Kiekko-Vantaa | Mestis

JYP-Akatemia saapuu vieraaksi perjantaina

06.10.2016

Hyökkääjä Julius Rantaeskola ennakkohaastattelussa:

Voitonjanoinen Kiekko-Vantaa aloittaa kahden tärkeän ottelun viikonloppunsa perjantaina mielenkiintoisella kotiottelulla JYP-Akatemiaa vastaan. Lauantaina Mestiksen kärkikahinoihin tähtäävät lohipaidat matkustavat Heinolaan Peliittojen vieraaksi.

Trio Areenan perjantai-illan huumasta ei tule sähköä puuttumaan, kun taitava Kiekko-Vantaa ja vahvan startin syksyyn saanut JYP-Akatemia iskevät yhteen ensimmäistä kertaa tällä kaudella.

– Se on meille todella hyvä mittari. JYP-Akatemia on aloittanut kauden hyvin. He pelaavat energistä sekä nopeaa kiekkoa eli samankaltaista kuin mekin. Meidän pitää pystyä vastaamaan siihen omalla aktiivisella otteella, Kiekko-Vantaan päävalmentaja Simo Mälkiä kertoo.

Seitsemäntenä sarjassa porskuttava Kiekko-Vantaa on aloittanut kauden lupaavasti: lohipaidat ovat keränneet kaikista kuudesta pelaamastaan ottelusta pisteitä ja hallinnut kamppailuja aktiivisella sekä luisteluvoimaisella pelisapluunalla. Vantaalaiset ovat napanneet kaksi kolmen pisteen voittoa, hävinnyt kolme kertaa jatkoajalla ja taipunut kerran voittomaalilaukauskilpailussa.

Lohipaidat saivat edellisessä ottelussaan viime lauantaina ketsuppipullon auki viimeistelyn osalta. Kuuden ottelun mittaisessa pisteputkessa uuteen viikkoon starttaava Kiekko-Vantaa kaatoi kotikaukalossa tyylikkään esityksen jälkeen sarjanousija Iisalmen Peli-Karhut maalein 5–3.

Vantaalaispumpun puolustuspelaaminen on ollut äärimmäisen hyvällä tasolla alkukaudesta. Joukkue onkin päästänyt tasaisessa sarjassa toiseksi vähiten maaleja. Sen sijaan ylivoimapelaamiseen lohipaidat tarvitsevat tehoja: kiekko liikkuu näyttävästi, mutta yhtäkään maalia vastustajan pelatessa vajaalla Kiekko-Vantaa ei ole vielä tällä kaudella onnistunut tekemään.

Kiekko-Vantaan tehoketjuna on häärännyt alkukaudesta, jo viime keväältä tuttu hyökkäystrio Toni Leinonen-Pekka Niemimaa-Julius Rantaeskola. Vantaalaisten kultakypärää kantaa luottosentteri Pekka Niemimaa. Kokenut keskushyökkääjä on iskenyt kuudessa ottelussa tehot 2+3. Laidoilla viilettävät, kapteeni Leinonen (0+4) ja maalinälkäinen Rantaeskola (3+1) löytyvät sisäisestä pistepörssistä heti seuraavilta sijoilta.

– Meidän täytyy päästä nopeasti karvauksen alta pois huolellisella kiekollisella pelaamisella. Pyritään antamaan painetta heidän puolustajiin ja pääsemään riistoille. Tämä on maalintekopeli, joten kiekkoa täytyy toimittaa luukulle ja olla valmis maksamaan hintaa osumista. Pyritään jatkamaan siitä mihin viime ottelussa jäätiin viimeistelyn suhteen, Mälkiä sanoo.

Viime kaudella vasta karsintojen kautta sarjapaikkansa säilyttänyt JYP-Akatemia on aloittanut syksyn todella väkevästi. Se voitti neljä ensimmäistä otteluaan putkeen ja johti jopa sarjaa hetken aikaa.

Kahdeksasta pelaamastaan ottelusta valmentajavelho Jukka Ahvenjärven suojatit ovat raapineet kasaan viisi voittoa ja yhteensä 15 pistettä. Kaksi edellistä vierasottelua nuoret hurrikaanipaidat ovat kuitenkin hävinneet rumilla lukemilla. Keskiviikkona JYP-Akatemia koki kauden ensimmäisen kotitappionsa, kun TUTO Hockey haki täyden pistepotin maalein 2–4.

Jyväskyläläisten materiaali ei ole paperilla sarjan nimekkäimpiä, mutta organisaation junioriputkesta putkahtaa esiin jatkuvasti uusia lupauksia ja se lupaa hyvää myös neljäntenä Mestiksessä majaileville hurrikaanipaidoille.

