Kiekko-Vantaa | Mestis

5.12. Hokki - Kiekko-Vantaa: Ennakko

04.12.2014

Otteluennakko:
Kiekko-Vantaan kausi jatkuu viikonloppuna maakuntakiertueella. Perjantaina lohipaidat pyshtyvät Kajaanissa, jossa vastaan asettuu kovakuntoinen Hokki.

-Ensimmäiset kymmenen minuuttia pitää selvittää nöyrällä ja tarkalla pelaamisella. Bussijalkoja ei saa myös olla kenelläkään, kun peli alkaa. Meidän pitää keskittyä siihen omaan peliin ja sitä kautta tulosta tulee varmasti, Kiekko-Vantaan päävalmentaja Jami Kauppi kertoi.

Kiekko-Vantaa aloitti viikon voitokkaasti, kun keskiviikkona LeKi kaatui kotiluolassa puolustaja Iiro Mäntylän uran ensimmäisellä Mestis-maalilla jalkapallolukemin 1-0. Nyt nuorella lohiryhmällä on edessään kauden toinen maakuntakiertue. Viimeksi Kiekko-Vantaa toi Kajaanista ja Savonlinnasta tuliaisiksi kaksi pistettä. Lohiparvi on pelannut tällä kaudella varsin mukavasti vieraskaukaloissa, sillä 11. vierasottelusta vantaalaiset ovat voittaneet viisi.

Sarjataulukossa kuudentena olevan Kiekko-Vantaan hyökkäyspelaaminen oli alkukaudesta varsin tehokasta, mutta viime aikoina joukkue on tuskaillut viimeistelyn kanssa. Kolmessa edellisessä ottelussa lohipaidat ovat onnistuneet tekemään ainoastaan kaksi maalia. Tulivoimaa kuitenkin löytyy hyökkäyksestä riittävästi, sillä kultakypärä Tomi Tuomisto ja mailataituri Iikka Kangasniemi ovat ehdottomasti sarjan parhaita pelaajia omalla pelipaikallaan. Alkukaudesta Kiekko-Vantaan akilleen kantapäänä toimi heikko puolustuspelaaminen, mutta siihen on tullut huomattavaa kehitystä kauden edetessä.

Lohipaitojen tehokkain puolustaja Juha Tarkkanen on pelannut vantaalaisten takalinjoilla vahvaa kautta. 21-vuotias kiekollinen puolustaja on nakuttanut 21 ottelussa tehot 5+9 ja plusmiinustilastokin näyttää mukavasti lukemaa +4. Tarkkanen on päässyt hyvien esityksien myötä näyttämään kykyjään Liigassa HIFK:n riveissä, mutta lopullinen läpimurto ja pelipaikan vakiinuttaminen "ylhäältä" ei ole onnistunut. Potentiaalia nuorella puolustajalla on runsaasti.

-Ihan hyvin on tullut pisteitä, mutta on niitä paikkojakin ollut. Kaikki maalini ovat tulleet oikeastaan maskipelaajien ansiosta. Paljon on myös tullut vastuuta ja se on hyvä juttu. Tavoitteena on kehittyä kokonaisvaltaisemmaksi pelaajaksi mahdollisimman nopeasti ja parantaa puolustuspelaamista. Tavoite on päästä näyttämään Liigassa ja sitä kautta lyödä itseni läpi siellä, kahden ottelun mittaisessa pisteputkessa oleva Juha Tarkkanen kertoi.

Kajaanin Hokki on noussut vaikean alkukauden jälkeen sarjataulukossa jo kolmanneksi. Joukkueen päävalmentaja Jari Laukkanen on saanut ryhmänsä lentoon, sillä Hokki on voittanut viimeisestä kymmenestä ottelustaan seitsemän. Liigassa kovaa jälkeä tehneellä sentterillä Jari Viuhkolalla vahvistunut Hokki lähtee perjantain kamppailuun kolmen ottelun mittaisessa voittoputkessa. Linnapaidat aloittivat viikon 4-2-voitolla SaPKosta.

