Kiekko-Vantaa | Mestis

Mestis-ennakko osa 3: TUTO ja JYP-Akatemia

08.09.2014

Mestis-ennakon kolmas osa.

TUTO Hockey - Joko nyt?

Faktat:

Perustettu: 1929 (1988 TuTo Hockey)
Jäähalli: Marli Areena (3 000)
Saavutukset Mestiksessä: Yksi mestaruus, yksi hopea ja neljä pronssia.
Viime kaudella: Voitti runkosarjan. Pudotuspeleissä pronssia.

TuTo on ollut kahtena edellisenä kautena todella lähellä Mestis-mestaruutta, mutta runkosarjan hyvät otteet eivät ole riittäneet pudotuspeleissä. TuTon viimeisestä Mestis-mestaruudesta on kulunut kuusi vuotta, olisiko ensi keväänä turkulaisten vuoro juhlia?

TuTo voitti viime kaudella runkosarjan vakuuttavien esityksiensä ansiosta. Pudotuspeleissä joukkue kaatoi Kiekko-Vantaan, mutta hävisi lopulta tiukan välieräsarjan Jukureille. Kauden päätteeksi turkulaiset pokkasivat pronssimitalit kaulaan jo toisena keväänä peräkkäin.

Tulevalla kaudella TuTo taistelee jälleen kerran Mestis-mestaruudesta kynsin ja hampain. Päävalmentajana jatkaa, turkulaiset mestariksi kuusi vuotta sitten luotsannut Ismo Lehkonen. TuTo luottaa Lehkosen komennossa taitavaan ja työteliääseen pelitapaan. Lisäksi Kupittaan hallin pukukopissa vallitsee päivittäin oikeanlaiset ja terveet arvot, jotka kantavat menestykseen kaukalossa ja sen ulkopuolella.

TuTo menetti kesän aikana osan avainpelaajistaan, sillä taiturimainen pistelinko Antti Virtanen, viime kauden sensaatiohyökkääjä Anrei Hakulinen, kokenut Ville-Vesa Vainiola, Bluesiin palannut tehohyökkääjä Aleksi Rutanen, ykköstorjuja Tommi Virtanen sekä luottopuolustajat Nico Manelius, Ryan Ruikka ja Mikko Lehtonen jättivät joukkueen.

TuTo on ensi kaudella selvästi nuorempi ja sitä kautta myös varmasti nälkäisempi ryhmä. Turkulaiset saivat myös kesän aikana kovan luokan hankintoja, kun entinen maajoukkuehyökkääjä Timo Pärssinen palasi kasvattajaseuraansa 17 vuoden tauon jälkeen. Maalivahtiosastolla peliajasta taistelevat, viime kaudella vakuuttanut Kimmo Meriläinen ja Bluesista lainasopimuksella saapunut  kesän NHL-varaus Kaapo Kähkönen.

TuTo saa jalkeille todella isokokoisen puolustuksen, josta ei myöskään puutu käsiä. Turkulaiset hankkivat muun muassa Sportista Kristian Tuohilammen, SaPKo-kapteeni Anssi Virkin ja Lukossa kaksi edellistä kautta kiekkoilleen Roni Viirlaksen. TuTon pakiston mielenkiintoisin nimi on kuitenkin HPK:n junioreissa tehokkaasti esiintynyt 21-vuotias Miika Franssila.

TuTon hyökkäysmateriaali ei ole ihan yhtä kova kuin viime kaudella, mutta tulivoimaa löytyy silti. Ykkössentterin viitan ottaa kokenut Tuukka Pulliainen, jonka ympärille on hyvä lähteä rakentamaan tuhoisaa jälkeä tekevää hyökkäystrioa. TuTo hankki myös Jukureissa kahdella edellisellä kaudella 14 maalia takoneen Mikko Laineen, josta on varmasti paljon hyötyä turkulaisille. Lisäksi TuTolta löytyy mielenkiintoisia nuoria pelaajia, jotka haluavat urallaan nälkäisesti ylöspäin. Hyvänä esimerkkinä tehokkaasti junioreissa esiintynyt, viime kaudella 5 liigaottelua TPS:ssä pelannut 21-vuotias Hannu Kuru.

