Artem Iossafov - Maalintekijä viimeisen päälle

15.09.2014

 


Kuva: Janne Tikkaoja

Kiekko-Vantaan tähtihyökkääjä Artem Iossafov lukee peliä erinomaisesti ja huomaa paikkansa tulleen. Taitava pelimies katkaisee vastustajan syötön keskialueella ja ampaisee läpiajoon. Oikea käsi alhaalla pelaava Iossafov harhauttaa vastustajan maalivahdin jäihin ja nostaa kiekon oikeaoppisesti läheltä ylös. Kyseessä on varsin tuttu näky Tikkurilan Trio Areenalla kolmen edellisen kauden aikana.

Venäjällä, noin 404 000 asukkaan kaupungissa Tverissä syntynyt 23-vuotias laitahyökkääjä Artem Iossafov saapui Suomeen vanhempiensa kanssa jo 3-vuotiaana. Hän aloitti jääkiekon maineikkaassa junioriseurassa EVU:ssa, jossa kiekko-oppinsa ovat saaneet myös esimerkiksi Ruudun veljestrio ja Detroit Red Wingsin NHL-organisaatiossa läpimurtoaan metsästävä Teemu Pulkkinen.

Iossafov nakutti jo junioreissa Jokereissa kovia tehoja ja osoitti poikkeuksellisen maalintekokykynsä. Lempinimeä Tverin tiikeri totteleva laitahyökkääjä voitti Jokereiden C-nuorissa SM-kultaa vuonna 2005-06 sekä Jokereiden B-nuorissa mestaruuden kaudella 2007-2008.

Mestikseen ja Kiekko-Vantaaseen taiturimainen hyökkääjä saapui kesällä 2011-12 try-out sopimuksella, mutta vakuutti heti tulokaskaudella otteillaan ja iski 25 tehopistettä. Toisella kaudellaan Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla maaliahne laituri oli lohipaitojen paras pistemies.

Viime kaudella Iossafov teki kuitenkin sen todellisen läpimurtonsa Mestiksen tähtipelaajien joukkoon. Tverin tiikeri iski 46 ottelussa tehot 22+21=43 ja oli Kiekko-Vantaan tehokkain pistemies ja oli koko sarjan seitsemänneksi paras maalintekijä.

Iossafovin tarina Mestiksen kirkkaimpien tähtien joukkoon on hieno. Mutta mistä Kiekko-Vantaan kapteenin ja syömähampaan poikkeuksellinen maalintekotaito on peräisin?

-Harjoittelemalla se on tullut. Pikkupoikana olen jo tykännyt paljon ampua. Kesäisin olen hionnut laukausta ja ampunut vanerilta paljon. Jäätreeneissä ei hirveästi ehdi laukomaan, mutta sitten ennen treenejä ja niiden jälkeen tulee aika paljon lauottua, Iossafov kertoi.

Iossafovin selkeä tavoite uralla on pelipaikka Liigassa, jossa hän pääsi jo haistelemaan vauhtia yhteensä kahdeksan ottelun verran viime kaudella lainapesteillä HIFK:ssa ja KalPassa.

-Viime kaudesta lähdetään parantamaan, mutta mitään pistemääriä en ole itselleni asettanut. Kokonaisvaltaista pelaamista pitäisi parantaa, jotta pääsee uralla eteenpäin. En ole miettinyt mitään aikatavoitteita Liigan suhteen, Iossafov sanoi.

Tverin tiikeri muodosti viime kaudella Mestiksen yhden tehokkaimmista duoista  Sportiin siirtyneen keskushyökkääjän Aleksi Rekosen kanssa. Harjoituspeleissä Iossafov pelasi samassa kentällisessä tulevaisuuden nimen Teemu Mielosen kanssa, ja yhteistyö tuotti hedelmää heti.

-Eiköhän se uusi tehokentällinen sieltä löydy. Teemun kanssa sovitaan kuvioita harjoituksissa ja peleissä. Hyvä siitä tulee. Reksi oli loistava sentteri ja Teemustakin saadaan varmasti sellainen, Iossafov kehui.


Kuva: Akikuvaa.com

Teksti: Mikko Mannonen