Hokki on tällä hetkellä materiaaliltaan erittäin laadukas. Hokin tulikuuma ykkösketju on tällä hetkellä sarjan kovin hyökkäystrio Mestiksen tulokkaiden pistepörssiä johtavan Antti Kalapudaksen johdolla. Nyt linnapaidat saavat varmasti kasattua toisen yhtä kovan ketjun kokeneen Jari Viuhkolan ympärille. Lisäksi kajaanilaiset löysivät tolppien väliin todellisen timantin, sillä viime kaudella Jokereissakin muutaman ottelun pelannut Timo Niemi on torjunut erinomaisesti.

-Hokki on mennyt alkukaudesta todella paljon eteenpäin. Heillä on Jesse Puljujärven kaltaisia nuoria ja todella lahjakkaita laina-apuja mukana, Kauppi kehui.

Kiekko-Vantaa ja Hokki ovat kohdanneet tällä kaudella toisensa kaksi kertaa. 3. lokakuuta Hokki oli parempi kotiluolassaan voittomaalilaukauskilpailun jälkeen. 17. lokakuuta Hokki haki puolestaan täyden pistepotin Trio Areenalta Antti Kalapudaksen johdolla tylysti 6-1. Lohipaidat joutuvat perjantaina pahaan paikkaan, sillä vantaalaiset ovat viimeksi juhlineet voittoa Kajaanissa noin kolme vuotta sitten.

-Viimeksi kotona heitä vastaan meillä ei ollut mitään jakoa. He ovat yhtenäinen joukkue ja meidän pitää vastata siihen nöyrällä omalla tekemisellä. Me emme voi antaa heille yhtään ylimääräistä maalipaikkaa, suurta roolia vantaalaisten ylivoimapelissä näyttelevä "Mestiksen oma Erik Karlsson" Juha Tarkkanen kommentoi.

Kiekko-Vantaa lähtee maakuntakiertueelle lähes samalla kokoonpanolla, jolla se pelasi keskiviikkona LeKiä vastaan. Lohipaitojen maalilla aloittaa loistavia otteita vantaalaisten maalilla tällä kaudella esittänyt Jani Kautto. Laitahyökkääjä Moses Mustonen palasi pitkän loukkaantumisen jälkeen kokoonpanoon keskiviikkona. Mahdolliset laina-avut Bluesin ja HIFK:n suunalta selviävät pelipäivänä.

Loukkaantumisten vuoksi sivussa ovat pitkäaikaispotilaat Samuli Valvisto ja Jesse Juntheikki. Loukkantumisestaan pelikuntoon toipuneen Oskari Hämäläisen, luottopuolustaja Jere Sneckin ja kuumeen vuoksi LeKi-ottelusta poisjääneen kapteeni Tomi Tuomiston pelaaminen on sen sijaan toistaiseksi epävarmaa.

Tulikuuma perjantai-illan spektaakkeli alkaa Kajaanin jäähallissa kello 18.30. Kiekkohuumaan voit virittäytyä Elisa Viihteen Mestis TV:n kautta.

Kiinnitä katseesi

1) Murtuuko Kiekko-Vantaan kirous?

Kiekko-Vantaa on onnistunut voittamaan viimeksi Kajaanissa kolme vuotta sitten. Olisiko nyt jonkin sortin kirouksen murtamisen aika? Lohipaidat olivat viimeksi erittäin lähellä voittoa Hokista vieraskentällä. Kajaanilaiset ovat tunnetusti vahva kotijoukkue, mutta vantaalaiset ovat esiintyneet melko hyvin kuluvan kauden aikana vieraskaukaloissa.

Hyvän maalivahtipelaamisen, tiiviin puolustuspelaamisen ja tehokkaan viimeistelyn avulla Hokki on mahdollista kaataa.

