Kiekko-Vantaa | Mestis

3.12. Kiekko-Vantaa - LeKi: Ennakko

02.12.2014

Otteluennakko:
Kiekko-Vantaa aloittaa jo neljännen kolmen ottelun viikkonsa putkeen. Keskiviikkona lohipaitojen vieraaksi Trio Areenalle saapuu nuori ja nälkäinen LeKi.

Kiekko-Vantaa urakoi viime viikolla kolme ottelua, joista saldona oli ainoastaan kolme pistettä. Keskiviikkona lohiparvi haki täyden pistepotin KeuPa HT:n vieraana maalein 5-3. Perjantaina sarjakärki KooKoo murskasi kotijäällään Kiekko-Vantaan tylysti maalein 5-0. Lauantaina lohipaidat taistelivat kotiluolassaan hyvin, mutta TUTO vei lopulta voiton niukasti 2-1

Sarjataulukossa seitsemäntenä oleva Kiekko-Vantaa on tällä hetkellä Mestiksen huonoin kotijoukkue. Lohipaidat ovat pystyneet voittamaan 15 kotiottelusta ainoastaan kuusi. Kiekko-Vantaan akilleen kantapää on ollut puolustuspelaaminen, mutta siihen on saatu kehitystä kauden aikana.

Nuoren lohiryhmän hyökkäyspelaaminen on ollut tällä kaudella varsin näyttävää ja tuhoisaa sekä tasakentällisin että ylivoimalla kultakypärä Tomi Tuomiston ja huipputaitavan Iikka Kangasniemen johdolla, mutta viime viikolla joukkuetta kuitenkin vaivasi tehottomuus maalipaikoissa.

-Viime aikoina olemme kärsineet tehottomuudesta. Maalipaikkoja olemme kyllä pystyneet luomaan riittävästi. Sitä viimeistelyä pitää parantaa,  Kiekko-Vantaan paras pistemies Tomi Tuomisto kertoi.

Kiekko-Vantaan päävalmentaja Jami Kauppi ei ole huolissaan joukkueensa tehottomuudesta. Kokenut valmentajavelho tietää miten tulosta alkaa taas tulla maalien muodossa.

-Hyvällä puolustuspelaamisen kautta maalipaikkoja tulee hyökkäyspäähän. Laukausten laatua pitää myös tietenkin parantaa ja jokaisen pitää pyrkiä olemaan tehokkaampi maalipaikoissa, Kauppi kommentoi.

Lempäälän Kisa on sarjataulukossa kuudentena ja vain pisteen lohiparvea edellä, joten keskiviikkona pelataan niin sanottu kuuden pisteen ottelu. LeKi voitti viime viikolla ensin vieraskaukalossa sarjajumbo Peliitat maalein 5-2. Lauantaina LeKin 110-vuotis juhlaottelussa joukkue koki kotiluolassaan kirvelevän jatkoaikatappion kovavireiselle Kajaanin Hokille maalein 4-3.

Onnistuneen projektinsa KooKoon peräsimessä viime kaudella mestaruuten päättänyt Juha Juujärvi on saanut kuorittua LeKistä jälleen varteenotettavan pudotuspelijoukkueen. Lähes Kiekko-Vantaan kaltaisesta pelaajakarusellista huolimatta LeKi on pystynyt melko tasaiseen suorittamiseen ja kaatanut kotijoukkueen tapaan sarjan kärkinippuja.

Viime aikoina mäyräpaitojen ykkösketju Toni Kallela-Henri Tuominen-Miikka Männikkö on kantanut joukkuetta pisteiden valossa. Nyt LeKi joutuu kuitenkin löytämään uuden ykkössentterin Mestiksen pistepörssissä kolmantena olevan Miikka Männikön rinnalle, sillä peräti viiden ottelun mittaisessa maaliputkessa oleva Henri Tuominen palasi mestarisuosikki KooKoon sotisopaan. Joukkueesta löytyy kuitenkin laajuutta tehojen osalta riittävästi esimerkiksi Tapparan sopimuspelaaja Ville-Vesa Vainiolan ja Sami Holapan muodossa.

Kiekko-Vantaa ja LeKi ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti. 17.syyskuuta lohipaidat murskasivat LeKin Trio Areenalla Espoo Blusiin siirtyneen Artem Iossafovin (2+2) ja Tomi Tuomiston johdolla (0+4). 11.lokakuuta Kiekko-Vantaa oli parempi voittomaalilaukauskilpailun jälkeen maalein 3-2 Joel Lehtisen ratkaisuosumalla.

