Mestis-ennakko osa 2: Kiekko-Vantaa ja Peliitat

08.09.2015

Kiekko-Vantaa – uudet tuulet puhaltaa

Kiekko-Vantaa lähtee kauteen uudistuneella ja raikkaammalla ilmeellä kuin vuosiin. Joukkue on myös hyvin pitkälti kasattu pääkaupunkiseutulaislähtöisien pelaajien varaan, joten tällä kaudella myös yleisön pitäisi löytää paremmin lehtereille ja samaistua helpommin pelaajiin.

Päävalmentaja Simo Mälkiä on palauttanut tekemisen meiningin Vantaalle. Lohipaidoilla on kasassa varsin mielenkiintoinen valmennusryhmä, sillä Mälkiällä, apuvalmentaja Jani Honkasella ja maalivahtivalmentaja Vesa Toskalalla on vyöllään yhteensä 727 liigaottelua pelaajana. Heillä kaikilla on paljon annettavaa Kiekko-Vantaan nuorille ja lahjakkaille pelaajille.

Viime kaudella sarjajumboksi jääneen joukkueen runko on pysynyt hyvin kasassa. Uudet hankinnat Toni Leinonen, Pekka Niemimaa, Nico Friman sekä Lasse Uusivirta tuovat kukin paljon lisää pelimerkkejä lohipaitojen kokoonpanoon. 

Jani Kautto on kiistatta yksi sarjan parhaista maalivahdeista. Lohipaitojen puolustus on nuori, liikkuva ja lahjakas. Nico Nurmikanta,  Valtteri Parikka, Lasse Uusivirta ja Jimi Kuronen ovat alakerran avainpelaajat. 

Kiekko-Vantaan hyökkäys on rakennettu hyvin. Joukkueesta löytyy riittävästi maalintekovoimaa, pelintekotaitoa ja fyysisyyttä. Joukkueen ykköstykki on Aleksi Järvinen ja loistavan kauden A-nuorten SM-sarjassa pelannut Nico Friman voi hyvinkin olla kauden komeetta. 

Viisi edellistä kautta SaPKossa pelannut Pekka Niemimaa tuo joukkueeseen kokemusta ja kahden suunnan osaamista. Vikkeläkinttuisesta kapteenista Toni Leinosesta voi kuoriutua Mestis-tasolle kovakin pistelinko. Paluumuuttaja Tomi Tuomisto on terveenä ollessaan yksi Mestiksen parhaista keskushyökkääjistä.

Yhteenveto: Kiekko-Vantaan kokoonpanosta löytyy noin tusinan verran pelaajia, joilla on eväät tehdä ensi kaudella lopullinen läpimurto Mestiksessä. Pelaajakeskeisyyttä vaaliva Simo Mälkiä palauttaa lohipaidat kärkikahinoihin. Nopea peliatapa tuottaa vastustajille vaikeuksia. Vantaalla pelataan ensi kaudella pudotuspelejä pitkälle kevääseen, mikäli pelaajaralli pysyy hallinnassa.

Arvio: sijat 4-8

Seuraa heitä: Nico Nurmikanta, Aleksi Järvinen, Nico Friman, Teemu Mielonen, Pekka Niemimaa.

Peliitat – joko pudotuspeleihin?

Heinolan Peliitojen runko on pysynyt hyvin kasassa, vaikka esimerkiksi puolustuksen liideri Ville-Veikko Väkeväinen ja slovakkitaituri Michal Kristof vaihtoivatkin maisemaa. Myös tutkapari Joona Monto ja Anton Ollikainen jättivät Heinolan taakseen.

Peliitat nimellä pudotuspelikiekkoa Mestiksessä on nähty ainoastaan kerran, eikä lähtökohdat kauteen lupaa ihmeitä nytkään. Peliitat lähtee jälleen kauteen nuorella ja nälkäisellä ryhmällä. Pudotuspelipaikka olisi Lauri Merikiven suojateilta loistava suoritus.

Maalivahtiosasto on Heinolassa lähes ennallaan. Ykkösvahtina kiekkoja pysäyttää Antti Rautiola, joka on paljon vartijana heinolalaisten miehistössä. NHL-vahti Karri Rämön pikkuveli Lauri Rämö saa varmasti myös oman näyttöpaikkansa.

Peliittojen puolustus on kapea. Mestiksen parhaisiin kiekollisiin puolustajiin kuuluva Christian Silfver on joukkueen ykköstykki. Ilari Metsola, Ville-Veikko Eerola ja Roni Rukajärvi ovat myös luottopuolustajia. Nuoret Joona Hiltunen ja Perttu Hynönen aloittavat ensimmäisen Mestis-kautensa.

Peliittojen hyökkäyksestä ei juuri tähtiloistoa löydy, mutta potentiaalisia 15 maalin miehiä sitäkin enemmän. Kimi Koivisto, Roope Elimäki ja uudet hankinnat Arttu Heikkinen sekä paluumuuttaja Jesse Häkkinen pystyvät laittamaan limppua verkkoon. Joukkueen kokenut kapteeni Ville-Matti Koponen tuo pelintekotaitoa ja on jälleen kerran hyökkäyksen tärkein pilari. Oikealta laukova Aatu Viljanen voi hyvinkin tehdä läpimurtonsa.

Yhteenveto: Peliittojen materiaali ei häikäise tänäkään vuonna, mutta pudotuspelitaistelussa se on varmasti tiukasti mukana. Materiaali on kapeahko ja se saattaa tuottaa ongelmia. Apua voivat tuoda Pelicansista saapuvat lainapelaajat. 

Arvio: 8–12

Seuraa heitä: Antti Rautiola, Christian Silfver, Roope Elimäki, Kimi Koivisto, Arttu Heikkinen.

Teksti: Mikko Mannonen

Mestis-ennakko osa 2 videolla: