30 kysymystä: Erik Embrich

10.11.2017

Juonikas pelintekijä Erik Embrich paukutteli hurjia pistemääriä junioreissa. Nyt liigakokemustakin omaava taitava ja lupaava keskushyökkääjä hakee läpimurtoa lohipaidassa.

1) Moro, Eki! Pelaat ensimmäistä kautta Mestis-kiekkoa. Millaista on ollut tähän saakka?

– Hyvältä on tuntunut. Taso riittää ja hyvin olen sopeutunut sarjan vaatimustasoon.

2) Mikä sai sinut palaamaan Porin Ässien organisaatiosta takaisin pääkaupunkiseudulle?

– Halusin päästä pelaamaan hyvässä roolissa ja täällä se oli mahdollista. Jokereilta tuli hyvä tarjous ja siihen oli helppo tarttua. 

3) Miten sinut on otettu vastaan Kiekko-Vantaan pukukopissa?

– Hyvin on otettu vastaan. Täällä oli paljon entuudestaan tuttuja jätkiä. Kopissa on rento meininki ja sinne on kaikkien helppo tulla.

4) Sinut tunnetaan taitavana hyökkäyspään taiturina. Mistä pehmeät kädet ja peliäly ovat peräisin?

– Juniorina paljon on pienpelejä pelattu. Veljen kanssa oli kovat pihapelit pystyssä aina. Sieltä se peliäly on peräisin.

5) Sinulle kertyi viime kaudella 11 liigaottelua Ässissä. Miten vertailisit SM-liigaa ja Mestistä?

– Vauhti on jopa kovempi Mestiksessä. SM-liigassa peli on taktisempaa ja täällä sitten mennän enemmän päästä päähän. 

6) Millaisia henkilökohtaisia tavoitteita sinulla on tällä kaudelle?

– En aseta itselleni pelillisä tavoitteita niinkään. Olen nuori pelaaja ja haluan koko ajan kehittyä pelaajana sekä kasvaa ihmisenä.

7) Isoveljesi Riho pelaa Suomi-sarjaa Jyväskylässä Riemun paidassa. Kumpi teistä on parempi pelaaja, ja kuinka paljon olette yhteydessä kauden aikana?

– Yhteydessä ollaan aika paljon. Pakko sanoa, että veli on vielä ainakin parempi. Siltä olen paljon oppinut ja Riho on tietynlainen esikuva minulle.

8) Voitit viime keväänä nuorten SM-hopeaa Ässissä. Olit pudotuspelien pistepörssin kakkonen. Kuinka paljon finaalitappio jäi kaivelemaan?

– Se oli jo toinen finaalitappio meille. Voitettiin kaikki kuusi peliä pudotuspeleissä, mutta finaaleissa ei sitten saatu kaivettua voittoj,a vaikka pelasimme ihan hyvin. Hyvä kausi se oli kuitenkin koko joukkueelta. Se on nyt unohdettu. 

9) Missä Erik Embrich nähdään viiden vuoden päästä?

– Toivottavasti ainakin jääkiekon parissa. Tähän on kaikki paukut laitettu ja joka päivä tehdään paljon hommia. Turha miettiä kuitenkaan liian pitkälle. Rakastan tätä lajia ja haluan vain nauttia pelaamisesta.

10) Mitä tekisit jos et pelaisi jääkiekkoa?

– Varmaan olisin lähtenyt ulkomaille opiskelemaan yliopistoihin. Yliopistoelämä on ainutlaatuista aikaa.

11) Kuka valmentaja on vaikuttanut eniten uraasi?

– Paljon hyviä valmentajia minulla on ollut. Kari Kalto oli yksi sellainen ja Eki Rinkinen juniorivuosilta HIFK:sta. Porissa Jere Härkälä, Marko Kivenmäki ja Petteri Niittynen. Sellaisia neuvoja sain Porista, joita tulee mietittyä varmasti koko uran ajan.

12) Mikä on ikimuistoisin hyökkäyskolmikko jossa olet pelannut?

Sami Tavernierin ja Waltteri Ranniston kanssa pelattiin HIFK:n junioreissa yhdessä ja se ketju toimi hyvin. Ässissä ensimmäisellä kaudella pelasin Matias Varttisen ja Kasperi Nuton kanssa ja siinäkin kemiat klikkasi hyvin.

13) Kenellä on Kiekko-Vantaan pukukopin väsyneimmät jutut? Entä parhaimmat?

– Ei kenelläkään sinänsä ole väsyneitä juttuja, mutta Stonella (Janne Kivilahdella) menee välillä överiksi. Parhaat jutut on Kujulla (Joonas Hyttisellä). Kuju on hieno mies!

14) Oliko sinulla pienempänä jotain esikuvia? Tuleeko nykyään katsottua, jonkun pelaajan otteita esimerkiksi Youtubesta?

– Ei ole mitään tiettyä pelaajaa, jota seuraisin juuri nyt. Highlight-pätkiä silloin tällöin katson ja niistä voi kyllä jotain oppia. Oma veli on ollut aika isossa roolissa aina. Aina olen halunnut olla parempi kuin veljeni.

15) Mitä teet vapaa-ajallasi?

– Kavereiden kanssa vietän paljon aikaa. Äidille lupasin aloittaa koulun taas jossain vaiheessa, joten ehkä siihenkin pitäisi vapaa-aikaa uhrata. 

16) Mitä muita urheilulajeja seuraat kuin vain jääkiekkoa?

– Jalkapalloa tulee seurattua aika paljon. Vapaaottelua tulee myös seurattua, jos tulee jotain hyviä matseja. 

17) Kuinka paljon vietät aikaa sosiaalisessa mediassa?

– Aika paljon tulee vietettyä aikaa siellä, kun se on nykyään niin helppoa. Koko ajan on melkein puhelin vieressä ja se piippailee tiuhaan.

18) Pleikkari vai Xbox?

– Pleikkari. Tämä oli helppo.

19) Miten lataudut peleihin?

– En hirveästi mieti pelejä etukäteen. Rauhassa otan lämmöt ja kuuntelen melko rauhallista musiikkia ennen peliä. Jäällä saa pelifiiliksen parhaiten, kun pääsee alkulämmittelyille räpläilemään kiekkoa.

20) Mikä on lempiruokasi?

– Pasta Carbonara. Sen osaan itsekin tehdä aika hyvin. Se on mun bravuri keittiössä.

21) Kenelle pelaajalle tulee eniten sakkoja?

– Olen itse aika kärjessä siinä listassa. Kuukausittain vähän vaihtelee aina se kenellä sakkoja on eniten.

22) Toissa kaudella nakutit 52 tehopistettä nuorten SM-liigassa Ässissä, jossa otit kahden vuoden aikana pelaajana stepin eteenpäin. Mikä sai sinut lähtemään sinne?

– Siellä oli todella hyvä mahdollisuus kehittyä pelaajana. Siellä oli hyvät puitteet harjoittelulle ja sai keskittyä vain kehittymiseen.

23) Muistatko vielä ensimmäisen liigaottelusi? Oliko silloin perhosia vatsassa tavallista enemmän?

– Joo, muistan hyvin. Oli tietenkin perhosia vähän enemmän. Se oli iso askel omalle uralle päästä liigakaukaloihin. Täpötäydessä Hakametsän jäähallissa laitettiin mestaruusviiri kattoon ja tunnelma oli käsin kosketeltavissa. Paljoa ei tullut peliaikaa, mutta se oli hieno päivä laittaa patapaita päälle Tapparaa vastaan.

24) Tarttuiko muuten Porin murre?

Joo, kyllähän se aika nopeasti tarttui ja vieläkin tulee automaattisesti käytettyä sitä. Kaverit varoitteli siitä, kun sinne lähdin. 

25) Millaisin mielin seurasit viime kauden K-Vantaan menestystarinaa?

– Tuli aika paljonkin seurattua. Yhden finaalimatsin kävin katsomassa paikan päällä ja tunnelma oli loistava. Toivottavasti saadaan samanlainen huuma tälläkin kaudella tänne.

26) Joukkue lähti maajoukkuetauolle kakkossijalta. Miten näet Kiekko-Vantaan menestysmahdollisuudet?

– Meillä on joukkue, joka voi mennä päätyyn saakka. Meillä on monipuolista osaamista ja jokaisella paikalla on hyviä jätkiä jätkiä. Päivä kerrallaan mennään kohti tavoitteita ja noudatetaan joukkueen arvoja. Tästä tulee hyvä kausi!

27) Mustaa vai valkoista erkkaa lapaan?

– Valkoista.

28) Onko pelinumerollasi (45) jokin tarina?

– Jokereissa annettiin 54 ja täällä se käännettiin. A-junioreissa minulla oli 19 ja Ässissä 82. Minulla ei ole mitään sellaista tiettyä numeroa, joka täytyisi aina saada.

29) Sukujuuresi tulevat Virosta ja Venäjältä. Kuinka usein tulee käytyä Virossa?

– Mummi ja vaari asuvat siellä. Ei siellä tule enää niin paljon käytyä kuin nuorempana. Viroa en osaa sanaakaan, mutta venäjä taipuu ihan kauniisti. 

30) Millaisia terveisiä haluaisit lähettää Kiekko-Vantaan kannattajille?

– Tulkaa sankoin joukoin hallille, pitäkää ääntä ja nauttikaa meidän pelaamisesta. 

Laittakaa nimi mieleen viimeistään nyt. Pehmeillä käsillä operoiva 20-vuotias Erik Embrich palaa kaukaloon maajoukkuetauon jälkeen. 

Kuva: Toni Jaconelli