Kiekko-Vantaan paras pistemies Tomi Tuomisto tietää LeKin vahvuudet ja miten mäyräpaidat kaatuvat myös keskiviikkona. Molemmat joukkueet ovat voittaneet viidestä edellisestä ottelustaan kaksi.

-LeKi on hyvä ja laadukas ryhmä, joten kova kamppailu tulee varmasti. Meidän pitää luottaa omaan peliin ja olla tehokkaampia, kauden ensimmäisessä keskinäisessä LeKi-ottelussa peräti neljä syöttöpistettä nakuttanut Tuomisto sanoi.

24-vuotias Tuomisto pelaa uransa parasta kautta ja on tehnyt kuluvan sesongin aikana läpimurtonsa Mestiksen sentterieliittiin. Jokerien junioreissa C - ja B-nuorten SM-kultaa voittanut keskushyökkääjä on Mestiksen pistepörssissä seitsemäntenä tehoilla 9+17=26. Nurmijärven Kurran kasvatti on johtanut lohipaitojen ykköskentällistä laadukkaasti läpi kauden, vaikka laiturit vierellä ovatkin vaihtunueet tiuhaan tahtiin.

-Oma kausi on ollut toistaiseksi erittäin hyvä. Olen saanut pelata paljon, ja hyvien pelaajien kanssa. Sitä kautta niitä onnistumisiakin on sitten tullut, lohiparven kapteeni Tuomisto kertoi.

Kiekko-Vantaalta ovat sivussa loukkaantumisten takia varmuudella puolustaja Oskari Hämäläinen sekä hyökkääjä Samuli Valvisto ja pitkäaikaispotilas Jesse Juntheikki. Sen sijaan pienestä vammoista kärsineiden hyökkääjien Julius Rantaeskolan ja Janne Juutisen pelaaminen keskiviikkona on vielä epävarmaa. Loukkaantuneista pelaajista laitahyökkääjä Moses Mustonen on lähimpänä paluuta kokoonpanoon ja myös alkukauden tehosentteri Samuli Valvisto sekä luottopuolustaja Oskari Hämäläinen ovat aloittaneet jääharjoittelun.

Lohipaitojen ketjukoostumukset ja aloittava maalivahti julkaistaan pelipäivänä. Todennäköisesti Sveitsissä kiekko-oppinsa saanut jokerilegenda Ari Sulanderin poika Santtu Sulander tekee kotidebyyttinsä keskiviikkona.

Tulikuuma taistelu arvokkaista sarjapisteistä alkaa Tikkurilan Trio Areenalla kello 18.30. Kiekkohuumaan pääset mukaan myös Elisa Viihteen Mestis TV:n välityksellä, asiantuntevan selostuksen kera: https://online.elisaviihde.fi/mestis

Kiinnitä katseesi

1) Maalipaikkojen hyödyntäminen

Kiekko-Vantaalla on viime otteluissa ollut ongelmia maalipaikkojen hyödyntämisessä ja joukkue onnistui tekemään kahdessa viikonlopun ottelussa ainoastaan yhden maalin. Mistään ongelmasta on kuitenkaan turha puhua, sillä viikonloppuna vastassa olivat sarjakärki KooKoo ja TUTO. Lohipaidat ovat luoneet maalipaikkoja hyvällä tahdilla ja niitä tulee varmasti myös keskiviikkona, mutta tehokkuutta kaivataan nyt. Laukausten laatuun on keskityttävä ja ylivoimapelissä ripaus suoraviivaisuutta on valttia.

Samaa pointtia voi tarkastella myös vierasjoukkueen näkökulmasta. LeKi on tehnyt kolmanneksi vähiten maaleja sarjassa, mutta viime aikoina osumia on tullut hyvällä tahdilla. LeKi tarvitsee nyt kuitenkin lisää ratkaisijoita, sillä joukkueen paras maalintekijä Henri Tuominen siirtyi KooKoon riveihin. Kuka nyt laittaa Männikön syötöistä verkot töttörölle? Siinä on hyvä kysymys.

2) Aaro Peltosen ja Alexander Ruutun mahdollinen paluu Trio Areenalle?

