Noora Räty - Historiaa tekemässä

21.10.2014

- Huikea torjunta Noora Rädyltä, hehkuttaa Ylen selostaja Kaj Kunnas Sotshin olympialaisten alkusarjan Kanada-ottelussa.

Tätä hehkutusta on saatu kuunnella monta kertaa naisten maajoukkueiden pelejä katsellessa. Maailman parhaana naismaalivahtina pidetty Noora Räty torjuin naisten maajoukkueessa viidet MM-kisat ja kolmet olympialaiset, joista saaliina oli yksi olympiapronssia ja kolme MM-pronssia. EPS-kasvatti valittiin kolme kertaa MM-kisojen parhaaksi maalivahdiksi.

Naisten maajoukkueen pettymykseen päättyneiden Sotshin olympialaisten jälkeen jättänyt Räty kohautti jääkiekkomaailmaa tekemällä viime keväänä sopimuksen Mestis-seura Kiekko-Vantaan kanssa. Rämäpäinen veräjänvartija on päässyt hyvin mukaan miesten peleihin ja hänet on otettu lämpimästi vastaan lohipaitojen leirissä.

- Ihan kivaa on ollut tähän mennessä. Päivä päivältä paremmin on päässyt mukaan joukkueeseen ja miesten peleihin, Noora Räty kertoi.

Omat haasteensa joukkueeseen sisään pääsemiseksi on kuitenkin tuonut oma pukuhuone.

- Tosi hyvin minut on otettu mukaan. Onhan tässä omat haasteensa, kun on oma pukuhuone, jossa vaihdan varusteet. Sen takia ei hirveästi ehdi läppää heittää ja välillä täytyy vitsailla sitten itsensä kanssa, Räty sanoi.

Moni jääkiekkoa aktiivisesti seuraava ei varmaan vieläkään usko Rädyn pärjäävän miesten tasolla. Maailman parhaan naismaalivahdin seuraava haaste onkin osoittaa kaikille epäilijöille pystyvänsä torjumaan miesten peleissä.

- Suurimmat erot miesten ja naisten peleissä on tietenkin maalivahdin näkökulmasta pelinopeudessa ja laukausten laadussa. Miehillä laukaus lähtee vartalon edestä todella nopeasti ja sitä ei hirveästi ehdi lukemaan. Naisten puolella taas pelaajat latailevat ja asettelevat enemmän, jonka takia laukauksia on helpompi lukea, Räty valotti.

Urallaan naisten SM-sarjassa kolme Suomen mestaruutta voittanut 25-vuotias maalivahti on osoittanut jo syksyn harjoitusotteluissa ja Suomi-sarjajoukkue BeWe TuusKin tolppien välissä pystyvänsä torjumaan miesten tasolla. Mutta millainen maalivahti sitten on viime kaudella muun muassa Venäjällä ammatikseen pikkumustaa pysäyttänyt Noora Räty?

- Olen todella kovapäinen ja minulla on hyvä itseluottamus. Lisäksi olen melko rämäpäinen ja vaadin itseltäni paljon, Räty kuvaili.

Aikaisemmin vain Kanadan maajoukkueen monivuotinen kapteeni Hayley Wickenheiser on pelannut naisena miesten tasolla Suomessa. Keskushyökkääjänä pelannut kanadalainen kiekkoili Kirkkonummen Salamoissa Mestiksessä kaudella 2003-04.

Minnesotassa yliopistokiekkoakin urallaan pelannut Räty janoaa varmasti Mestis-debyytiään, mutta ei ota siitä suuria paineita.

-Kyllä se sieltä tulee ennemmin tai myöhemmin. En ota mitään stressiä siitä. Aina olen valmiina hyppäämään kehiin kun kutsu käy, Räty kertoi.

Teksti: Mikko Mannonen

Noora Räty debytoi lohipaitojen maalilssa keskiviikkona 22.10. Kiekko-Vantaa - SaPKo ottelussa.
Peli alkaa klo 18:30 Trio Areenalla (Läntinen Valkoisenlähteentie 52-54, 01300 Vantaa).

Jos et pääse Trio Areenalle niin ottelun näet myös Elisa Viihteen Mestis-TV:stä: https://online.elisaviihde.fi/mestis


Kuvat: Akikuvaa.com