2) Nuoret lupaukset

Perjantai-illan kamppailussa valokeilassa ovat nuoret tulevaisuuden lupaukset. Kiekko-Vantaan liukasliikkeinen mailataituri Iikka Kangasniemi on säväyttänyt otteillaan illasta toiseen. 19-vuotias Kiekko-Vantaan oma kasvatti on nakuttanut tällä kaudella 27 ottelussa tehot 3+18 ja on näillä pisteillä tulokkaiden pistepörssin kolmonen. Kangasniemi järjestää juonikkailla henkilökohtaisilla suorituksillaan maalipaikkoja niin itselleen kuin ketjukavereilleen.

Hokilta seurantaan kannattaa ehdottomasti laittaa vasta 16-vuotias superlupaus Jesse Puljujärvi. Kärppien timantti on pelannut jo vahvoja kamppailuja Liigassa sekä Mestiksessä. Puljujärvi omaa poikkeuksellisen hyvän laukauksen ja pelisilmän. 16-vuotias superlupaus on oman ikäluokkansa lupaavimpia pelaajia koko maailmassa.

Niklas Näppi voitti viime kaudella A-nuorten SM-liigan maalipörssin. Lukon kasvatti on loistava maalintekijä ja osoittanut olevansa kovanluokan hyökkääjä Mestis-tasolla. Näppi tulee pelaamaan ehdottomasti Liigassa varsin pian.

Hokin kultakypärä ja ykkösketjun sentteri Antti Kalapudas säväytti viime kaudella Kärppien A-nuorissa ja alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Taitava sentteri järjestää paikkoja juonikkailla sytöillään ketjukavereilleen, mutta pystyy myös ratkaisemaan itse. Kalapudas on todennäköisesti mukana alle 20-vuotiaiden MM-joukkueessa vuodenvaihteessa Kanadassa Torontossa ja Montrealissa.

3) Jari Viuhkola? Tomi Tuomisto?...

Entisen maajoukuehyökkääjän ja Liigassa tehokasta jälkeä takoneen pelintekijän Jari Viuhkolan piti pelata jo keskiviikkona, mutta oli sairastumisen vuoksi sivussa. Olisiko maestro kokoonpanossa sitten juuri perjantaina Kiekko-Vantaata vastaan? Olisi hienoa nähdä Jari Viuhkola kehissä perjantaina.

Kiekko-Vantaa tarvitsee äkkiä sentteriosastolleen vahvistusta ja ykkössentteriään Tomi Tuomistoa. Kiekko-Vantaan parhaan pistemiehen puuttuminen kokoonpanosta näkyi joukkueen otteissa keskiviikkona. Tuomisto on äärimmäisen tärkeä palanen lohipaitojen joukkuetta.

Kiekko-Vantaan pistepörssi, TOP 3

1) Tomi Tuomisto 9+17=26

2) Iikka Kangasniemi 3+18=21

3) Juha Tarkkanen 5+9=14

Hokin pistepörssi, TOP 3

1) Antti Kalapudas 11+16=27

2) Tomas Mikus 15+11=26

3) Niklas Näppi 8+12=20

Kokoonpano: (Lisätty otteluennakkoon 5.12. klo 10:15)

26 Toni Leinonen - 81 Micke Åsten - 46 Henri Tamminen
29 Aleksi Rutanen - 23 Janne Juutinen - 4 Iikka Kangasniemi
44 Aleksi Järvinen - 14 Julius Rantaeskola - 11 Janne Väyrynen
22 Perttu Lesch - 16 Santtu Sulander - 18 Jere Laine

25 Juha Tarkkanen - 57 Iiro Mäntylä
15 Jani Honkanen - 5 Robin Saari
24 Oskari Hämäläinen - 52 Moses Mustonen

3 Jani Kautto
32 Joona Partanen

Micke Åsten, Oskari Hämäläinen ja Toni Leinonen tekevät paluun Kiekko-Vantaan kokoonpanoon.

Loukkantumisen/sairastumisen vuoksi sivussa: Tomi Tuomisto, Joel Lehtinen, Sami Mikkonen, Jere Sneck, Samuli Valvisto ja Jesse Juntheikki.

Mestis