Viime kaudella Kiekko-Vantaan tolppien välissä upean kauden pelannut fanien suosikki Aaro Peltonen siirtyi kesällä Tapparan leiriin jakamaan torjuntavastuuta Juha Metsolan kanssa. Peltonen on kuitenkin joutunut kakkosvahdin rooliin ja kausi on mennyt pääosin luukkuvahtina tai LeKin tolppien välissä. Peltonen päästi syyskuussa Kiekko-Vantaata vastaan peräti kuusi maalia taakseen. Mikäli Peltonen saa vastuuta myös keskiviikkona mäyräpaitojen tolppien välissä, tuo se lisämaustetta ottelulle. Millainen mahtaisi olla Peltosen torjuntavire keskiviikkona kotikaupungissaan?

Alexander Ruuttu tuli tutuksi Kiekko-Vantaa kannattajille kausina 2011-12 ja 2012-13. Arizon Coyotesin toisen kierroksen NHL-varaus on todella lahjakas hyökkääjä, mutta se lopullinen läpimurto Liigassa odottaa vielä itseään. Tällä kaudella Ruuttu on pelannut Ilveksessä 13 ottelua vaatimattomilla tehoilla ja joutunut hakemaan vauhtia Mestiksestä, jossa onnistumisia ei ole ainakaan vielä tullut. Olisi todella mielenkiintoista nähdä Alexander Ruuttu Trio Areenalla keskiviikkona, mutta tällä kertaa vastustajan riveissä.

3) Nuoret tulevaisuuden nimet

Kiekko-Vantaan 19-vuotias tulevaisuuden lupaus Iikka Kangasniemi on säväyttänyt heti ensimmäisellä Mestis-kaudellaan. Taskuraketti on ollut ottelusta toiseen lohipaitojen näkyvin hahmo juonikkailla ratkaisuillaan ja hyvällä liikkeellään. Mailataituri Kangasniemi on Mestiksen tuolokkaiden pistepörssin kolmonen tällä hetkellä ja pisteitä on lupa odottaa lisää. Viime kaudella Kiekko-Vantaan oma kasvatti nakutti Bluesin A-junioreissa upeat tehot ollen Nuorten SM-liigan pistepörssin kolmonen ja huippukauden kruunasi Suomen mestaruus.

Iikka Kangasniemen suorituksia kannattaa tulla ihailemaan ja nauttimaan paikan päälle Trio Areenalle, vielä kun se on mahdollista. Tämä syöttövelho nimittäin pelaa jatkossa isommissa valoissa.

LeKin vakiokokoonpanossa tällä kaudella ollut  tehohyökkääjä Jesse Huhtala voitti viime kaudella A-nuorten pistepörssin Rauman Lukon riveissä. Porin Ässien kasvatti on pelannut ensimmäisellä Mestis-kaudellaan varsin väkevästi ja nakuttanut 22 ottelussa tehot 5+3.

Mielenkiintoinen nimi seurattavaksi on Tapparan superlahjakkuus, vasta 16-vuotias maalitykki Patrik Laine, joka on pelannut kuluvalla kaudella niin Liigassakin kuin Mestiksessä. Mikäli Laine pelaa LeKin riveissä keskiviikkona, kannattaa pistää nimi mieleen ja Tampereen Ovechkin seurantaan.

Lisäksi suosittelen seuraamaan Kiekko-Vantaan 20-vuotiasta puolustajaa Jere Sneckiä. Jokerikasvatti on uurastanut isoja minuutteja illasta toiseen ja on ehdottomasti lohipaitojen puolustuksen liideri. LeKin takalinjoilla 19-vuotias Jimi Kuronen on mielenkiintoinen nuori puolustaja.

Kiekko-Vantaan pistepörssi, TOP 3

1) Tomi Tuomisto 9+17=26

2) Iikka Kangasniemi 3+18=21

3) Juha Tarkkanen 5+8=13

LeKin pistepörssi, TOP 3

1) Miikka Männikkö 8+20=28

2) Toni Kallela 7+6=13

3) Sami Holappa 6+6=12

Kokoonpano: (lisätty otteluennakkoon 3.12. klo 13:00)

21 Joel Lehtinen - 16 Santtu Sulander - 46 Henri Tamminen
29 Aleksi Rutanen - 17 Valtteri Virkkunen - 4 Iikka Kangasniemi
44 Aleksi Järvinen - 14 Julius Rantaeskola - 11 Janne Väyrynen
22 Perttu Lesch - 23 Janne Juutinen - 18 Jere Laine
52 Moses Mustonen

9 Jere Sneck - 19 Sami Mikkonen
25 Juha Tarkkanen - 57 Iiro Mäntylä
15 Jani Honkanen - 5 Robin Saari

30 Jani Nieminen (AM)
3 Jani Kautto

Huom. Tomi Tuomisto sivussa kokoonpanosta sairastumisen vuoksi.

Mestis