Arvio: Kuinka paljon suuri vaihtuvuus vaikuttaa? Materiaaliltaan selvä kärkijoukkue KooKoon ja Jukurien kanssa. Runkosarjan sijat 1-4.

Seuraa heitä: Kaapo Kähkönen (maalivahti), Miika Franssila (puolustaja), Aki Keinänen (laitahyökkääjä), Timo Pärssinen (laitahyökkääjä), Mikko Laine (laitahyökkääjä).

Anrei Hakulinen (oik.) siirtyi TUTO:sta Lahteen Pelicansin riveihin. Kuva: Akikuvaa.com

  JYP-Akatemia - liiga-avut pelastavat?

Faktat:

Perustettu: 2011 (Ennen nimellä Diskos, D-Kiekko ja D-Team)
Jäähalli: Synergia Areena (4 618)
Saavutukset Mestiksessä: Kolme kautta. Ei pudotuspelipaikkoja.
Viime kaudella: Runkosarjan yhdeksäs.

JYP Akatemia lähtee neljänteen kauteensa nykyisellä nimellään. Jyväskyläläiset eivät ole päässeet kokemaan vielä pudotuspelien huumaa. Tuleva kausi voi kuitenkin tuoda eteen aivan uusia haasteita.

Akatemia toimii vahvana ponnahduslautana JYPin liigajoukkueeseen tulevallakin kaudella. Viime kauden aikana jyväskyläläisten sisäinen pelaajaliikenne liikutti 19 pelaajaa Liigan ja Mestiksen välillä.

14 kautensa JYPin kakkosjoukkueen valmentajana aloittava Jukka Ahvenjärvi osaa kehittää nuoria pelaajia. Tulevalla kaudellakin hurrikaanipaidoilla on kasassa sarjan selvästi nuorin joukkue.

Jyväskyläläisten maalivahtiosasto on nuori. Ykköstorjujan viitan ottaa haltuunsa vasta 20-vuotias Juhana Aho. Kiriapua tarjoavat 17-vuotias tulevaisuuden lupaus Veini Vehviläinen ja tarvittaessa liigajoukkueen kakkosvahti Sami Rajaniemi ja Dennis Saikkonen.

Akatemian puolustusosasto on Mestis-tasolle varsin nimetön, mutta laatua tuovat kauden aikana vierailevat lukuisat liigapelaajat, kuten Valtteri Hietanen, Sami Niku, Valtteri Kemiläinen, Henri Auvinen ja Aleksi Salonen.

Jyväskyläläisten hyökkäyksestä löytyy luisteluvoimaa ja taitoa. Joukkueen viime kauden ykköspistemies Riku Pitkänen siirtyi Jukureihin. Useat nuoret pelaajat pyrkivät antamaan näyttöjä ja nousemaan mukaan liigarinkiin.

JYP Akatemian pistevastuuta kantavat tulevalla kaudella, kapteeni Valtteri Hotakainen, Joonas Sammalmaa ja Samu Markkula. Lisäksi hurrikaanipaidat saavat liigaringistä kovan tason vahvistuksia. Todennäköisesti apuja liigajoukkueesta tuovat ainakin nuori talentti Julius Nättinen, Joose Antonen, Henri Kanninen ja taitava pelinrakentaja Topi Nättinen.

Arvio: Runkosarjan sija 6-10. Joukkueen päätehtävänä on jälleen tuottaa pelaajia Liigaan. Todennäköiset liigalainat vahvistavat JYP-Akatemiaa varmasti. Nuoret ja nälkäiset pelaajat haluavat eteenpäin. Pelkkä nuoruudeninto ei kuitenkaan riitä, jos haluaa menestyä Mestiksessä.

Seuraa heitä: Joonas Sammalmaa (laitahyökkääjä), Henri Kanninen (keskushyökkääjä), Valtteri Hotakainen (keskushyökkääjä), Samu Markkula (laitahyökkääjä) ja Liiga-avut.

Teksti: Mikko Mannonen
Kuvat: Aki Joensuu / Akikuvaa.com

Mestis