty viime vuosina kiihkeitä sekä värikkäitä kiekkonäytelmiä, joten tällä kertaakaan tunteita ja tuoksuja ei kaukalosta tule puuttumaan. Tällä kaudella joukkueet ovat kohdanneet viisi kertaa ja voitot ovat menneet vantaalaisille 3–2.

–Me lähdemme kääntämään kurssia. TUTO:lla on todella paljon uusia pelaajia ryhmässä ja uusi valmentaja. Todella kova ryhmä on vastassa ja tämä on meille kova haaste, Mälkiä pohti.

Kiekko-Vantaa on esiintynyt kotikaukalossa tällä kaudella äärimmäisen vahvasti, mutta vieraissa on ollut tuloksellisesti vaikeampaa. Lohipaidat ovat voittaneet kuudesta edellisestä vierasottelusta ainoastaan yhden. 

Vantaalaisilta löytyy neljä tuloksentekoon kykenevää kentällistä. Tulivoiman leveydestä kertoo paljon esimerkiksi se, että peräti kuudella pelaajalla on kasassa jo yli 20 tehopistettä ja kolme pelaajaa on nakuttanut 13 maalia tai enemmän. Kiekko-Vantaan kultakypärää perjantaina kantaa taikuri Joel Lehtinen. Uransa parasta kautta pelaava laituri on nakuttanut 42 ottelussa tehot 13+15=28 ja on jäänyt seitsemässä edellisessä ottelussa vain kaksi kertaa ilman pisteitä.

Lohipaitojen akilleen kantapää on ollut ylivoimapeli. Vantaalaisten ylivoima on kotikaukalossa sarjan huonointa ja se osa-alue yski pahasti myös keskiviikkona JYP-Akatemiaa vastaan, sillä kuudesti ylivoimaa pyörittäneet lohipaidat eivät onnistuneet kertaakaan maalinteossa erikoistilanteissa. Ylivoimassa on ollut paljon hyviä elementtejä ja kiekko on liikkunut hyvin, mutta tulosta ei ole syntynyt. 

–Pudotuspeleissä ylivoiman merkitys kasvaa. Olemme sitä hinkanneet tässä ja onhan siinä hyviäkin juttuja ollut. Meidän pitää jatkaa ampumista, liikuttaa kiekkoa nopeammin, kakkoskiekoille täytyy mennä hanakammin ja tarvittavat miehet pitää olla maalilla. Ennen kaikkea meidän pitää uskoa omaan tekemiseen. Maalit tehdään nykyään ylivoimalla suoraan syötöstä, ohjureista ja irotkiekoista. Se meidän täytyy muistaa, Mälkiä kertasi lohipaitojen ylivoimapeliä.

Tahmeasti kauden aloittanut TUTO saapuu Vantaalle raikkaampana ja neljän ottelun mittaisessa pisteputkessa. Turkulaiset ovat sarjassa seitsemäntenä ja eroa viidentenä majilevaan Kiekko-Vantaaseen on ainoastaan neljä pistettä. Penkin takana Ismo Lehkosen korvanneen Miika Elomon alaisuudessa TUTO on kerännyt kaikista neljästä ottelusta pisteitä ja voittanut kahdesti. Keskiviikkona turkulaiset taipuivat LeKin vieraana voittomaalilaukauskilpailun jälkeen maalein 4–3.

TUTO Hockeyn materiaali on ehdottomasti sarjan parhaimmistoa. Joukkueen ykköstähtiin lukeutuvat pistepörssissä kahdeksantena porskuttava Jasper Lindsten, Jukureissa keväällä 2013 Mestis-mestaruutta juhlinut Mikko Laine, kokeneet Mestis-jyrät Tuukka Pulliainen sekä Aki Keinänen ja jo 18 maalia paukuttanut Topi Taavitsainen.

Turkulaisten pukukopin ovet ovat käyneet tiuhaan tahtiin läpi kauden ja siirtorajan kynnyksellä seura hankki lisää kovia vahvistuksia, kun puolustuspäähän saapuivat Niko Tuhkanen ja Markus Seikola sekä hyökkäykseen Oskari Lehtinen ja ulkomailta palannut Teemu Elomo. Maalivahtiongelmaan ratkaisu löytyi Hämeenlinnasta, kun erinomaisesti Mestiksessä torjunut Kristian Järvinen tilkitsee loppukauden TUTO:n maalia. 

Kiekko-Vantaan kokoonpanoon ei ole luvassa suuria muutoksia. Ketjukoostumuksiin tulee pieniä viilauksia ja läpimurtokauttaan tahkoava keskushyökkääjä Valtteri Heikkilä palaa pelaavaan kokoonpanoon huilivuoron jälkeen. Sen sijaan kokenut Suomen mestari Nico Aaltonen on loukkaantumisen vuoksi sivussa.

HIFK-lainoista mukana ovat alustavien tietojen mukaan juonikas pelintekijä Panu Mieho ja keskiviikkona Mestis-debyyttinsä tehnyt puolustaja Miro Karjalainen. Kiekko-Vantaan maalissa jatkaa torjuntatilaston yhdeksäs Jani Kautto. Loukkaantumisten vuoksi sivussa ovat Aaltosen lisäksi kapteeni Toni Leinonen, Simo Konttinen ja Valtteri Parikka.

Kiekko-Vantaan ja TUTOn kauden viimeinen keskinäinen kohtaaminen runkosarjassa starttaa Turun Kupittaalla Marli Areenalla perjantaina klo 18.30. 

Ennakkovideo:

Kokoonpano: (Lisätty otteluennakkoon 19.2. klo 13:05)

Mestis