Tulivoimaa joukkueessa kuitenkin riittää: kultakypärä ja pistepörssin seiska Arttu Likola (5+4), kapteeni Riku Pitkänen (4+4) ja tehopuolustaja Kai Lehtinen (0+4) ovat hyviä tekijöitä tässä sarjassa. Tulevaisuuden nimistä esiin täytyy nostaa vuonna 1998-syntynyt ulottuva ja taitava keskushyökkääjä Anton Stråka, joka on aloittanut tulokaskautensa pirteästi.

Kiekko-Vantaan kokoonpanoon ja ketjukoostumuksiin on luvassa muutoksia, sillä Frank Gymer sekä kaksoisveljekset Atte Mäkinen ja Miro Mäkinen palasivat Jokereiden vahvuuteen paikkaamaan helsinkiläisten loukkaantumissumaa. Puolustaja Juho Rautanen puolestaan loukkaantui lohipaitojen edellisessä ottelussa saatuaan kiekon ikävännäköisesti kasvoihin. Pakkilupaus on sivussa marraskuun maajoukkuetaukoon saakka. 

Lohipaitojen pelaavaan miehistöön nousevat laitahyökkääjä Ville Heikkinen sekä voimalaituri Eljas Suoknuuti. Kiekko-Vantaan A-nuorten keskushyökkääjä Samu Tuomisto tulee nelosketjun keskelle. Nuorten SM-liigassa 10 ottelussa tehot 0+2 saalistanut Tuomisto tekee siis Mestis-debyyttinsä perjantaina. Tolppien välissä jatkaa alustavien tietojen mukaan Aaro Peltonen.

Loukkaantumisten vuoksi sivussa ovat edelleen puolustaja Arttu Savaloja (alavartalovamma, paluu 1–2 viikkoa) ja laitahyökkääjä Simo Konttinen (alavartalovamma, paluu 1–3 kuukautta).

Kiekko-Vantaa ja JYP-Akatemian kauden ensimmäinen keskinäinen kamppailu sarjapisteistä käynnistyy perjantaina Tikkurilassa Trio Areenalla klo 18.30. Pääsyliput otteluun edullisimmin ennakkoon Ticketmasterista.

Tiesitkö?

1) JYP-Akatemia on ollut Kiekko-Vantaalle äärimmäisen hankala vastustaja historian saatossa. Joukkueet ovat kohdanneet Mestis-tasolla yhteensä 26 kertaa, joista lohipaidat ovat onnistuneet voittamaan vain kuusi. 

2) Viime kaudella joukkueet kohtasivat neljä kertaa ja voitot menivät tasan 2–2. Keskinäisten otteluiden tehokkain oli JYP-Akatemian laitahyökkääjä Arttu Likola (2+2).

3) Kiekko-Vantaan paras pistemies Pekka Niemimaa on onnistunut maalinteossa kahdessa edellisessä ottelussa. Sentteri on päässyt pisteille neljässä tämän kauden kuudesta kamppailusta. JYP-Akatemian kultakypärä Arttu Likola lähtee perjantai-illan koitokseen puolestaan kolmen ottelun pisteputkessa.

Seuraa heitä:

#67 Julius Rantaeskola, K-Vantaa

Kotiyleisön yksi suurimmista suosikeista sytyttää joukkueen. Teki viime kaudella läpimurtonsa paukuttamalla runkosarjassa 11 maalia (11+11=22). Aloittanut kauden vahvasti ja muodostaa yhden sarjan parhaista kentällisistä yhdessä Pekka Niemimaan ja Toni Leinosen kanssa. Kesän kova luistelumäärä näkyy jäällä. Taklaa, taistelee, laukoo napakasti ja pehmeät kädetkin löytyvät. Haluaa ratkaista.  

#28 Waltteri Lehtonen, JYP-Akatemia

KeuPa HT:n kasvatti on äärimmäisen tärkeä roolipelaaja joukkueelleen. Voimakas keskushyökkääjä suojaa kiekkoa hyvin ja tekee jäällä paljon oikeita asioita. Pelaa järkevästi kahteen suuntaan ja antaa kaikkensa joukkueen eteen. Teki viime kaudella heti liigadebyytissään 28. marraskuuta 2015 JYPille maalin Ilvestä vastaan. Iskenyt seitsemässä ottelussa JYP-Akatemialle tehot 0+4. 

Teksti: Mikko Mannonen
Kuva: Toni Jaconelli

Mestis