Mälkiä toi mukanaan tekemisen meiningin

26.06.2015

Vantaalla puhaltavat nyt raikkaammat tuulet – kiitos uuden päävalmentaja Simo Mälkiän.

 

Kiekko-Vantaan viime kausi oli varsin synkkä. Syksyllä lohipaitojen peli vielä kulki, mutta vaiherikkaan kauden aikana joukkue valahti lopulta sarjajumboksi. 

Vantaalla katseet käännettiin nopeasti raskaan kauden jälkeen tulevaisuuteen. Toukokuussa Kiekko-Vantaa pestasi kaksivuotisella sopimuksella päävalmentajakseen Bewe TuusKin Suomi-sarjan pudotuspeleihin luotsanneen Simo Mälkiän, 32.

-Tiesin taustat tarkkaan, ja sen mitä täällä on tapahtunut viimeisten vuosien aikana. Eikä siitäkään ole kovin kauan kuin itse täällä pelasin. Ei minun tarvinnut kauan miettiä tätä mahdollisuutta. Mestis-valmentaminen oli taustalla kytenyt jo jonkin aikaa, kaudella 2010-11 lohipaidassa yhdeksän ottelua pelannut Mälkiä kertoo.

Mälkiä on osoittanut sekä Bluesin organisaatiossa että Suomi-sarjassa olevansa erinomainen nuorten pelaajien kehittäjä. 

-Olen sellainen valmentaja kuin olen ihmisenäkin, avoin ja rehellinen. 

Tunnetun kiekkosuvun vesa on saanut myös oppia tasapuolisesti kaikilta hänen urallaan vaikuttaneilta valmentajilta – myös isältään Heikki Mälkiältä.

-Härskisti olen yrittänyt poimia hyviä asioita monilta valmentajailta. Paljon ollaan isän kanssa aikaa vietetty, mutta aika vähän kuitenkin perheen kesken ollaan jääkiekosta puhuttu, Mälkiä valottaa.

Lahjakas valmentaja haluaa palauttaa Vantaalla urheilullisuuden keskiöön.

-Itsellä on selkeä visio, jota lähdemme toteuttamaan. Haluamme toimintaan muutosta isolla kädellä. Mikä parasta olen huomannut, että muutkin ihmiset organisaatiossa haluavat muutoksen ja ovat valmiita sitoutumaan siihen, Mälkiä sanoo.

Liigassa SaiPassa ja Jokereissa pelannut ex-puolustaja on tuonut kesän aikana joukkueen jokapäiväiseen tekemiseen uutta puhtia. 

-Pelaajista paistaa, että he haluavat tehdä töitä ja harjoitella kovaa. Olen todella tyytyväinen siihen, miten pelaajat ovat tehneet hommia harjoituksissa. Vähintään yhtä tärkeä asia on, että harjoittelu, lepo ja ravinto ovat tasapainossa, Mälkiä muistuttaa.

Myös ilmapiiriä halutaan muuttaa toisenlaiseksi.

-Ilmapiiri pitää saada sellaiseksi, että uskalletaan tehdä ja yrittää. Virheitä tulee varmasti, mutta annetaan vaan palaa ja nautitaan. Kehitys ja hyvät tulokset tulevat kyllä sieltä, kun jaksetaan tehdä hommia, Mälkiä sanoo.

Kiekko-Vantaan joukkueen rakennus on erittäin hyvällä mallilla. Runko muodostuu pääkaupunkiseudulta lähtöisin olevista pelaajista. Vanhojen tuttujen nimien lisäksi joukkueeseen on liittynyt mielenkiintoisia uusia kasvoja kokeneista tekijöistä, potentiaalisiin nuoriin pelaajiin.

-Joukkueen rakennus on vielä kesken. Viimeiset palaset saamme kasaan varmaan elo – syyskuun aikana. Runko näyttää todella hyvältä, Mälkiä valottaa.

Vantaalla on totuttu viimeisten vuosien aikana vilkkaaseen pelaajaliikenteeseen. Viime kaudella lohipaidan puki päälleen peräti 67 pelaajaa. 

-Pelaajapolitiikkaa pitää saada selkeämmäksi ja pelaajaliikennettä rauhoitettua. Yhteistyöseura HIFK:n kanssa on käyty asioita läpi siitä, miten haluamme pelaajaliikenteen tapahtuvan, Mälkiä kertoo.

Mutta millaista jääkiekkoa lohipaidat pelaavat Simo Mälkiän alaisuudessa?

-Minun näkemys on, että pelitapa pitää olla aktiivinen ja vaativa, jotta yksilöt kehittyvät samalla. Pelinopeus ja kiekkokontrolli ovat nykykiekossa isossa asemassa. Haluan, että pelaajat saavat olla kentällä aloitteellisia, Mälkiä pohtii. 

 

 

 

 

 

 

Teksti:
Mikko Mannonen
@MannoMik